Hüseyin ÇİÇEK
Gazimağusa’da 5 Temmuz 2014 tarihinde, Sanayi Bölgesi’nde işadamı Ali Osman Uçanok’u iş yerinde darp ettikleri gerekçesi ile yargılanan Özcan Hangün, Akif Uygur, Mustafa Ömer Satıağalar ve Cüneyt Arık’ın davası dün sonuçlandı. Özcan Hangün’e 4 yıl hapis cezası veren Gazimağusa Ağır Ceza Mahkeme heyeti, Akif Uygur, Mustafa Ömer Satıağalar ve Cüneyt Arık’ı 3’er yıl hapis cezasına çarptırdı.
Müşteki güvenilir şahadet verdi
Gazimağusa Ağır Ceza Mahkeme heyeti adına kararı heyet başkanı Kıdemli Yargıç Peri Hakkı okudu. Sanık 2 Akif Uygur haricindeki diğer sanıkların suçunu kabul etmemeleri nedeni ile duruşmaya geçildiğini anımsatan Hakkı, İddia Makamının mahkemeye dinlettiği tanıkların şahadetlerine özet ile değindi. Mahkemede şahadet veren müşteki Ali Osman Uçanok’un şahadetini güvenilir olarak bulduklarını söyleyen Hakkı, İddia Makamının mahkemeye dinlettiği diğer tanıklarında şahadetlerinde sarsılmadıklarını ve şahadetlerinin taraflarından güvenilir bulunduğunu ifade etti.
“Kamera görüntülerinde her şey net olarak belli”
Sanıkların mahkemede vermiş oldukları yeminsiz beyanlarında ve polise verdikleri gönüllü ifadelerinde özetle, olay günü Özcan Hangün’ün Çayırova’da bulunan inşaatına gitmek için yola çıktıklarını son anda Hangün’ün isteği üzerine Uçanok’un ofisine gittiklerini ve burada Uçanok’un kendilerine küfrettiği gerekçesi ile Sanık 2 Akif Uygur’un Uçanok’a saldırdığını öne sürdüklerini ve önceden planlayarak Uçanok’un ofisine gitmediklerini iddia ettiğini belirtildi.
Hakkı, kamera görüntülerini incelediklerinde öncelikle sanık 1 Özcan Hangün ile Sanık 3 Mustafa Ömer Satıağalar’ın içeri girdiğinin, bir müddet sonra Sanık 1 Hangün’ün el işareti ile Sanık 2 Akif Uygur ve Sanık 4 Cüneyt Arık’ın ofis içerisine girdiğinin ve Cüneyt Arık’ın kapı önünde dolaşarak ve ofiste bulunan güvenlik kameralarını sık sık kontrol ederek gözcülük yaptığının net olarak anlaşıldığını anlattı.
“Akif Uygur darp etmek için uygun zamanı kolladı”
Hakkı, yine kamera görüntülerinde Sanık 2 Akif Uygur’un ofis içerisine girdikten sonra müştekinin hemen yanı başında bulunan su sebilinin etrafında bir iki defa dolandığının ve ardından ise müştekiye peş peşe 4-5 tane yumruk darbesi vurduğunun net olarak görüldüğünü belirtti.
Hakkı, Uygur’un su sebilinin etrafında dolanmasının müştekiyi darp etmek için uygun bir anı kolladığının bir göstergesi olduğunu ifade etti.
Özcan Hangün hiç müdahale etmedi
Kamera görüntülerinde Akif Uygur’un Uçanok’a peş peşe yumruk attığı sırada sanık 1 Özcan Hangün’ün en ufak bir müdahalede bulunmadığını, ardından ise sanık 3 Mustafa Ömer Satıağalar’ın Uçanok’a bir yumruk darbesi vurduğunu net olarak incelediklerini anlatan Hakkı, Hangün’ün engelleme için bir çaba göstermediğini ve olay gerçekleştikten sonra da arkasını dönerek olay yerinden uzaklaştığını söyledi.
“Hesap sormak için gittiler”
Görüntülerden yine müştekinin hareket ve tavırlarından, sanıklara küfrettiği iddiasının asılsız olduğunu belirlediklerini anlatan Hakkı, Hangün’ün el işareti ile diğer sanıkların içeri girmesi ve sanık 4 Cüneyt Arık’ın kapının önünde durarak gözcülük rolünü üstlenmesinin eylemin önceden planlandığının açık bir göstergesi olduğu yönünde net bulgu yaptıklarını söyledi. Hakkı ayrıca huzurlarına aktarılan şahadetten, müşteki Ali Osman Uçanok’un, Özcan Hangün’ün inşaatına beton satmamasından ötürü, sanıkların Uçanok’a hesap sormak amacı ile iş yerine gittiklerini ve konu suçu işlediklerine dair bulgu yaptıklarını söyleyen Hakkı, İddia Makamının sanıklar hakkına getirdiği davayı makul şüpheden ari olarak ıspatladığını belirterek sanıkları itham edildikleri davadan suçlu bulup mahkum ettiklerini açıkladı.
“Mahkemeler tolerans gösteremez”
Sanıkların işlemiş olduğu suçun anayasa tarafından güvence altına alınmış olan vücut bütünlüğüne karşı işlenen çok ciddi ve vahim bir suç olduğunu vurgulayan Hakkı, yasa koyucunun konu suça 7 yıla kadar hapislik cezası öngördüğünü söyledi.
Hangün ve Uygur’un dosyası kabarık
Sanıklara hapislik dışında bir ceza verilemeyeceğini vurgulayan Hakkı, sanıkların sabıka durumlarına bakıldığı zaman, sanıklara ayrı cezalar vermenin uygun ve adil olduğu kanaatine vardıklarını söyledi.
Hakkı, Sanık 1 Özcan Hangün ve Sanık 2 Akif Uygur’un benzer 14 tane sabıkasının bulunduğunu anlattı. Sanık 1 Özcan Hangün’ün en son 25 Ağustos 2013 tarihinde Ağır Ceza Mahkemesi tarafından benzer suçtan ötürü 15 bin TL para cezasına çarptırıldığını ancak sanığın sadece 11 ay sonra benzer suçu işlediğini anlatan Hakkı, bunun kesinlikle hoşgörü ile karşılanamayacağını belirtti. Sanık 2 Akif Uygur’un mahkemede suçunu kabul etmesini sanık lehine de değerlendirdiklerini belirten Hakkı, sanık 1 Özcan Hangün’ü 4, diğer sanıklar Akif Uygur, Mustafa Ömer Satıağalar ve Cüneyt Arık’ı 3’er yıl hapis cezasına mahkum ettiklerini açıkladı.
“Yakınları kararı ağır buldu”
Mahkeme kararının ardından sanıkların yakınları karara isyan etti. Cezayı çok ağır bulan sanık yakınları mahkemenin hücreler kısmında bulunan sanıklarla görüştürülmek istemeyince kısa bir gerilim yaşandı. Sanık 1 Özcan Hangün’ün eşi “tecavüzcülere bile 5 yıl veriliyor, benim eşim elini bile kaldırmadı 4 yıl yedi, bu nasıl adalet” diyerek isyan etti.