Diyalog Gazetesi

Taht kavgası UBP’yi bitirdi

KIBRIS

KKTC’de, üç hükümete ev sahipliği yapan, birçok ilklerin yaşandığı 2013’te, seçimlerde ve parti kurultaylarındaki olaylar, ülkedeki diğer tüm sorunları unutturdu

Gözde Süreç SARI-Doğuş Ö. ÇİFTÇİOĞLU (TAK)

Kuzey Kıbrıs’ta 2013, biri üç partili koalisyon olmak üzere üç hükümete ev sahipliği yaptı. Tek başına hükümette olan Ulusal Birlik Partisi (UBP), ülke gündemini uzunca bir süre oluşturan Kurultayına bu yıl içinde nokta koydu.

Mahkeme kararıyla yinelenen Kurultay sonrası yaşanan UBP’den ayrılma, güvensizlik önerisiyle UBP’nin hükümetten uzaklaştırılması sonucunu yarattı. Bu bir başka ilkin yaşanması, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)’nin üç parti tarafından desteklenen ilk kadın başbakanlı geçici veya seçimi hükümeti kurulmasına neden oldu.

 

Halk koalisyonu işaret etti

Yapılan erken genel seçimlerinden hiçbir parti tek başına hükümet kuracak çoğunluğu yakalayamaması nedeniyle 2013 yılının üçüncü hükümeti, Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP/BG) Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP/UG) Koalisyon Hükümeti kuruldu.

Bu bağlamda, ülke gündemine 2013 yılında seçim ve parti kurultayları damga vurdu. UBP’nin 2012’de yapılan tartışmalı Kurultayı ile ilgili mahkeme 2013 yılının ilk günlerinde sonuçlandı.

 

İrsen Küçük kazandı ama...

Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nin yeniden yapılmasına karar verdiği Kurultay 24 Şubat’ta tekrarlandı. Kurultay’da İrsen Küçük’ün yeniden Genel Başkan seçilmesiyle başkanlık için yarışan diğer aday Ahmet Kaşif başta olmak üzere 8 milletvekili, CTP/BG, Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) ve Demokrat Parti (DP) ile birlikte hükümete karşı güvensizlik önergesi vereceklerini açıkladılar.

UBP Disiplin Kurulu’nun haklarında ihraç kararı vererek savunmalarını istediği milletvekilleri partiden istifa ederek DP’ye katıldı. Katılımla birlikte DP isim değiştirerek Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP/UG) adını aldı.

O günlerde hükümete güvensizlik önergesi verildi. Meclis Genel Kurulu 30 Mayıs’taki toplantısında 28 Temmuz’da Erken Genel Seçime gidilmesini onaylarken, güvensizlik önergesi 5 Haziran’da oyçokluğuyla kabul edildi.

 

KKTC’nin ilk kadın Başbakanı

Güvensizlik önergesinin kabulünün ardından Başbakan İrsen Küçük 6 Haziran’da istifasını Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na sundu. Bu istifa KKTC’nin ilk kadın başbakanını yaratacak üçlü koalisyon hükümeti çalışmalarıyla ilgili süreci başlattı.

Cumhurbaşkanı Eroğlu 11 Haziran’da hükümeti kurma görevini CTP/BG Lefkoşa Milletvekili Sibel Siber’e verdi.

Siber, CTP/BG, DP/UG ve TDP’den oluşan geçici hükümetin kabinesini 13 Haziran’da Eroğlu’na sundu.

 

Teknokrat kabine

Cumhurbaşkanı tarafından onaylanan geçici Hükümetin Kabinesi; “Başbakan Sibel Siber, Dışişleri Bakanı Kutlay Erk, İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Gülsün Yücel, Maliye Bakanı Zeren Mungan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı Asım İdris, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Sami Dayıoğlu, Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Mehmet Harmancı, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı İsmail Başarır, Ekonomi ve Enerji Bakanı Atay Ahmet Raşit, Sağlık Bakanı Nuri Gökşin” şeklinde oluştu.

Böylece Sibel Siber, KKTC tarihinin ilk kadın başbakanı oldu. Geçici Hükümet, 28 Temmuz’a erken seçimleri sonrasında oluşan hükümetin göreve başlamasına kadar hükümet etme görevini sürdürdü.

 

Yorgancıoğlu Başbakan

28 Temmuz’da yapılan Erken Genel Seçim sonucunda hiçbir parti tek başına iktidar olmaya yetecek çoğunluğa ulaşamadı. Cumhurbaşkanı Eroğlu, seçimlerde en çok milletvekili çıkaran CTP/BG’nin Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu’na hükümeti kurmak görevi verdi.

