Diyalog Gazetesi

“Tartışmalar anlamsız”

KIBRIS

Baybars, Cumhurbaşkanlığı da dahil devletin ilgili kurumlarının nüfus bilgilerini İçişleri Bakanlığından aldığını ve verilen rakamlara güvenilmesi gerektiğini belirtti

 Yılmaz YAKAR

İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, nüfusla ilgili tartışmaların sonlanması ve devletin kurumu olan İçişleri Bakanlığı’na herkesin güvenmesi gerektiğini söyledi.
İçişleri Bakanı Baybars, 2011 yılında yapılan nüfus sayımının Devlet Planlama Örgütü’nün 2019 projeksiyonuyla örtüştüğünü belirterek, “DPÖ ile bizim rakamlarımız birbiriyle örtüşüyorsa nüfus sayımına da güvenmemiz lazım” dedi.
Baybars, DPÖ, Cumhurbaşkanlığı, Maliye Bakanlığı, YSK dahil devletin diğer ilgili kurumlarının tümünün nüfus bilgilerini İçişleri Bakanlığı Nüfus Kayıt Dairesi ve Muhaceret Dairesi’nden aldığını, nüfusla ilgili bütün veri, kayıt ve verilerin İçişleri Bakanlığı'nda mevcut olduğunu söyledi.
Baybars, nüfus denilince sadece vatandaş olan kişilerden bahsedilmediğini, ülkede yaşayan yerleşik durumda olup ikametgahı olanlardan da bahsedildiğini, çalışma izinli, öğrenci olan ve yerleşik ikametgahı bulunanların verilerinin diğer bakanlıklarla birlikte İçişleri Bakanlığı’nda da mevcut olduğunu söyledi. 
Baybars, “Nüfusu bilmediğimize zaten katılmadığımı ve nüfusun kaç olduğunu açıkladım. Bu tartışmaları çok anlamlı bulmadığımı da söyledim” dedi.

Dünya genelinde 10 yılda bir sayım olur…
Baybars, dünya genelinde 10 yılda bir nüfus sayımı yapıldığını vurgulayarak, eski sistem eve kapatarak nüfus sayma sisteminin sadece o günün fotoğrafını veren bir tablo olduğunu vurguladı. Baybars,“2021 yılına kadar mekansal ev kayıt sistemini geçirirsek bu şekilde bir nüfus sayımının doğru olacağına inanıyorum. Diğer türlü sayıma çok ihtiyaç yok” diye konuştu.
İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, Akdoğan bucağında,e-kimlik uygulaması incelemesi sırasında basın mensuplarının nüfus sayımı tartışmaları ve e-devlet çalışmalarıyla ilgili sorularını yanıtladı.
Eski sitem eve kapatarak nüfus sayımının sadece o günün fotoğrafını veren bir tablo olduğunu söyleyen Baybars, 2011’de yapılan nüfus sayımı sonuçlarının DPÖ’nün 2019 projeksiyonuna da uygun çıktığına dikkat çekti.

DPÖ ile rakamlarımız örtüşüyor
Baybars, “Nüfus sayımı sonuçlarına bakıp bugünkü projeksiyonu yapan DPÖ ile bizim rakamlarımız birbiriyle örtüşüyorsa demek ki nüfus sayımına da güvenmemiz lazım. Özellikle nüfus sayımı isteyenler açısından söylüyorum” ifadelerini kullandı.
Baybars, bundan sonraki aşamada mekansal adres kayıt sistemine geçilerek kişilerin adresle eşleştirilip sayımın gerçekleştirilmesi gerektiğini, bunun çok daha teknolojik ve çağa uygun bir sayım olduğunu, aksi halde diğer geleneksel sayıma çok ihtiyaç olmadığını belirtti. 
Nüfus sayımlarının genellikle dünyada 10 yılda bir yapıldığını ve KKTC’deki sayımın da en son 2011’de gerçekleştirildiğini anlatan Baybars, şöyle konuştu:
“Mekansal ev kayıt sistemini 2021’de hayata geçirirsek bu şekilde sayım sisteminin doğru olacağını düşünüyorum. Biz İçişleri Bakanlığı olarak kayıtlılığı sağlama adına da birçok adım atıyoruz. Bu kayıtlılığın sağlanmasıyla birlikte aslında çok daha doğru işler yapılmaya başlanmaya ve çok daha doğru veriler verilmeye ve de halkla paylaşılmaya devam edilecek.” 
Baybars, bu aşamada nüfusla ilgili tartışmaların sonlanması ve devletin kurumu olan İçişleri Bakanlığı’na herkesin güvenmesi gerektiğini düşündüğünü söyledi.

 “e-nüfus projesiyle gelecek ay nüfus bilgileri alınabilecek”
İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, e-nüfus projesinin önümüzdeki ay hayata geçmesiyle birçok bakanlığın İçişleri Bakanlığı’ndan vatandaşın nüfus bilgilerini alabileceğini, vatandaş sistemde kayıtlı olduğu için kendisinden talep edilecek belgelerin azalacağını söyledi.
Baybars, e-devletin komple hayata geçmesi için belli bir süreye ihtiyaç olduğunu, bu yıl içerisinde gerçekleşebilecek bir proje olmadığını ifade etti.
Baybars, e-devlet projesiyle ilgili “Çok üzerinde çalışılıp bitirilmiş bir ortam bulmadık geldiğimizde. Ama Başbakanlık ciddi anlamda E-Devlet Yürütme Kurulu’nda çalışıyor” dedi.

Uygulama Akdoğan ve Geçitkale’de başladı
Öte yandan Akdoğan ve Geçitkale’de e-kimlik başvuruları alınmaya başlandı.
İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, Akdoğan ve Geçitkale’yi ziyaret ederek, başlatılan uygulamanın seyriyle ilgili bilgi aldı, vatandaşlarla sohbet etti.
Baybars’ın Akdoğan’ı ziyareti sırasında Gazimağusa Kaymakamı Kemal Sarpel, Akdoğan Belediye Başkanı Ahmet Latif ile İçişleri Bakanlığı Özel Kalem Müdürü Aral Moral da hazır bulundu.
Baybars, Akdoğan’ı ziyaretinde yaptığı açıklamada, Akdoğan ve Geçitkale’de bucaklarda uygulamaya 
Baybars, Akdoğan Bucağı’nda üç gün içerisinde ciddi bir kimlik kartı başvurusu olduğunu belirterek, “Bu da bizlere gösterdi ki, yapmış olduğumuz hizmet ve getirmiş olduğumuz hizmet gerçekten vatandaşın ihtiyacı olan bir hizmetti. Buradan da bu memnuniyeti almak ve karşılığını görmek bizler için mutluluk verici” dedi.

Adrese dayalı nüfus kayıt sistemi 
Bu arada İçişleri Bakanlığı, adrese dayalı nüfus kayıt sistemi çalışmalarının 2019 sonunda tamamlanmasının hedeflendiğini açıkladı.
Bakanlığa bağlı Yerel Yönetimler Müdürlüğü bünyesinde adrese dayalı nüfus kayıt sistemi için gerekli alt yapıyı oluşturacak Mekansal Adres Kayıt Sistemi (MAKS) Projesi konusunda çalışmalara teknik heyetle devam edildiği bildirildi.
İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, 2 ile 12 Nisan döneminde 28 belediyenin görevlendirdiği personele eğitim verilecek. Eğitimlerin tamamlanmasıyla belediyeler MAKS kapsamında sahadan toplanan verilerin güncellenmesi ve eksiklerin tamamlanması için çalışma yapacak.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.