Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, hasta haklarının gelişimiyle, sağlık alanının gelişiminin paralel olduğunun altını çizerek, Evrensel Hasta Hakları Derneğiyle birlikte sürdürülen ‘Hasta Hakları Yasa Taslağı’ çalışmasının tamamlandığını ve kısa bir süre içerisinde Bakanlar Kuruluna sevk edileceğini açıkladı.
Sağlık Bakanı Gülle, ‘26 Ekim Hasta Hakları Günü’ dolayısıyla mesaj yayımladı. Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, “Hastalar nasıl daha güçlü ve bilinçli kılınabilir, hekimler de nasıl daha güçlü daha etkin ve daha etik değerlerle hareket eder bir noktada tutulabilir” cümlesinin konunun özü olduğunu belirttiği mesajında, Hasta Hakları Yasasının hızlı bir şekilde yasallaşması için elinden geleni yapacağının altını çizdi.
Tarafların memnun olacağı bir sistem
Bakan Gülle, sağlıkta hasta odaklı bir organizasyonun olması gerektiğini belirttiği mesajında, “Sağlıkta hizmet alanların ve hizmet verenlerin memnuniyeti temelinde organize edilecek bir sağlık sistemi için çalışıyoruz. Bu vizyonla sağlıkta yeniden yapılandırılma çalışmalarını sürdürüyoruz” dedi.
Günümüzde sağlık alanında teknolojinin gelişimle birlikte sağlık alanında etiğin de ne kadar önemli olduğunu ortaya koyduğunu ifade eden Gülle, insanların sağlığıyla ilgili uğraş verirken etik davranmak gerektiğine de vurgu yaptı.
Hasta Hakları Yasa Tasarısının ülkede ilk kez, 2000 yılında meclise sunulduğunu ancak, o dönemde gündeme alınamadığını belirten Bakan Gülle, kendisi göreve geldikten sonra Evrensel Hasta Hakları Derneğiyle tekrar istişareye geçip çalışma başlattıklarını ve yeni bir yasa taslağı hazırladıklarını kaydetti. Gülle, titiz bir çalışmadan sonra Hasta Hakları Yasa Taslağının Bakanlar Kuruluna sunulacak aşamaya geldiğini belirterek, yasa taslağının önümüzdeki günlerde ivedilikle Cumhuriyet Meclisinin gündemine getirileceğini söyledi.
“ Tüm temel hasta haklarına yer verildi”
“Tasarıda temel hasta hakları koruma altına alınmıştır. Amaç hastaları korurken aynı zamanda sağlık hizmetlerinin standartlarını da artırmaktır” diyen Bakan Gülle, taslakta, sağlık hizmetleri ve sağlık kurum kuruluşuyla ilgili bilgi edinme, sağlık personelini seçme ve değiştirme hakkı, tıbbi müdahalede rıza, mahremiyete saygı gösterme hakkı gibi tüm temel hasta haklarına yer verildiğini ve söz konusu hakların ihlalinin suç olarak öngörülerek hasta haklarının koruma altına alındığını belirtti. Gülle, ayrıca tasarıda Hasta Hakları Kurulunun oluşumunun öngörülerek, hasta hakkı ihlali iddiasında olan kişinin bu iddiasının mahkemeye başvurmadan daha hızlı bir yöntemle değerlendirilmesinin amaçlandığını da söyledi.