Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras dün gerçekleştirdikleri görüşmede Kıbrıs, Ege ve enerjide işbirliğini ele aldı. Görüşme sonrası yapılan açıklamalarda diyalog ve uzlaşı mesajları verildi. Erdoğan, Kıbrıs ile ilgili ortak bir vizyon ve yol haritasının belirlenmesi gerektiğini söylerken, Çipras "Federal Kıbrıs Cumhuriyeti AB'nin normal bir üyesi olarak var olmalı" dedi. İki lider enerji ve Ege konusunda ise diyalog ve işbirliği mesajları verdi.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Çipras, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında Kıbrıs konusuna değinerek, “Kıbrıs Türkeri’nin eşitliği temel parametre olmalıdır” dedi.
Erdoğan, şunları söyledi:
“İçinde bulunduğumuz istişare sürecinin iyi değerlendirilmesi gerektiği kanaatindeyiz. Taraflar yeni bir müzakere sürecine başlamadan ortak bir vizyon, yol haritası belirlemelidir. Neyin nasıl müzakere edileceği, önceden net olmalıdır. Türkiye için Kıbrıs Türkeri’nin siyasi eşitliği temel parametredir. Hangi çözüm modeli olursa olsun bu zaruret gözetilmelidir.”
İyi ilişkiler arzuluyoruz
İkili ilişkilere de değinen Erdoğan, Yunanistan'la ikili ilişkilerimizi her alanda geliştirmeyi arzu ediyoruz. İkili ilişkilerimizde zaman zaman arzu edilmeyen bazı durumlar hasıl olsa da bunları telafi imkanını bulduk” dedi. Erdoğan şöyle devam etti:
“Ticari ve ekonomide geldiğimiz nokta hedeflediğimizin çok çok altında. Bugün 3,5 milyar Avro düzeyinde tutuyoruz. Ki bu aramızda arzu edilen bir seviye değil. İzmir ve Selanik arasında yolcu ve yük taşıma imkânı sağlayacak deniz seferlerinin başlatılması, İstanbul ve Selanik arasında hızlı demir yolu hattı kurulması ve İpsala gümrük kapısında ikinci köprünün tamamlanmasına dair konuları görüştük. Bu adımların atılmasıyla ticaret hacmimiz kısa sürede daha da artacaktır. Türkiye olarak Yunanistan'la aramızdaki tüm meselelerin hakkaniyet temelinde barışçıl şekilde çözülebileceğine inanıyorum. Başbakanlık döneminden bu yana Yunanistan'la ilişkilerimizde samimi adımlar atılmasını hep savundum. Ülkemiz arasındaki diyalog kanallarının açık tutulması gerekiyor. Biz her türlü meselenin konuşmak suretiyle hal yoluna konulabileceğine inanıyoruz. Yunanistan'daki soydaşlarımız ve Türkiye'deki Rum kökenli vatandaşlarımız ayrışma değil işbirliği vesilesidir. Azınlıklarımız sağlam birer köprüdür. Karşılıklı vatandaşlarımızın sorunlarını değerlendirdik. Dini azınlıklar konusundaki açılımlarımızı demokratik anlamda müzakerelerimizi gerçekleştirdik. Rum kökenli vatandaşlarımız için her türlü gayreti gösteriyoruz. Yunanistan'daki kardeşlerimizin sıkıntılarını Sayın Başbakana aktardım.”
Çipras: Federal Kıbrıs Cumhuriyeti var olmalı
Kıbrıs konusunda değinen Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ise konuşmasında "Federal Kıbrıs” vurgusu yaptı.
Çipras, "Federal Kıbrıs Cumhuriyeti AB'nin normal bir üyesi olarak var olmalı" dedi. "Ekonomi ve enerji alanda işbirliği görüşmelerimizi gerçekleştirdik. Ege'de gerginliğin azaltılması konusunda diyaloğu destekledik” diyen Çipras şöyle devam etti:
“ Kıbrıs müzakerelerini destekledik. Çözüme çok yaklaştık. Güvenlik konusunda ciddi başlıkları da açma fırsatı bulduk. Sürekli olarak diyalog çerçevesinde sorunlara çözüm bulmaya çalışıyoruz. Barışçıl çözümler bulmak için çabalarımıza devam ediyoruz. 4 yıldır Başbakanım Türkiye'yi 4 kez ziyaret ettim, ben de rekor kırdım. Bu pozitif ortamda, yaptığımız görüşmede önümüzdeki dönemde ileriye dönük adımları devam ettirme kararı aldık. Ege'deki gerginliği azaltma konusunda hemfikir olduğumuzu gördük. İki ülke savunma bakanları arasındaki görüşmelerde bu adımlar devam edecek. İnanıyorum ki ilerleme kaydederek istikşafı görüşmeleri de başlatacağız. Kıbrıs konusunda adil ve kalıcı çözüm bulunması gerektiğini söyledim. Federal Kıbrıs Cumhuriyeti AB'nin normal bir üyesi olarak var olmalı. Tabii ki, geçmişte yapılan bazı hataları tekrar etmekte fayda yok. Bir ön hazırlık görüşmelerinin yapılmasını önerdim, özellikle güvenlik konusunda. Doğu Akdeniz'de uluslararası hukuka saygı gösterilmesine değindim. Enerji konusunda ilişkilerimizde köprü rolü oynamasını söyledim. Bazı enerji projelerinde işbirliği yapıyoruz, bu işbirliğini Türk Akım'da daha da ileri götürebiliriz. Halklarımızın hayat standartlarını yükseltmek için neler yapabiliriz. Yaz aylarında gemi seferlerinin yapılmasında mutabık kaldık. İki ülke arasındaki iş adamlarının işbirliğinin artması sağlanacaktır."