Suna ERDEN
Afrika gazetesi önünde 22 Ocak 2018 tarihinde gerçekleştirilen eylemde binaya hasar verdikleri ve suç işledikleri gerekçesiyle yargılanan sanıklar Mehmet İpek, Ahmet Türkmen, Ümit Taş, Bayram Ak, Oktay Güney ve Abdulhadi Doğan dün yeniden Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nde Yargıç Tacan Reynar’ın huzuruna çıkarıldı.
Davanın dünkü oturumunda sanıklar yargılanacakları davalardan itham edildi. Aleyhlerine getirilen davaları kabul eden sanıkların davasına geçildi.
Savcılığın olguları aktarmasının ardından söz alan savunma, eylem ve gösteri yapmanın anayasal bir hak olduğunu, sanıkların bu hakkını kullanırken, Afrika gazetesi binasından bazı şahıslar tarafından yapılan el kol hareketlerinin tahrik ettiğini ifade etti.
Savunmanın bu iddiasına savcılığın itiraz etmesi üzerine savunma, tanık dinletmek istediğini söyledi. Mahkeme, tanıkların dinlenmesine olanak sağlamak amacıyla davayı 9 Şubat tarihine ertelerken, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına emir verdi.
Öte yandan duruşmada aktarılan bilgiye göre, Afrika gazetesi hakkında da soruşturma başlatıldığı belirtildi.
İtham edildiler
Kamuoyunda tartışmalı bir konu haline gelen Afrika gazetesi önündeki eylem ve olayla ilgili yargılanan sanıkların davası dün Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nde görüşüldü. Sanıklar, “Kanunsuz topluluk”, “Ayaklanma”, “Mala zarar verme”, “Kasti hasar”, “Mülke tecavüz” suçlarından itham edildi. Sanıklar davalarına kabul yönünde cevap verirken, savcılık davayla ilgili olguları aktardı. Olguların aktarılmasının ardından savunma davaya ilişkin kendi emarelerini mahkemeye sundu.
Emperyalist güçler devrede iddiası
Avukat Enver Öztürk, Afrika gazetesinin 8 Aralık 2017 tarihli ve 21 Ocak 2018 tarihli nüshalarını mahkemeye sundu. Savunmaya geçen Öztürk, gazetenin halkı tahrik ettiğini ifade ederek şunları söyledi:
Öztürk, duruşmada şunları ifade etti: Akdeniz havzasında ve Ortadoğu’da emperyalist güçler devletin itibarını sarsarak iç çatışma çıkmasını sağlarlar. Bu emperyalist güçler bunu sağlamak için çeşitli yöntemler kullanırlar. Çeşitli ajanlarını devreye sokarak emellerini gerçekleştirirler. Ülkemizde yapılmaya çalışılan da budur.43 yıldır Türkiye’nin sağladığı barış ve huzur ortamında tek olay yaşanmamışken, bahsettiğim güçler devreye girerek iç çatışma çıkmasını sağlamaya çalışmaktadır. Afrika gazetesi bilerek veya bilmeyerek buna alet olmuştur. Kışkırtıcı yayınlarla buna hizmet etmiştir. Türkiyeliler ile Kıbrıslıların çatışmasını sağlayacak bir ortam oluşmuştur. Gerek medyada gerek sosyal medyada ülke insanları arasında çatışmacı söylemler giderek artmaktadır. Bu noktada bize, yargıya düşen görev, toplumu bu tarz çatışmalardan uzak tutacak ortam yaratmaktır. Bu da sanıklara ceza takdir ederken, medya baskısında uzak bir şekilde sanıkları günah keçisi yapmadan bir karar vermekle sağlanır.
Halk arasında huzursuzluk var
Afrika gazetesinin Ceza Yasası’na göre suç işlediğini savunan Öztürk sözlerini şöyle sürdürdü: Afrika gazetesi, 8 Aralık 2017 tarihinde yayımladığı karikatür ve 21 Ocak 2018 tarihinde yayımladığı manşet ile ceza yasasının 48. Maddesine göre suç işlemiştir. İlgili maddenin E ve F bentlerine göre; yıkıcı yayın yapma başlığıyla düzenlenen yasada KKTC uyrukluları ve sakinleri arasında huzursuzluk yaratmak, halk arasında kin ve gareze neden olmak suç sayılmaktadır. Yasanın 68.maddesine göre ise yabancı devlet yetkililerine hakaret, huzur ve dostluğu bozmak, küçük düşürme amaçlı eylemler de suç sayılmaktadır. Afrika gazetesinin 8 Aralık 2017 ile 21 Ocak 2018 tarihli yayımları halkta tepkiye neden olmuş ve bu kişiler anayasal hakları olan gösteri ve eylem yapma haklarını kullanmışlardır. Ancak maalesef anayasal haklarını kullanırken, Afrika gazetesi binası içerisinden bazı şahıslar tarafından yapılan el kol hareketleri nedeniyle mahkeme huzurundaki sanıklar ile diğer başka eylemciler tahrik olmuştur.
Afrika’ya soruşturma
Savunmanın bu iddiası üzerine Yargıç Reynar, tahrik açısından bu iddianın çok önemli bir olgu olduğunu söyledi. Bunun üzerine savcı Ayşe Kaymak, iddia makamının olgularında böyle bir hususun olmadığını söyledi. Savcı Kaymak ayrıca Afrika gazetesi ile ilgili polis ve savcılık nezdinde bir soruşturma başlatıldığını açıkladı.
Avukat Öztürk, yeniden söz alarak savunmanın olgularının savcılığın olguları ile sınırlı olamayacağını belirterek, iddiasını ıspatlamak için mahkemeye tanık dinletmek istediğini söyledi. Öztürk, sanıklardan üç kişi ile eylemde bulunan başka üç şahsı tanık olarak dinleteceğini ifade etti. Bunun üzerine Yargıç Reynar, savunmanın talebini değerlendirerek, tanıkların dinlenmesine olanak sağlamak amacıyla duruşmayı 9 Şubat Cuma gününe erteledi. Mahkeme, söz konusu tarihe kadar sanıkların tutukluluk hallerinin devamına emir verdi.
Duruşmadan notlar:
Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nde öğleden sonra başlayan duruşma yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleştirildi. DP Milletvekili Bertan Zaroğlu, AK Parti Kıbrıs Temsilcisi Mehmet Demirci ve sanıklara destek olmak için birçok kişi mahkeme avlusunu doldurdu. Duruşma aralarında gerginliklerde yaşandı. Sanıkların duruşmasını izlemeye gelen Zaroğlu, kalabalıktan dolayı oturacak yer bulamadı.
Kadın avukatların yanına giden Zaroğlu, avukatlardan çekilmelerini istedi.
Avukatlar yer olmadığını Zaroğlu’na söyleyince, Zaroğlu mahkeme salonunun arkasında boş bulduğu yere oturmak durumunda kaldı. Kadın Avukatlara “Köşeye oturmayı seviyorsunuz” dedi. Bunun üzerine birkaç kadın avukatla Zaroğlu arasında gerginlik yaşandı. Polis tartışmanın bitmesi için her iki tarafa telkinde bulundu.