Türkiye ile KKTC’nin Enerji alanında işbirliği yapmasını öngören yasasına destek veren CTP’den 76 kişinin istifasına yol açtı. Söz konusu Yasa Tasarısı, 39 kabul’e karşı 4 ret oyuyla oyçokluğuyla kabul edildi. Oylamaya 7 milletvekili katılmadı.
Yasa Tasarısı’nın onaylanmasının ardından, Hasan Ulaş Altıok, Cumhuriyetçi Türk Partisi Merkez Yönetim Kurulu’ndaki (CTP MYK) görevinden istifa etti. Altıok’la birlikte CTP’li 76 kişinin de partiden istifa ettiği savunuldu.
Diyalog’a konuşan bir eski CTP’li, partide yeni bir yönetimin bulunduğunu ve yeni bir hedefle yola çıkıldığını belirterek “taşlar yerine oturacak. Yeni siyasete ayak uyduranlar kalacak, diğerleri gidecek”dedi.
Erhürman: Partide bölünme yok…
CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman Genel Kurul’da ve katıldığı bir televizyon programındaki konuşmasında, KKTC ile Türkiye arasında enerji alanında işbirliğini öngören anlaşmayla ilgili onay yasasına MYK kararıyla olumlu oy verdiklerini söyledi ve konunun partide bölünmeye neden olduğu yönündeki açıklamaların doğru olmadığını kaydetti.
MYK’da bu karara olumlu oy vermeyen üye Hasan Altıok’un istifa ettiğini belirten Erhürman, Meclis’teki oylama sırasında ise milletvekillerinden sadece Doğuş Derya’nın ret oyu verdiğini, bazı vekillerin cenazeye gitme nedeniyle oy vermeye katılmadığını, kendisinin de yüksek tansiyon nedeniyle oylamada hazır olmadığını anlattı.
Erhürman, “Bu anlaşma genel olarak enerji alanında işbirliğine ilişkin bir anlaşmadır” dedi.
Elektrik değil, petrol, doğalgaz, yenilenebilir enerji konularını da kapsayan bir anlaşma olduğunu söyleyen Erhürman, bunun önemli bir nokta olduğunu kaydetti.
Bu anlaşmanın ardından doğrudan elektrikte enterkonnekte sisteme ilişkin bir anlaşma yapılırsa, buna prensipte karşı olmadıklarını, Avrupa’nın dahil olduğu sisteme bağlanmayı istediklerini, bunun ucuz ve kaliteli elektriğe ulaşmada kolaylık sağlayacağını söyleyen Erhürman, bunların gerçekleşmesi için bazı olumsuzlukların ortadan kalkması gerektiğini kaydetti.
Erhürman, olumsuzluklar arasında alım garantisinin de yer aldığını belirtti.
Angolemli: Hükümet KIB-TEK’i gözden çıkardı
TDP milletvekili Hüseyin Angolemli, anlaşmanın amacının ne olduğunu sorarak, “nereye çekerseniz gider” dedi. Anlaşmada KIB-TEK’in adının hiç geçmediğini, ucuz elektrikten söz edilmediğini, kurumun sürdürülebilir bir yapıya kavuşması gerektiğini söyleyen Angolemli, “Hükümet KIB-TEK’i gözden çıkarmıştır” dedi. Angolemli, anlaşmaya hayır oyu vereceklerini kaydetti.
Çeler: Tekelleşmeye karşıyız
TDP milletvekili Zeki Çeler, su anlaşması örneğinden yola çıkarak, elektrik konusunda ucu açık görünen bu anlaşma metninin kabul edilebilir olmadığını söyledi.
Güneş enerjisi kullanma yerine fueloil kullanımına devam edildiğini dile getiren Çeler, enterkonnekte sisteme karşı olmadıklarını ancak tekelleşmeye karşı olduklarını belirtti.
Atun: TC iletim sistemine entegre olunacak
Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun da yaptığı konuşmada, metnin komitede oybirliğiyle geçtiğini kaydetti. Sürdürülebilir, ucuz ve temiz enerji amacında olduklarını dile getiren Atun, TC iletim sistemine entegre olacaklarını söyledi. Atun, kısa dönem içinde, yenilenebilir enerji kaynakları alanında ihale açılacağını, üretim tesislerinin kurulmasının teşvik edileceğini ifade etti.
Yasa Tasarısı….
