Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürlüğü bünyesinde görev yapan Gıda ve Çevre Sağlığı Birimi’nin, Ocak ve Şubat aylarını kapsayan iki aylık dönemde gerçekleştirdiği işlemlerle, halk sağlığının korunmasına yönelik sürdürdüğü faaliyetler ve denetimler hakkında kamuoyuna bilgi verildi. Tütün ve Tütün Ürünlerinin Zararlarından Korunma ve Denetim Yasası uyarınca denetimlerin de devam ettiği bildirilen açıklamada, toplam 515 işyerinin denetlendiği ve denetlenen bu işyerlerinden yasaya aykırı davranan 29 tanesine ceza yazıldığı belirtildi.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, denetimlerde saptanan en önemli eksikliklerin; çalışanların sağlık karnelerinin noksanlığı, gıdaların uygun koşullarda depolanmaması ve son kullanma tarihi geçmiş ürünlerin kullanılması olduğu bildirildi.
İthal edilmek istenen gıda ve kaynak suları için, ön izin öncesi bin 695 numunenin, etiket ve içerik açısından incelendiğinin kaydedildiği açıklamada, incelenen ve numunesi uygun bulunup ön izin için müracaat eden 651 firmaya, ön izin düzenlemesinin yapıldığı belirtildi.
Açıklamada, ön izin düzenlenen gıda ve kaynak sularının limanlarda yapılan kontrol işlem sayısının 629 olduğu; limanlarda yapılan kontrol işlemleri sırasında da 11 adet gıda ve kaynak su ürününün ithalat için uygun bulunmadığının altı çizildi.
Son kullanım tarihi geçen ürünler...
Gıda güvenliği denetimleriyle ilgili de bilgi verilen açıklamada, gıda ve ambalajlanmış içme suyu üretim yerleri, alkollü/ alkolsüz içki üreten fabrikalarla, otel, restoran, büfe, okul mutfağı, okul kantini, fırın ve pastane gibi toplu tüketim yerlerinde toplam 116 denetimin yapıldığı bildirildi.
Denetlenen toplu üretim ve tüketim yerlerinde, 243 adet gıda maddesinin son kullanma tarihinin geçmiş olduğu; 53 adet gıda maddesinin uygun koşullarda muhafaza edilmediği; 117 adet gıda maddesinin etiketleme ve tarihleme bilgilerinin uygun olmadığı; 43 adet gıda maddesinin de gıda güvenliği açısından risk teşkil ettiği için imha edildiği ifade edildi.
Açıklamada, tarihi geçmiş olduğu için imha edilen gıda ürün gurupları; peynir, bira, kola, dondurma, hellim, bakliyat ve baharat olarak sıralandı.
Çöp poşetinde saklanan gıdalar...
Uygun koşullarda muhafaza edilmeyen gıdaların da imha edildiği belirtilen açıklamada, bunların eksi 18 °C’de çöp poşetlerinde saklanan et ve tavuk ürünleri ile kullanılıp boşalmış ve sadece su için üretilmiş olan pet şişelerde saklanan limon suları olduğu açıklandı.
Ayrıca, gıda güvenliği açısından risk teşkil eden tenekesi paslanmış ve yüzeyi küflenmiş turşu tarzı ürünlerle, etiketleme ve tarihleme bilgileri uygun olmayan ürünler, pasta yapımında kullanılan gıda katkı maddelerinin de imha edildiği belirtildi.
Saptanan en önemli eksiklikler...
Denetlenen yerlerde saptanan en önemli eksikliklerin ise, çalışanların sağlık karnelerinin noksanlığı, gıdaların uygun koşullarda depolanmaması ve son kullanma tarihi geçmiş ürünlerin kullanılması olarak saptandı.
Bu konularda noksanlığı saptanan işyerlerine gerekli uyarıların yapıldığı ve denetimlerin sürekli tekrarlanarak yapıldığı da bildirildi.
Limanlarda yapılan ithalat kontrolleri
Bakanlık açıklamasında, limanlarda yapılan ithalat kontrolleri ve üretim yerlerinde yapılan denetimler hakkında da bilgi verildi.
Bu denetimler sırasında, gıda ve ambalajlanmış içme ve kaynak sularından 566 tane numune alınıp Sağlık Bakanlığı bünyesinde faaliyet sürdüren Devlet Laboratuarı’na analize gönderildi.
Buna göre; ihraç edilecek gıda maddeleri için numuneler alınan ve Devlet Laboratuarı’ndan yapılan analizler sonrasında, olumlu sonuçları gelen 15 gıda maddesi için, gerekli sağlık sertifikası düzenlendi.
Diğer kontroller
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürlüğü’nün aynı dönemde, “Gıda ve Çevre Sağlığı” bakımında gerçekleştirdiği diğer faaliyetler şöyle sıralandı:
“Yerli üretim olan ambalajlanmış içme sularından 39 tane numune alınıp analize gönderildi.
Ön izin verilmeden önce 26 adet sigara ve tütün ürünü, Tütün Ürünlerinin Zararlarından Korunma ve Denetim Yasasına uygunluk açısından incelendi. İçki ve sigara ithalatı için130 adet ön izin düzenlendi.
Gıda ile temas eden plastik madde ve malzemelerin gıda güvenliği ve insan sağlığı açısından uygun olduğunu gösteren belgeler, ilgili birime verildikten sonra bu malzemeler için 229 tane ön izin hazırlandı. İthal ön izini verilmeden önce 132 adet temizlik ürünü, dezenfektan ve kimyasal madde etiket ve içerik açısından incelendi. İthal edilmek istenen temizlik ürünü, dezenfektan ve kimyasal maddeler ile ilgili ihracatçı ülkenin resmi otoritesinden izinli olduğunu gösteren belge ve üreticiden talep edilen ürüne has belgeler, ilgili birime sunulduktan sonra 175 adet ön izin hazırlandı. İlaç Eczacılık Dairesi tarafından ön izni hazırlanan 33 adet şampuanın, ithalat kontrolleri ilgili birim tarafından yapıldı. Yapılan ithalat kontrollerinde, 19 tane şampuan numunesi alınıp, analize gönderildi, analize gönderilen şampuanlardan sadece 1 tanesinin ithali uygun bulunmadı.
Mikrobiyolojik ve kimyasal analiz için yüzme havuzlarından 15 örnek alındı. Alınan örneklerde mikrobiyolojik ve kimyasal açıdan bir sakıncaya rastlanmadı.”