Eğitimle ilgili tüm konuların bilimsel platformlarda tartışılarak, eğitimde yol haritasının belirlenmesini hedefleyen 5. Milli Eğitim Şurası dün başladı. Şura, yaklaşık 9 yıl aradan sonra, Gazimağusa’da Rauf Raif Denktaş Kültür ve Kongre Sarayı’nda toplandı. Eğitimle ilgili tüm paydaşların katılımının sağlandığı Şura’da, 166 temsilci, 120 gözlemci ve 286 katılımcı yer alıyor.
Şura’nın açılış törenine; Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Başbakan Yardımcısı, Ekonomi Turizm Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, Şura Başkanı Milli Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu, TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit ve siyasi parti temsilcileri de katılarak konuşma yaptılar.
5 gün sürecek Şura’da 11 komisyon çalışma yürütecek. Şura kararlarının 15 gün içerisinde Bakanlar Kurulu’nun bilgisine getirilerek, Resmi Gazete’de yayınlanması bekleniyor.
Sendikalardan farklı katılım!
Bu arada Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) ile Doğu Akdeniz Üniversitesi Akademik Personel Sendikası (DAÜ-SEN) şura öncesi ve açılış töreni sırasında pankartlı eylem yaptı.
Sendika başkanları ve temsilcileri, açılış töreni öncesi Kongre Sarayı salonunda, “Eğitimde Fırsat Eşitliği, Parasız Bilimsel Eğitim”, “Bilimsel Demokratik Parasız Eğitim” ve “Tüm Yarışmacı Sınavlar Kaldırılmalıdır” yazılı pankartlar açtılar.
Eylemciler açılış konuşmaları sırasında; Başbakan Özkan Yorgancıoğlu,Başbakan Yardımcısı Ekonomi Turizm Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, Milli Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu konuşurken oturdukları koltuklardan “Eşit İşe Eşit Ücret”; Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu konuşurken ise, “Barışa Düşman Eğitim İstemiyoruz “ yazılı pankartları havaya kaldırdılar.
Eroğlu: Eğitim politikaları saptanırken...
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, milli eğitim politikalarını, gelişen ve değişen ülke ve dünya koşullarına uygun olarak güncellemek gerektiğini söyledi. Eroğlu, “Bizleri daha ileri taşıyacak politikaları gecikmeden saptamalı ve mutlaka uygulamaya koymalıyız” dedi.
Milli eğitim politikaları saptanırken Kıbrıs konusunda bilinçli, barışçı ama hakkını korumakta kararlı nesiller yetiştirilmesine gereken ağırlığın mutlaka verilmesi gerektiğini kaydeden Eroğlu, egemenliğinin, özgürlüğünün ve güvenliğinin ifadesi olan devletinin, Kıbrıs Türkü’nün en büyük güvencesi olduğunu belirtti.
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, 5. Milli Eğitim Şurası’nın açılışında yaptığı konuşmada, şuranın önemine vurgu yaparak, yaklaşık 10 yıl aradan sonra yeni bir Milli Eğitim Şurası yapılmasının isabetli olduğunu söyledi.
1976 yılında Bakanlar Kurulu’ndaki ilk üstlendiği görevin Milli Eğitim Bakanlığı olduğuna işaret eden Eroğlu, uzun yıllar Başbakanlık yapan biri olarak milli eğitime hep büyük önem verdiğini belirtti.
Eroğlu, “Milli Eğitim Bakanlığı’nın ihtiyaçlarının giderilmesine öncelik tanınması gayreti içinde oldum. Bugün de Cumhurbaşkanı olarak aynı görüşleri taşıyorum” dedi.
“Geçmişi bilip ders çıkarmak...”
Ailenin toplumun çekirdeği olduğunu belirten Eroğlu, “Aileyi koruyan, ailenin mutluluğuna ve gelişimine gereken değeri veren, toplumun bireylerini bir birine kaynaştıran, kederde, kıvançta buluşturan bir milli eğitim anlayışını gözetmemiz şarttır” dedi.
