Aytuğ TÜRKKAN
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, son günlerde özellikle Rum Başpiskoposu Hrisostomos’un
“Türkiye’den gelenler geri gitsin” açıklamasına tepki gösterdi.
Akıncı, 1974 sonrasında KKTC’ye gelenlerin tartışma konusu olmayacağını belirtirken ““1974’ün üzerinden 41 yıl geçti Buraya gelmiş yerleşmiş, çoluk çocuğa karışmış ya da evlenmese de karı koca olarak gelmiş ve çoluk çocuğa kavuşmuş bir çok insanımız vardır. Bu insanlar bu topraklarda yurttaş olmuşlardır, alın teri dökmektedirler, artık burayla bir şekilde bütünleşmişlerdir”dedi.
Annan Planı referandumunda bu insanların Birleşmiş Milletler gözetiminde oy kullandıklarını anımsatan Akıncı “ben bu insanları, bir gecede vatandaş yapılanlardan ayrı tutuyorum”diyerek şunları kaydetti:
“11 yıl önce bu insanların pek çoğu Annan planı referandumunda BM’nin de gözetiminde oy kullanmıştır. Dolayısıyla bu konuda bizim açımızdan bir tereddüt yoktur”
İki şeyi birbirinden ayırmak gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Akıncı, seçime yönelik yapılan vatandaşlıklar konusunda ise farklı söylemlerde bulundu. Akıncı şöyle dedi:
“Türkiye’den buraya sırf seçimlerde bazı kişi ya da partilere avantaj sağlamak için özellikle 2002-2004 aralığında bir gecede 1516 kişiye vatandaşlık verip, dönemin başbakanının müsteşarının evini de adres göstererek seçimlerde oy kullandırılıp avantaj elde edilmesi gibi yaklaşımları da yeri ve zamanı geldiğinde o zaman da eleştirdim, şimdi sordunuz şimdi de söylüyorum; bunlar çok yanlış davranışlardır. Bunlar da geride kaldı, tekrarlanıyor diye bir durum söz konusu değil. İki şeyi birbirinden ayırmak lazım.”
“Sürece katkı yapmalıdırlar”
Başpiskopos Hrisostomos’un söylemleri ve Kıbrıs Türk tarafının konuyla ilgili pozisyonu değerlendiren Akıncı şöyle dedi:
“Gerek Başpiskopos gerekse bir başkası olsun, bu süreçte; gerek söylemleri, gerekse eylemleri ile sürece katkı yapmalıdır. Sürece zarar veren her türlü söylemden uzak durulmalıdır.”
Liderler dün ilk kez temel konulara girdi
Öta yandan Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile ara bölgede gerçekleştirdiği görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığı’na dönüşünde basına açıklamalarda bulundu.
Akıncı, Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde liderlerin dün gerçekleştirdikleri dördüncü görüşmede ilk kez temel konulara girdiklerini ve belirli gelişmeler de sağladıklarını belirterek, “Peyder pey çalışmalar semeresini veriyor. Gerek elektrik, gerekse mobil ve diğer konular olsun; hepsinde belirli aşamalar kat edilmiş durumdadır” dedi.
Akıncı, “ilk kez kapsamlı müzakereler bağlamında temel konulara girdik. Bugüne kadar müzakerecilerimiz tarama sürecini tamamlayarak neredeyse bütün başlıklarda nerede durduğumuzu belirleyen kapsamlı bir belge ortaya çıkardılar. Şimdi henüz çözüme ulaştırılmamış, ana konulardan başlayarak süreci iki tarafın da kabul edebileceği kapsamlı bir çözüme vardırmak için çalışmaları yoğunlaştırmış durumdayız” dedi.Bugün belirli gelişmeler de sağladıklarını ve müzakerecilere bir sonraki toplantılarına kadar yeni çalışma alanları belirlediklerini ifade eden Akıncı, onların bu çalışmaları haftada 3 kez bir araya gelerek sürdüreceklerini; 10 Temmuz’da yapılacak bir sonraki liderler görüşmesinde de bu ana konulardaki müzakereleri sürdüreceklerini anlattı.
