Zorkun TAŞER
Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB) Başkanı Filiz Besim, hızla gelişen bilim ve teknoloji sayesindeki bazı yeniliklerin insan sağlığını olumsuz etkilediğini söyledi.
Bilim ve teknoloji alanında yapılan yeniliklerin yaşam tarzlarını değiştirdiğini ifade eden Besim, “Bu değişim, insanların daha az hareket etmelerine neden olmakla birlikte beslenme alışkanlıklarını da olumsuz yönde etkiliyor” dedi.
“Beslenme tarzındaki değişiklikler, fiziksel hareket azlığı, sigara ve alkol tüketimi gibi bir takım olumsuz şartlar bir araya geldiğinde obezite riski artmaktadır. Yapılan araştırmalar dünyada olduğu gibi ülkemizde de fazla kilolu olma ve obezite sıklığının giderek arttığını gösteriyor” diyen Besim, obezitenin özellikle çocuklar ve gençleri etkilediğini belirtti.
Besim, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre önlenebilir bir hastalık olarak kabul edilen fazla kiloluluk ve obezitenin, her yıl bir milyondan fazla ölüme neden olduğunu açıkladı.
Obezite artışında korkunç artış
Dünya Sağlık Örgütü tarafından, 12 yıl süren araştırmalar sonrası obezite hastalarının günümüzde ve geçmişte ulaştığı rakamı da belirten Besim, Asya, Afrika ve Avrupa’nın 6 ayrı yöresinde yapılan ve 12 yıl süren MONICA çalışmasında, 10 yılda obezite prevalansında %10-30 arasında bir artış saptandığı söyledi.
2008’de 400 milyon olan obez insan sayısının, 2015’de 700 milyon olarak hesaplandığını ve 2008’de 1,4 milyar olan fazla kilolu insan sayısının ise 2015 yılında 2,3 milyara ulaşacağını belirtti.
“Obezite ile mücadeleye önem verilmeli”
Besim, “Obezite; kalp damar hastalıkları, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, bazı kanser türleri, solunum sistemi hastalıkları, kas iskelet sistemi hastalıkları gibi pek çok sağlık probleminin oluşmasına zemin hazırlamakta. Hayat kalitesi ve süresini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu sebeple obezite ile mücadele ülkemizin geleceği için büyük önem taşımaktadır” dedi.
Besim, obezite ile mücadelede esas unsur vatandaşların bu konuda göstereceği bireysel gayret olmakla birlikte tüm kurum ve kuruluşların da destek vermeleri gerektiğine vurgu yaptı.
“Sağlıklı bir nesil için el ele vermek lazım”
KKTC genelinde eğitim kurumlarında yaklaşık olarak 45 bin öğrencinin eğitim aldığını ve öğrencilerin büyük bir kısmının beslenme ihtiyaçlarını okul bünyesinde faaliyet gösteren kantin ve kafeteryalardan temin ettiğini belirten Besim, denetimsizce alınan ürünlerin yetersiz ve dengesiz beslenme ile obeziteye neden olduğuna dikkat çekti.
Öğrencilerin güvenli ve sağlıklı beslenebilmeleri için ve bu bilinci kazanabilmeleri için Eğitim Bakanlığı ile birlikte devamlı işbirliği içinde çalışma yaptıklarını belirten Besim, konu ile ilgili farkındalığı yaratmak, okulların bünyesinde faaliyet gösteren kantin ve kafeteryalarda belirli aralıklarla yapılacak olan denetimlerle kontrol altına almak gerektiğini vurguladı.
Besim, kantin ve kafeteryalarda satışa sunulacak olan ürünlerin denetiminin Sağlık Bakanlığı, Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi, Tabipler Birliği, Diyetisyenler Birliği ve Pediatrisiler Birliği’nden oluşan bir kurulla birlikte okul müdürlüğü tarafından yapılması gerektiğini ifade etti.
“Aileleri özellikle obezite konusunda bilgilendirmek ve sorumluluk yükleyerek katkı koymalarını sağlamak daha iyi sonuç almak adına yerinde bir karar olacaktır” diyen Besim, “Sağlıklı nesiller yetiştirmek hepimizin arzusudur ve biz KTTB, olarak bu konuda her türlü desteği vermeye ve her konuda katkı koymaya hazır olduğumuzu belirtiriz” dedi.