Cumhurbaşkanı Eroğlu, geçmişini iyi bilen, bundan gereken dersleri çıkararak geleceğe yönelebilen nesiller yetiştirebilmek gerektiğini söyledi.
Eroğlu, “Bu topraklarda özgür ve egemen yaşamamızın ancak milli eğitim politikalarımızı doğru saptamamızla mümkün olabileceğinin bilincinde olmalıyız” dedi.
“Çağdaş, etnik ayrımcılık yapmayan nesiller...”
Kıbrıs Türkü’nün Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Yurtta Barış, Dünyada Barış” vecizesindeki anlayışa sıkı sıkıya bağlı olduğunu kaydeden Eroğlu, şöyle devam etti:
“Kendi milletimizi, insanımızı sevmemiz asla başka milletlere karşı düşmanca duygular beslemek anlamına gelmez. Kimsenin hakkında, hukukunda gözümüz yoktur ancak hakkımızı, hukukumuzu başkalarına kaptırmayacak kadar da özgürlüğümüze önem veririz. Çağdaş, insanlar arasında etnik ayırımcılık yapmayan, tüm insanlarla tüm ülkelerle diyalog ve iletişim kurabilen nesiller yetiştirilmesi temel politikamız olmalıdır”
Yorgancıoğlu: Gençlerin yetişmesinde sorumluluğumuz var
Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, “Gençlerimizin dünyadaki yaşıtlarıyla rekabetini sağlayacak eğitim sistemi ile ihtiyaç duyulan alanlarda yetiştirme sorumluluğumuz var” dedi.
Başbakan Özkan Yorgancıoğlu 5. Milli Eğitim Şurası’nda yaptığı konuşmada, dünya değişirken ihtiyaçların da değiştiğini vurgulayarak, geleceği şekillendirirken gençleri de bu hedefe yönlendirecek plan ve projelerin yapılması gerektiğini söyledi.
Yorgancıoğlu, eğitimde verilen bilgiyi ve doğruluğunu kabul eden mi, yoksa sorgulayan gençler mi istendiğine karar verilmesi gerektiğini belirterek, eğitim teknolojisinin de önemine işaret etti.
Ülkede bir çok mesleki alanlarda çok sayıda işsiz varken, bazı alanlarda da ihtiyacın karşılanamadığını söyleyen Yorgancıoğlu, “Geleceğe yönelik plan ve proje yapılırken, boş alanlara ilişkin eğitim planlaması gerekiyor” dedi.
Denktaş: Tüm çocuklar eşit eğitim almalı
Başbakan Yardımcısı, Ekonomi Turizm Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, KKTC’de yaşayan tüm çocukların eşit seviyede, en iyi eğitimi alabildikleri, grev yapan öğretmenlerin grev günü okula gelen öğrencilere grevi anlattıkları bir eğitim sistemi ve dönemini hayal ettiğini belirtti.
Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş 5. Milli Eğitim Şurası’nda yaptığı konuşmada, hayal etmenin; gerçekleştirmenin başlangıcı olduğunu belirterek, “Birlikte hayal edersek, hayal ettiğimiz ortamı yakalamak mümkün olacaktır” dedi.
Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, eğitim sistemindeki bazı yanlışlara dikkat çekerek, devlet okullarının özel okulları aratmayacak modern eğitim verdiği, özel okulların da belli alanlarda uzmanlaştığı; ortaokul döneminden itibaren de kampuslar içerisinde sosyal ve sportif tesisler ile laboratuarların yer aldığı, çocukların sosyalleştiği bir sistem hayal ettiğini söyledi.
Serdar Denktaş, “Eşit İşe Eşit Ücret” yazılı pankart açan sendikalara da verdiği yanıtta, eşit üşe eşit ücret konusunun kamu reformunda yer alacağını ifade etti.
Arabacıoğlu: Şura 5 yılda bir yapılacak
Milli Eğitim Bakanı ve 5. Milli Eğitim Şurası Başkanı Mustafa Arabacıoğlu, KKTC’de eğitim ve öğretmen altyapısında iyi durumda olunduğunu ifade etti.
