Kıbrıs’ta ilk kez iki ay kadar önce Karpaz köylerinde görülen LSD hastalığının, Mesarya köylerine kaydığı bildirildi. Büyükbaş hayvanlarda görülen ve uzman veterinerlere göre etinin kesinlikle tüketilmemesi gerektiği belirtilen LSD’li hayvanlar, Tarım Bakanlığı tarafından itlaf edildi. Bakanlık, son olarak nergisli köyündeki bir sürüde LSD hastalığı görüldüğünü ve bölgenin karantina altına alındığını açıkladı.
Nergisli köyünde önceki gün LSD hastalığından şüphelenilen hayvanlara rastlanması nedeniyle Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu başkanlığında ilgili tüm kurum ve kuruluşların temsilcilerinin katıldığı bir değerlendirme toplantısının gerçekleştirildiği açıklandı.
Bakan Sennaroğlu, Nergisli köyündeki bir sürüde LSD hastalığı şüphesi nedeniyle ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla bir araya gelerek bir takım kararlar ürettiklerini söyledi.
Bakan Sennaroğlu, ülkede ilk olarak 27 Kasım tarihinde Sipahi, Yenierenköy ve Yeşilköy’de LSD hastalığının görüldüğünü hatırlatarak, hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla bu bölgede hastalık görülen sürülerin itlaf edildiğini, bölgenin karantina altına alınarak, ilaçlama çalışması yapıldığını kaydetti.
“Nergisli’de karantina başlatıldı”
Sennaroğlu, ancak dün itibarıyla Nergisli köyündeki bir sürüdeki beş hayvanda LSD hastalığı şüphesi tespit edildiğini ve derhal itlaf edildiğini bildirdi.
Söz konusu bölgede karantina uygulamasının da yapıldığını ifade eden Sennaroğlu, bu noktada izlenecek yol haritasını belirlemek için ilgili tüm kurum ve kuruluşların temsilcilerinin katıldığı bir değerlendirme toplantısı düzenlediklerini belirterek, toplantıda bir takım kararların üretildiğini kaydetti.
Bir dizi önlem alındı
Bakanlık yetkilileri, Veteriner Dairesi, Hayvancılık Dairesi yetkilileri, AB Koordinasyon Merkezi yetkilileri, YDÜ Veteriner Fakültesi Dekan ve Dekan Yardımcısı, Kıbrıs Türk Veteriner Hekimler Birliği üyeleri, Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı’nın da katıldığı toplantıda üretilen kararları da kamuoyuyla paylaşan Sennaroğlu, tedbirleri şöyle sıraladı:
“Söz konusu hastalık halk sağlığı açısından herhangi bir risk içermemektedir. Et ve süt gibi hayvansal gıdaların tüketilmesi halk sağlığı açısından bir sıkıntı teşkil etmemektedir.
Hastalığa bağlı verim düşüşü nedeniyle hayvan üreticilerinin ekonomik kaybına neden olmaması için aşılamanın yapılması ve konunun bugün gerçekleştirilecek Bakanlar Kurulu’nun gündemine getirilmesi karara bağlanmıştır.
Ülkedeki tüm büyükbaş hayvanların aşılanması için gerekli aşının temin çalışmaları derhal başlatılacaktır.
Karantina tedbirleri hastalık şüphesi görülen bölge olan Nergisli’de de uygulanmaya derhal başlanmıştır.”
Güney Kıbrıs’a işbirliği çağrısı
Bakan Sennaroğlu, açıklamasında yalnızca Kuzey Kıbrıs’ı değil tüm adayı etkileyecek bu hastalığın Güney Kıbrıs, Avrupa Birliği ve uluslararası kuruluşlarla birlikte çalışmayı gerektirdiğini vurgulayarak, bu yönde işbirliği çağrısı yaptı.