Diyalog Gazetesi

“Türkiyesiz hiçbir proje hayat bulmaz”

KIBRIS

İslam İşbirliği Organizasyonunda konuşan Taçoy, Erdoğan’ın Kıbrıs politikasından övgüyle söz etti

 Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy, İstanbul’da düzenlenen İslam İşbirliği Organizasyonu’nun “Yüksek Düzeyde Kamu ve Özel Yatırım Konferansı’na” katıldı.

Verilen bilgiye göre, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı konferansta konuşan Taçoy, Kıbrıslı Rumların, Kıbrıslı Türklerin haklarını ihlal ettiği sürece her zaman bir duvara çarpmış gibi olacaklarına dikkat çekti.
Taçoy, Kıbrıslı Rumları ve tüm ilgili ülkeleri, Kıbrıslı Türklerin adanın doğal zenginlikleri üzerindeki eşit hakları olduğunu kabul etmeye ve buna göre davranmaya çağırarak, bu konudaki diğer tüm seçeneklerin ise hayal gücünden başka bir şey olmadığına vurgu yaptı.
Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy, İslam İşbirliği Organizasyonu’nun (İİT) yerel ve özel yatırım konferansına katılmanın büyük bir onur olduğunu söyledi.
Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy, öncelikle, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Kıbrıslı Türklere verdiği büyük destek için minnettar olduğunu belirtti.
Hasan Taçoy, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hitaben; “Sizin bilgelik içeren ‘Türkiye ya da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni görmezden gelen herhangi bir proje Doğu Akdeniz ülkesinde gerçekleştirilemez’ cümlenizin Doğu Akdeniz bölgesindeki varlığımızı güçlendirdiğini görüyoruz” dedi.
Libya ile yapılan son denizcilik anlaşmasının, kesinlikle bir kez daha Doğu Akdeniz’de Türkiye olmadan hiçbir şeyin elde edilemeyeceğinin açıkça belirten bir oyun değiştirici olduğunu ifade eden Taçoy, Türkiye son sözü söylemeden kimsenin harekete geçmemesi gerektiğini aktardı.

İslam ülkelerine işbirliği çağrısı yaptı
Üye devletlerle ortak bir geçmişi ve kültürü paylaşan Kıbrıs Türk Devleti’nin, bu organizasyonun gururlu bir gözlemcisi olduğunu ve İİT'nin hedeflerine tam anlamıyla bağlı olduğunu ifade eden Taçoy, KKTC’nin, İİT ülkeleri ile olan ilişkilerinin ticaret, eğitim ve turizm dahil olmak üzere çeşitli alanlarda geliştiğini belirtmekten memnuniyet duyduğunu söyledi.
Hasan Taçoy, KKTC’nin bir iç pazara ve sınırlı doğal kaynaklara sahip küçük bir ada ekonomisine sahip olduğunu hatırlattı ve “Küçük boyutuna rağmen, Kuzey Kıbrıs adil bir büyüme oranına sahiptir. Ekonomiye 2018 yılında yüzde 70 ile hizmet sektörü hakimdir. Hizmet sektöründe ticaret, turizm, yüksek öğretim, ulaşım, iletişim, finans kurumları, sağlık, ticari hizmetler, kamu hizmetleri ve diğerleri yer almaktadır” diye konuştu.

Turizm ve eğitim lokomotif sektör
KKTC'de, 13 ülkeden 101 bin 26 öğrenci, 20 üniversite ve 65 ülkeden 5 binin üzerinde akademisyen bulunduğunu anlatan Hasan Taçoy, turizm sektörünün, Kıbrıs Türk ekonomisinin ana bileşeni olduğunu, KKTC sınırları içerisinde yer alan tüm oteller ve diğer turistik tesislerin de uluslararası standartlara göre çalıştıklarını dile getirdi.
KKTC’nin lüks turizm olanakları ile turizm ve Eko-Turizm alanlarına özel ilgi fırsatı sunduğuna dikkat çeken Taçoy, hükümetim yabancı yatırımları Kuzey Kıbrıs'a aktif olarak teşvik ettiklerini ve bu fırsatı üye ülkelerden yatırımcıları KKTC’ye davet etmek ve yatırım fırsatları ve sunulan teşvikler hakkında daha fazla bilgi edinmek için davet ettiğini söyledi. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.