Diyalog Gazetesi

“Trafiği çok rahatlacak”

KIBRIS

“Hayata geçecek düzenleme ile ülkede kayıtsız araç kalmayacak” diyen bakan Dürüst, Gönyeli Çemberi’ne yonca yapımına 6 ayda başlanacağını söyledi

Çiğdem AYDIN
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst seyrüsefersiz araçların yeniden kayıt altına alınması için düşünülen projeyi Diyalog TV’de yayınlanan “Güne Merhaba” programında anlattı. 
Bakan Dürüst, “Bugün en büyük sorun yollarda yitirilen canlardır, yol güvenliğidir ve yaşanan trafik keşmekeşidir” diyerek bu konuda gerekli adımları atacaklarını söyledi.
Geçitkale Havaalanını da incelemeye alacaklarını aktaran Dürüst, “Bu değerin ülkeye nasıl kazandırılacağı konusunda da çalışma yapacağız” dedi.
Ülkedeki ana arterlerden birinin ortasında bulunan Gönyeli Çemberi’nde trafiğin sabah ve iş çıkış saatlerinde ciddi sıkışıklık yaşadığını ifade eden Bakan Dürüst, “Halkımızın bu sorununu 6 ay sonra başlatacağımız çok katlı yonca kavşağı projesiyle çözeceğiz” diye konuştu.

Particilik ilkesiyle değil…
Dürüst, particilik değil halkçılık ve devletçilik ilkesiyle hareket edeceklerini belirterek şunları kaydetti:
“Nasıl ki Eğitim Bakanlığı’nca sayın Çakıcı’dan siyasi parti farklılığı gözetilmeden yardım istendi, nasıl ki kendisi de bizlere gençlerin kanayan yarası uyuşturucu konusunda ders müfredatına alınmasında katkı koydu, nasıl ki trafik kanayan yaramız halini aldı ve önce eğitim dedik burada da hiç siyasi görüş farklılığı gözetmeden tüm halkımızı kucaklayarak ülkemizin en doğusundan en batısına vatandaşımızın sorununu çözmek için burada olduğumuzun bilinmesini isterim.
Beni buraya partim getirmiştir, bu göreve Genel Başkanımız ve Başbakanımız getirmiştir. Ancak, halk için, devlet için, icraat için getirmiştir. Bu bilinç ve vizyon ile hareket edeceğimi başından belirtmek isterim.”

“Gönyeli Çemberine yonca projesi…”
Ülkedeki ana arterlerden birinin ortasında bulunan Gönyeli Çemberi’nde trafiğin sabah ve iş çıkış saatlerinde ciddi sıkışıklık yaşadığını ifade eden Bakan Dürüst, “Halkımızın bu sorununu 6 ay sonra başlatacağımız çok katlı yonca kavşağı projesiyle çözeceğiz” diye konuştu.
Hemen her sabah, 50 bin civarında aracın seyrettiği Gönyeli Çemberi’nde çok bacaklı bir yonca kavşağı projesinin hazır olduğunu ve kaynak için en kısa sürede Türkiye Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile görüşeceğini belirten Bakan Dürüst, “KKTC genelindeki tüm kavşakları gözden geçireceğiz. Tümü yol güvenliği ve halkımız için bugünün koşullarına uygun şekilde düzenlenecek” dedi.
Hamitköy kavşağı, Haspolat kavşağı, Gazimağusa’dan Lefkoşa’ya geliş istikametine doğru olan ana kavşakların da incelenmesi gerektiğini söyleyen Dürüst, ana yol üzerindeki tüm kavşakların uluslararası standartlara uygunluğunun incelenerek, gerekli olan düzenlemelerin yapılacağını söyledi.

“Engel önce kafalardan kalkmalı”
Dürüst, yolların, sokakların engelliler için ulaşılabilir kılınması adına gerekli çalışmaların başlatılacağını, yerel yönetimlerle de bu konuda işbirliği yapmaya hazır olduğunu belirtti.
Trafikteki engellerin ilk olarak kafalardan kaldırılması gerektiğini dile getiren Bakan Dürüst, vatandaşları daha duyarlı olmaya çağırdı.

“Kayıtsız araç devlet için mali kayıptır”
Trafikte kayıtsız araçların bulunduğuna dikkat çeken Bakan Dürüst, “Bu araçların kullanıcıları kendilerine ve ülke koşullarına göre yasal yükümlülüklerini bir şekilde yerine getirmedi veya getiremedi fakat bu yükümlüğü yerine getiren diğer vatandaşlarımıza da haksızlık yapmamak gerektiği düşüncesiyle bir öneri paketimiz var. Şu anda 177 bin kayıtlı araç bulunmaktadır fakat kayıtsızların sayısı gün geçtikçe artıyor. Bu da devlet için mali kayıptır” dedi.
Kemal Dürüst yaşanan bu sorunu çözmek için, Başbakan, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı ve hükümetin diğer bakanlarıyla çalıştıklarını belirterek şöyle devam etti:
“Evet, öneri Ulaştırma Bakanlığı’nda görev yapan müdürlerimiz ve arkadaşlarımızla hazırlandı fakat Maliye’nin maddi imkânlarını da ortaya koymak suretiyle halkımızın menfaatinin ve devletin kazancının orantılı bir şekilde olması gözetilerek, iki üç öneri üzerinde duruyoruz. Bunlardan biri 36 ay taksit yaparak araçların kayıt altına girmesini sağlamak, ama yeni kayıt geldiğinde bunun devamlılığı noktasında ne yapılması gerektiği tartışılıyor.”

“Akaryakıtta oluşturulacak fon…”
Bakan Dürüst, akaryakıt üzerinden oluşturulacak bir fonla tüm araçların kayıt altına girmesi ve yolu da aracı da kullanıldığı kadar vergi verilmesinin uygulanabilirliği üzerinde durduklarını belirtti. 
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, yapılan öneriler ışığında alınacak kararın uzman kişilerin görüşleriyle şekilleneceğini belirterek, “Bu durum sadece Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nı değil, Maliye, Ekonomi ve Sn. Başbakan’ın görüş ve önerileriyle ortaya bir uygulama çıkacaktır. Neticede hükümetimizin kararı olacaktır” dedi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.