Diyalog Gazetesi

Tonlarca su akıp gitti

KIBRIS

Vadili’deki gölet, köy halkını ikiye böldü

Hüseyin ÇİÇEK

Gazimağusa’ya bağlı Vadili’deki gölet, köy halkını ikiye böldü. Halkın bir kısmı göletin, çevredeki arazilere zarar verdiği gerekçesiyle boşaltılıp, kurutulmasından yana. Bir kısmı ise, tonlarca suyun boşa akıtılmasına karşı çıkarak “bölgeye yazık ediliyor” diyor.
Diyalog’a konuşan Vadili Belediye başkanı Mehmet Adahan baraj kapaklarının ilk önce 13 Aralık Cumartesi sabah saat 02.30 ile 03.00 saatleri arasında kimliği belirsiz kişiler tarafından kırıldığını söyledi. 
“Doğa düşmanları kirli eller tarafından 13 Aralık Cumartesi gününün ilk saatlerinde baraj kapakları kırıldı” diyen Adahan, durumu aynı gün öğleden sonra öğrendiklerini ve Su Dairesi ile Kaymakamlık nezdinde girişim yaptıklarını söyledi. 
14 Aralık Pazar günü su dairesinin de denetimi ile konu kapağın yerine monte ettirildiğini söyleyen Adahan, 15 Aralık Pazartesi günü Gazimağusa Kaymakamlığında Su İşleri, Jeoloji, Maden ve Tarım Dairesi yetkililerin de katıldığı nir toplantı gerçekleştirildiğini söyledi. Adahan, sözkonusu toplantıya belediyenin çağrılmadığına dikkat çekti.
Toplantıda ilgili kapakların açılıp suyun Vadili yönüne boşaltılması doğrultusunda bir karar üretildiğini söyleyen Adahan “bizim talebimiz. gölet zemininde ekili olan arazilerin tarım sigortası nezninde tazmin edilmesi ve barajdaki mevcut 3 milyon metreküp suyun koruma altına alınması yönünündeydi. Ama bizi dinlemeyip, polis gücü ile bu iş yapıldı”dedi.

Vadili halkı ne dedi?

Savaş Kaya: Devlet Vadili halkının milyarlarca lira harcayarak Türkmenköy’den getireceği suyun üzerine niye düşmedi de 2-3 kişinin ekini ziyan olmasın diye milyonlarca tonluk suyu ziyan etti? Baraj kapaklarının açılmasına şiddet ile karşıyız, güzelim su boşa akıp gidiyor, gölette nerede ise hiç su kalmayacak.
Mehmet Çakır: O bölgede bulunan tarla sahiplerine tazminat ta ödenerek başka yerde arazi verilebilirdi. Kolay çözülebilecek bir olayı zorlaştırdılar. Sökülen baraj kapağının tekrar monte edilmesini istiyoruz.
Orhan Tomruk: su boş yere akıyor, bu doğal bir faciadır, baraj kapağı geri kapansın en azından geri kalan suyu kurtaralım.
Serhat Emir: milyonlarca ton su boş yere akıp gidiyor, neden? 2-3 kişinin arazisi ziyan olmasın diye. Bu bir doğa katliamıdır.
Ayhan Güngör: suyun hiçbir çiftçiye zararı yoktu, kapaklar kapatılsın suy boş yere akıp gitmesin, o kadar ton suya yazık.

Göletten arazileri etkilenen çiftçiler ne dedi?

Mehmet Akçaba: Birincisi bir oranın gölet olduğunu kabul etmiyoruz, oradaki suyun kurutulması için İngiliz döneminde o bölgeye Efgalito ağacı bile dikildi. Benim o bölgede 300 dönüm buğdayım var, bu da 2 bin ton silaj demektir, yani benim ineklerimin 2 yıllık ihtiyacı. Benim ovamın su altında kalması demek benim hayvanlarımın aç kalması dolayısı ile benim zarar etmem demektir. Zaten bu kapaklar açılmasa biz dava açacaktık. Bundan yaklaşık 3-4 yıl öne kadar yine arazilerimizi su bastı o dönemde o bölgede arazisi bulunan birkaç arkadaş mahkemeye başvurduk, belediye başkanı Mehmet Adahan ise bize İrsen beyin hükümeti sizi ödeyecek sakın dava etmeyin dedi, davadan vazgeçmem için bana bizzat ricada bulundu buna eski köy muhtarımızda şahittir.
Hüseyin Menteş: O bölgede ekili arazilerim var, 3-4 yıl önce yine arazilerimiz su altında kaldı en ufak bir ödeme almadık, hayvancılık ile uğraştığımız için ağıllarımızda bala olmadığından çok büyük sıkıntılar yaşamaktayız. Bizim önerimiz suyun, göletin karşı tarafındaki tarlalara verilerek o alanlarında faydalanması yönündedir.
Hasan Menteş: Benim o bölgede 250 dönüm arazim var, öncelikle 2010 yılında benzer bir afet ile karşı karşıya kaldık ve o günkü şartlarda bizim mağduriyetimizin giderilmesi söz konusuydu ancak o günkü mağduriyetimiz hala daha mahkeme aşamasında olduğu için giderilmiş değil. Jeoloji ve madem dairesinden bir sondaj ekibi tarafından söz konusu bu arazi üzerinde 11 kuyu ortaya çıkartıldı, bu çalışma neticesinde sadece 1 kuyuda geçirgen tabaka tespit edildi ona da maden dairesi tarafından koruyucu konuldu ve su dışında olması sağlandı. Geçen sürede ise hiçbir çalışma yapılmadı ve o kuyu da geçirgenlik özelliğini kaybetti. Diğer kuyular ise tamamı ile kapatılmıştır. Söz konusu bölgede benim de 4 kuyum var, o bölgede gerek batı gerek se doğusunda hiçbir şekilde su artışı görülmemektedir, dolayısı ile bu tabakanın geçirgen olduğuna inanmasak ilk önce biz suyun burda tutulması için çaba harcayacaktık. Suyun gölde tutulması arazilerimize zarar veriyor dolayısı ile kapakların açılmasını destekliyoruz.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.