Raif UZKAN
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, Küçükbaş Hayvan Üreticileri Birliği’ni ziyaret ederek Birlik Başkanı Alpay Orhan Güvenlier ve birliğe bağlı üreticilerle bir araya geldi.
Görüşmede sektördeki sorunlar ve beklentiler ele alındı.
Ziyarette konuşan Küçükbaş Hayvan Üreticiler Birliği Başkanı Alpay Orhan Güvenlier, sürdürülebilir tarım politikalarının önemine değinerek, hayvanlarda sağlık taramalarının devam etmesini ve bununla ilgili ödeme bekleyen üreticilere ödemelerin yapılmasını istediklerini söyledi.
Alpay Orhan Güvenlier, yatırım yapıp masrafa girerek soğuk süt stoku yapan üreticinin devlete yine sıcak süt vermek zorunda olduğunu da belirterek ayrıca, mandıraların modernizasyonu için destek verilmesinin şart olduğunu söyledi.
Kuzu ve oğlağın alış ve satış fiyatları arasında oluşan uçurumların tüketiciye olumsuz yansıdığını da kaydeden Güvenlier, damızlık dişi kuzu ve oğlaklara teşvik verilmesini istedi.
“7/24 çalışan, kendi aç kalsa dahi hayvanını aç bırakmayan fedakâr bir kesimin temsilcisiyiz” diyen Güvenlier, üreticinin kaba yem sıkıntısına da tedbir istediklerini, çobanların yüzde 80’inin sigortasız çalıştığına işaret etti ve bu insanlara da bir nevi gelecek güvencesi sağlanması gerektiğini ifade etti.
Şahali: İstihdamı en büyük sektör
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali de, birliğin tarımsal alanda istihdam sağlayan en büyük örgütlerden biri olduğunu dile getirerek, hükümet programında da yer alan çalışmaları birlikte yaparak bir an önce sektörün daha iyi bir geleceğe sahip olmasını istediklerini söyledi.
Şahali, her sektörün devlet desteğine ihtiyaç duyabileceğini, fakat hükümetin hedefinin her sektörün kendi ayakları üzerinde durmasını sağlamak olduğunu belirtti.
Daha önceki hükümetler döneminde hellim tescili konusunda cesaretli adımlar atılmadığını kaydeden Şahali, yeni hükümetin hayvan başı destekle güçlenen sektör yapısıyla kendi kendini idame ettirebileceği bir düzene geçilmesini istediğini de kaydetti.
Hem hayvan hastalıkları hem de yem ve besicilik konusunda atacakları adımları hükümet programında belirttiklerini kaydeden Şahali, “Hayvancılık doğru yapıldığı takdirde ve örgütlendiği noktada hem ciddi bir istihdam olanağı olur hem de bu işle uğraşanlar için daha faydalı hale gelir” ifadelerini kullandı.