Yönetim, mülkiyet, toprak…
Basının sorularını da yanıtlayan Cumhurbaşkanı Akıncı, hangi konularda ilerleme sağlandığıyla ilgili bir soruya karşılık, “Yönetim, mülkiyet ve toprağın kriterler bölümü müzakerelere konu oldu; bu konularda değerlendirmeler yapıldı. Bazı alanlarda ilerlemeler sağlandı ama takdir edeceğiniz gibi, bunların spesifik ayrıntı olarak dile getirilmesi müzakere anlayışına uygun düşmez. Bu konuda herhangi bir spekülasyona vesile olmak istemem” dedi.
Akıncı, eylül ayına kadar yeterli ilerleme sağlanabileceğine inanıp inanmadığı sorusuna, “Sağlanmasını istiyoruz, ümit ediyoruz. İnanıyor muyum… Göreceğiz” yanıtını verdi.
Dini liderlerle toplantı…
Akıncı, bir başka soruya yanıtında, dini liderlerin bir süreden beri sürece nasıl katkı yapılabileceği arayışı içinde bir araya geldiklerini anımsatarak, onların da çağrısıyla 8 Temmuz’da öğle saatlerinde Ledra Palaca’ta dini liderlerle buluşacaklarını; aynı gün akşam saatlerinde de ticaret odalarının ortak bir etkinliğinde ekonomi ağırlıklı bir toplantı yapılacağını, liderlerin bu iki etkinliğe birlikte katılmaya mutabık kaldıklarını anlattı.
Akıncı, Brüksel’e hareket etti
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Brüksel’e gitmek için dün adadan ayrıldı. Geceyi İstanbul’da geçirecek olan Akıncı, bugün Brüksel’e gidecek.
Ercan’dan saat 19.20’de ayrılan Akıncı’yı Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber ve Başbakan Yardımcısı Menteş Gündüz uğurladı.
Akıncı, Bürksel ziyaretinde aralarında Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Shultz’un da bulunduğu bir dizi üst düzey temas yapacak.
Eide: Şimdi daha da iyimserim
BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide dün, Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde liderler arasında gerçekleştirilen ve yaklaşık dört buçuk saat süren görüşmenin ardından, liderlerle birlikte dışarı çıkarak basına ortak açıklamayı okudu.
Eide, liderlerin özlü konulara odaklandıklarını ve “Yönetim, Mülkiyet ile Toprakta Kriterleri” ele aldıklarını açıkladı.
Norveçli diplomat, Kıbrıs müzakerelerinin sonuca ulaşabileceği konusunda iyimser olduğunu ve son görüşmelerden sonra liderlerin çözüm konusunda gösterdiği kararlılıktan dolayı daha da iyimser bulunduğunu vurguladı.
Eide, iki liderin, Kıbrıs Türk Ticaret Odası ve Kıbrıs Rum Ticaret ve Sanayi Odası’nın 8 Temmuz’da gerçekleştireceği etkinlikte biraraya geleceklerini kaydetti. Liderlerin müzakereler çerçevesindeki görüşmesi ise 10 Temmuz’da olacak.
Eide, müzakerecilerin “yönetim”, “mülkiyet” ve “toprak kriterleri” başlıklarına ilişkin özlü konulardaki çalışmalarının ele alındığını söyledi.
Eide, “Akıncı ve Anastasiadis, bu konuları pragmatik ve yapıcı şekilde ele alarak, ilerleme katettiler. Bu hafta içinde 3 defa bir araya gelerek, özlü konulara ilişkin çalışmalarına devam edecek müzakerecilere yeni yönlendirmeler sağladılar” dedi.
Eide, gazetecilerin bir sorusu üzerine, bazı konuların ikili, bazı konuların ise heyetlerle beraber ele alındığını ancak görüşmenin içeriğine ilişkin daha fazla bilgi vermeyeceğini söyledi.
Anastasiadis: Diyalog sürecek
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde önemli konularda ilerleme kaydedildiğini, diyalogun süreceğini söyledi.
Rum radyosunun haberine göre, dün ara bölgede gerçekleştirilen liderler görüşmesinin ardından Başkanlık Konutu’na dönüşünde basına açıklamalarda bulunan Anastasiadis, görüşmeden memnun olup olmadığının sorulması üzerine, BM Özel Danışmanı Eide’nin açıklamasının her şeyi söylediğini ifade etti.
Anastasiadis, görüşmenin oldukça verimli olduğunu, önemli konularda ilerleme kaydedildiğini ve diyalogun süreceğini sözlerine ekledi.