Arabacıoğlu, eğitimin diğer alanlarla karşılaştırılmayacak kadar dinamik bir süreç olduğunu belirterek, “Eğitim ışık; bu ışığın girmediği yerde her türlü olumsuzluk olur” dedi.
Bakan Arabacıoğlu 5. Milli Eğitim Şurası’nda yaptığı konuşmada, şura hazırlıkları ve süreçle ilgili bilgi verdi.
Arabacıoğlu, ilk şuranın 1975, bundan önceki son şuranın da 2005’te yapıldığını ifade ederek, bundan sonraki şuraların 5 yılda bir yapılmasının kararlaştırıldığını kaydetti.
Eğitimde şuranın önemine işaret eden Arabacıoğlu, ilk kez Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinde eğitim şurası için kaynak ayrıldığını da açıkladı. ,
Özyiğit: Hükümet bozulursa çalışmalar ne olacak?
Milli Eğitim Bakanlığı’nın düzenlediği 5. Milli Eğitim Şurası’nda Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilen siyasi partilerin başkan ve temsilcileri de konuşma yaptı.
Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, eğitim şuralarında alınan kararların ne derece içselleştirildiğini ve yaşama geçirildiğini sorarak, yasalaştırılan maddelerin bir elin parmaklarını geçmeyeceğini söyledi.
Özyiğit, eğitimin devlet politikası haline getirilmesi gerektiğini vurgulayarak, iktidara gelen her partinin kendisine göre eğitim politikası belirlediğini söyledi.
Özyiğit, mevcut hükümetin bozulması durumunda yapılan özverili çalışmaların ne olacağını sordu.
Dinçyürek: Yol haritası belirlenmeli
DP-UG adına konuşan Gazimağusa Milletvekili Hakan Dinçyürek, 6 aylık hükümette olunmasına karşın şurayı planlayıp gerçekleştiren Milli Eğitim Bakanı ile ekibini kutladı.
Dinçyürek, şuranın en temel hedefinin; nasıl bir toplum, birey ve eğitim sistemi istendiğini belirlemek olması gerektiğini kaydetti.
Dinçyürek, durum tespiti yapılarak hedefe ulaşmak için yol haritasının belirlenmesi gerektiğini söyledi.
Dürüst: İlerleme eğitim politikalarıyla orantılı
Ulusal Birlik Partisi (UBP) adına konuşan Güzelyurt Milletvekili ve eski Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst de, ülkelerinin ilerlemelerinin eğitim politikalarıyla doğru orantılı olduğunu ifade etti.
Dürüst, eğitim politikalarının belirlenmesinde üniversitelerden yararlanılması gerektiğini, sivil toplum örgütlerine de görevler düştüğünü kaydetti.
Eylemcilerden Dürüst’e tepki
Eğitimde devlet politikası olması gerektiğini söyleyen Dürüst, UBP olarak eğitimle ilgili ciddi çalışmalar yaptıklarını söyledi.
Bu arada, Kemal Dürüst konuşurken, şurada pankartlı eylem gerçekleştiren grup, alkışlı protestoda bulunarak açılış töreninin yapıldığı salonu terk etti.
Özgür: Kıbrıs Türküne özgü eğitim...
CTP-BG Lefkoşa Milletvekili Birikim Özgür de, Eğitim Şurası’nın 28 Temmuz seçimleri öncesinde partisinin vaatleri arasında yer aldığını hatırlatarak, şurayı saygıyla selamladıklarını ifade etti.
Özgür, şura sonuçlarının uygulamaya konması için üzerlerine düşen görevi yapacaklarını söyledi.
Kıbrıs Türk halkının kendi koşulları bulunduğunu belirten Özgür, eğitim sitemi belirlenirken bu koşulların dikkate alınması gerektiğini vurguladı.
Özgür, dış kaynaklı eğitim ortamları yaratılırken, aynısını alıp uygulamak yerine, Kıbrıs Türküne özgü hale getirilmesi gerektiğini belirtti.