Hurşide BAYBORA (TAK)
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)’de örgün eğitimin tamamlayıcısı olarak kurgulanan ve Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP/UG) milletvekili Hakan Dinçyürek tarafından hazırlanan “Özel Eğitim Yasa Tasarısı” Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu tarafından ivedilikle görüşülmek üzere ilgili komiteye gönderildi.
Her şeyin yolunda gitmesi halinde “Özel Eğitim Yasa Önerisi”nin bir, bir buçuk ay içinde yasalaşması öngörülüyor.
“Özel Eğitim Yasa Önerisi”ni hazırlayan DP/UG milletvekili Hakan Dinçyürek, Yasa Önerisi’nin hazırlanma süreci, neden gerekli olduğunu, neler içerdiğini Türk Ajansı Kıbrıs (TAK)’a anlattı.
Tıp doktoru olan Hakan Dinçyürek, “Özel Eğitim Yasa Önerisi”nin özel eğitim gereken bireylerin hangi şartlar altında, nasıl eğitim alacağını düzenlediğini ifade ederek, “Bugün özel eğitim gereksinimli bireyler, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen 17/1986 Sayılı Milli Eğitim Yasası kapsamında oluşturulan tüzüklere bağlı olarak eğitim almaktadır” dedi.
Dinçyürek, dünyada çağdaş uygulamanın özel eğitim gereksinimli bireylerin farklılıkların en erken zamanda tespit edilerek tanısının yapılarak, ihtiyaca göre eğitim planlamasının yapılması olduğunu vurgulayarak, her farklılığın kendine ait farklı eğitim ve tedaviye ihtiyacı olduğunu söyledi.
“Erken tanı en önemli nokta”
“Özel Eğitim Yasa Önerisi”ne göre, Eğitim ve Sağlık bakanlıklarının çocuklara tanısının konduğu andan itibaren yaşı ne olursa olsun onun devlet tarafından planlanacak eğitim, öğrenim, kişisel ve temel ihtiyaçlarını karşılaması yönelik eğitim sistemine dahil edilmesini düzenlediğini anlatan Dinçyürek, erken tanının, Yasa Önerisi’nin en önemli noktası olduğunu kaydetti.
Onları ayrı görmek mümkün değil...
Dinçyürek, Yasa Önerisi’nin, normal eğitim sınıf ve okullarına özel eğitime ihtiyaç duyan bireylerin entegre edilerek eğitim almalarını düzenlediğini söyleyerek, “Özel eğitim genel eğitimin ayrılmaz bir parçasıdır. Bu ilkeyle hareket ediliyor. Biz bu çocuklara ayrı okullar yapalım ayrı sosyal çevreler yapalım ve orda kapalı kalıp büyüsünler. Bu mümkün değil” diye konuştu.
Özel eğitim yaşam boyu verilmeli
Özel eğitime ihtiyacı olduğu tespit edilen bireylerin öğrenme süreç ve becerilerinin ayni olmadığına işaret eden Dinçyürek, “Biz yasamızda mecburi eğitim yılını 15 yıl kabul etmek zorunda kaldık çünkü bu anayasasal zorunluluktur. Zorunluluk olarak 15 yıl dememize rağmen bu yasadan doğan ve daha sonra tüzüklerini yapacağımız noktada temel hedefin yaşam boyu ihtiyaç duydukları sürece bu özel eğitimin devlet tarafından verilmesinin sağlanması ve devlet güvencesi altına alınmasıdır” dedi.
Hakan Dinçyürek, özel eğitim gereksinimli bireylerin her tür ve kademedeki eğitiminin kesintisiz sürdürülebilmesinin önemli olduğuna dikkat çekerek, özel eğitim sürecinde, rehabilitasyonlarının sağlanacağı kurum ve kuruluşlarla da işbirliği yapılması gerektiğini kaydetti.
Özel ve devlet el ele verecek
“Özel Eğitim Yasa Önerisi” kapsamında Özel Eğitim Hizmetler Kurulu oluşturulacağını söyleyen Dinçyürek, Kurul’un sadece devletin temsilcileriyle değil, katılımcı bir zihniyetle sivil toplum temsilcileri, özel eğitim okulu temsilcileri ve devletin özel eğitim okullarının katılımıyla oluşturulacağını belirtti.
Eğitim Bakanlığı bünyesinde oluşturulacak Kurul’un “Özel Eğitim Yasa Önerisi”nin yasalaşması durumunda yasa gereği psikolojik danışmanlık, rehberlik ve araştırma merkezi oluşturulması görevlerin de içerdiğini ifade eden Dinçyürek, eğitim ve sağlıkta tasarruf olmaması gerektiğini, Öneri’nin yasalaşması halinde özel eğitim gereksinimli bireylere çağdaş yaklaşım getirileceğini belirtti.
“Sendika üniversiteler katkı sözü verdi”
Meclis’te daha önce hazırlanan fakat yasalaşmayan özel eğitimle ilgili yasa çalışmalarının olduğuna da dikkat çeken Dinçyürek, “Özel Eğitim Yasa Önerisi”ni başta Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası olmak üzere, sivil toplum örgütlerinden destek aldığını kaydederek.
Dinçyürek, Yasa Önerisine, Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) ile Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ)’nün özel eğitim bölümlerinin de katkı yaptığını söyledi.
“Yasa Meclis’te ivedilik aldı”
Yasa Önerisi’ne Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’ndaki ivediliğine olumlu görüş verildiğini söyleyen Dinçyürek, Ulusal Birlik Partisi (UBP) milletvekili Nazım Çavuşoğlu, Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) milletvekili Mehmet Çakıcı’nın konuyla ilgili konuşma yaparak “Özel Eğitim Yasa Önerisi”ne destek verdiğini anlattı.
Dinçyürek, her iki milletvekilinin Yasa Önerisi’ni çağdaş olarak nitelendirdiğini vurgulayarak, Yasa Önerisi’nin ivediliğine bu görüşlerle olumlu oy kullanıldığını belirtti.
“Bilimsel doğru ortaya çıksın”
Komite çalışmalarında daha detay görüş ve katkıya ihtiyaç olacağını söyleyen Dinçyürek, “Kimse yangından mal kaçırmıyor. Bu yasa (önerisi) hayat bulurken güçlü yanları veya zayıf yanlarının ne olabileceğinin ortaya konmasını isteriz. İlle de bizim istediğimizin geçmesi değil, bilimsel, doğru neyse, toplumun ihtiyacı neyse onun ortaya çıkmasını istiyoruz” dedi.
DP/UG milletvekili Dr. Hakan Dinçyürek, “Özel Eğitim Yasa Önerisi”ne yasalaşma sürecinin her aşamasında katkı koyacak herkese peşinen teşekkür etti.