Elektrik değil, petrol, doğalgaz, yenilenebilir enerji konularını da kapsayan Onay yasa tasarısı, “KKTC Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasındaki enerji alanında mevcut işbirliğinin, uluslararası yükümlülüklere saygı göstererek, eşitlik, karşılıklı saygı ve müşterek menfaatler temelinde, tarafların uzmanlıklarını ve gelişim ihtiyaçlarını hesaba katarak, ulusal mevzuatlar çerçevesinde, bilimsel, teknik, teknolojik, yasal, idari ve ticari işbirliğinin geliştirilmesini teşvik etmek ve her iki ülkenin enerji alanında faaliyet gösteren kamu ve özel kuruluşları arasındaki ortaklığını güçlendirmeyi” amaçlıyor. Oylamanın ardından Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, gruplar arası mutabakat gereği sona erdi. Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu 2017 Mali Yılı Bütçe Tasarısı’nın Genel Kurul’da üçüncü görüşmesine ilişkin tezkeresi de, oybirliğiyle kabul edildi. Bir sonraki görüşme, bugün saat 10.00’da yapılacak.
CTP’den kimler istifa etti
Öte yandan dün CTP’de şok etkisi yaratan istifalarla ilgili bir de liste yayınlandı. Liste hakkında CTP’den resmi bir açıklama veya yalanlama açıklaması yapılmadı.
Yayınlanan listeye göre aşağıdaki kişiler CTP üyeliğinden istifa etti:
İstifa eden 76 isim şöyle:
1 MEHMET YALIK
2 MUSTAFA KIRALP
3 HASAN BAYKUR
4 Dr. KANİ MASAROĞLULARI
5 NEVZAT KARATUNA
6 HAYRETTİN B. ALÇINER
7 HAYRİYE KARATUNA
8 MEHMET BARUT
9 NECİP KAHIR
10 OZAN ALÇINER
11 TANER ZEDEN
12 ABDULLAH TUNCELİ
13 TOMAÇ ERHAT
14 ADEM İLDENİZ
15 AKTAÇ ALTIOK
16 ANDAÇ BAYKUR
17 AYŞE ONDAL
18 BENKAY MÜJDE
19 BİRSEL GULLE
20 BİRSEN ALTIOK
21 CEMİL SOYKÖK
22 ÇİSE GULLE
23 DOĞAN BALLI
24 ENGİN GULLE
25 ENVER AZGAN
26 EVRİM EFE
27 FAİKA ÇAVUŞ
28 FATMA GULLE
29 GAMZE BAYKUR
30 GÖKÇE ÖZYÜCEKÖK GÖNEÇLİ
31 GÖKSEL GÖMEÇ
32 GÖNÜL MASAROĞULLARI
33 GÜLCAN ELYELİ
34 GÜLGÜN BAYKUR
35 GÜNCEL MASAROĞLULARI
36 HAKAN ALTUNTAŞ
37 HAKAN BALLI
38 HAKAN PANTER
39 HALİL DELEN
40 HARUN KORHAN
41 HASAN GULLE
42 HASAN HÜSEYİN ŞENYİĞİT
43 HÜSEYİN AKTUNÇ
44 HÜSEYİN BALLI
45 HÜSEYİN ONDAL
46 HÜSEYİN SAVAŞ GÜLDENAK
47 İSMAİL BAYKUR
48 İSMAİL ÖZGÜR
49 KAMİL BAYKUR
50 MEHMET GULLE
51 MUSTAFA ONDAL
52 NALAN ALÇINER
53 NAZİFE ARIBURUN
54 NİCEL MASAROĞULLARI
55 HASAN ÖZDOĞAÇ
56 NURDAN KORHAN
57 NAİT DELEN
58 ÖZCAY C. KUTGÜN
59 SADIK C. YORGANCIOĞLU
60 SELDA AZGAN
61 SENİYE ÖZYÖRE
62 SEVGİ ALÇINER
63 SEVGÜL ONDAL
64 SULTAN BARUT
65 SULTAN ÖZGÜR
66 ZEHRA SOLER
67 CANEV DELEN
68 DEVRİM DELEN
69 YUSUF ŞENYİĞİT
70 AFET ŞENYİĞİT
71 AYSU ŞENYİĞİT
72 AYŞE ŞENYİĞİT
73 SERPİL ERKANLI
74 AYŞE ERKANLI
75 HAMİDE ŞENYİĞİT
76 SERTAÇ DAVULCUOĞLU