Yorgancıoğlu, Meclis’te temsil edilen diğer partilerle yaptığı görüşmeler sonucunda DP/UG ile koalisyon hükümeti kurulacağını açıkladı.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı: Serdar Denktaş (DP/UG); İçişleri Bakanlığı: Teberrüken Uluçay (CTP/BG); Maliye Bakanlığı: Zeren Mungan (CTP/BG); Dışişleri Bakanlığı Özdil Nami (CTP/BG); Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Ahmet Kaşif (DP/UG); Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Aziz Gürpınar (CTP/BG); Gıda Tarım ve Enerji Bakanlığı Önder Sennaroğlu (CTP/BG); Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Hamit Bakırcı (DP/UG); Milli Eğitim Bakanlığı Mustafa Arabacıoğlu (DP/UG), Sağlık Bakanlığı Ahmet Gulle’den (CTP/BG) oluşan koalisyon hükümeti kabinesi 30 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı’na sunuldu.

Cumhurbaşkanı Eroğlu tarafından onaylanan kabine 31 Ağustos’ta Cumhuriyet Meclisi’nin bilgisine getirildi.

CTP/BG Kurultayı ise 8 Aralık tarihinde yapıldı. Kurultay’da Parti Başkanı, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu yeniden parti Genel Başkanlığına seçildi.

 

UBP kurultay davası

2012 yılında yapılan ve tartışmalara neden olan UBP Kurultayı’yla ilgili Ahmet Kaşif tarafından açılan dava 3 Ocak 2013’te sonuçlandı. Lefkoşa Kaza Mahkemesi, kurultay ikinci turunun10 gün içinde yapılmasına karar verdi.

Bu karar üzerine açılan istinaf davası 23 Ocak’ta sonuçlandı. Bu davada da Mahkeme seçimde ikinci turun yapılmasına karar verdi.

24 Şubat’ta gerçekleşen UBP Kurultayı ikinci turunda İrsen Küçük yeniden parti genel başkanı seçildi.

Mayıs ayı ortasında, Parti Başkanlığı için Küçük’e karşı yarışan Ahmet Kaşif başta olmak üzere Hasan Taçoy, Zorlu Töre, Afet Özcafer, İlkay Kamil, Ergün Serdaroğlu, Türkay Tokel, Ejder Aslanbaba’nın CTP/BG, o günlerde henüz ismini değiştirmeyen DP ve TDP ile birlikte hareket etmesi, UBP Hükümeti’ne karşı güvensizlik önergesi vermeleri gündeme geldi.

 

Kaşif ve arkadaşları ayrılık dedi

Bunu, Ahmet Kaşif ile birlikte hareket eden 8 milletvekillinin UBP’den ihraç edilmeleri için başlatılan girişimler izledi.

Kaşif, o dönem hala üye oldukları UBP’ye karşı güvensizlik önergesi vermeleriyle ilgili 19 Mayıs’ta şu açıklamayı yapmıştı:

“UBP’deki gelişmeleri izliyoruz. Bizim UBP ile bir sorunumuz yok. Bizim tek amacımız parti yönetimini ele geçiren zihniyettir. Ülkenin ve partinin kötü yönetilmesidir.

Tüm gelişmeleri göz önünde bulundurarak bir yol haritası belirledik ve ona uyuyoruz. Olaylar bu noktaya gelmişse başlıca sorumlu UBP’yi ele geçiren zihniyettir. UBP tabanıyla halkın büyük çoğunluğunun bizimle olduğundan eminiz.

Ben, Hasan Taçoy, Zorlu Töre, Afet Özcafer, İlkay Kamil, Ergün Serdaroğlu, Türkay Tokel, Ejder Aslanbaba arkadaşlarımız sunulacak güvensizlik önergesi için imzalarımızı koyduk. CTP, DP ve TDP ile vardığımız uzlaşma ne ise ona harfiyen uyacağız. Herşey UBP ve ülkenin iyiliği içindir. Siyaset halk için yapılır. İhraç kararları ve diğer haksız adımlar bizi durduramaz. Sayın Küçük’ün yasa, tüzük tanımaz tavrı devam ediyor. Taban kim ne yapmaya çalışıyor iyi biliyor.”

 

Kendi kurdukları hükümeti düşürdüler

19 Mayıs’ta CTP/BG, DP ve TDP ile varılan uzlaşmaya harfiyen sadık kalacaklarını açıklayan Ahmet Kaşif, 20 Mayıs’ta muhalefet ile birlikte 27 milletvekilinin imzasını taşıyan, güvensizlik önergesini o dönemdeki Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer’e sunduklarını açıkladı.

Meclisin aynı günkü oturumunda Özkan Yorgancıoğlu (CTP/BG), Mehmet Çakıcı (TDP), Serdar Denktaş (DP), Ahmet Kaşif (UBP), Hasan Taçoy (UBP), Mustafa Arabacıoğlu (DP), Sibel Siber (CTP/BG), Özdil Nami (CTP/BG), Mehmet Çağlar (CTP/BG), İlkay Kamil (UBP), Esat Ergün Serdaroğlu (UBP), Türkay Tokel (UBP), Zorlu Töre (UBP), Afet Özcafer (UBP), Hüseyin Angolemli (TDP), Mustafa Emiroğluları (TDP), Önder Sennaroğlu (CTP/BG), Mustafa Yektaoğlu (CTP/BG), Salih İzbul (CTP/BG), Abbas Sınay (CTP/BG), Fatma Ekenoğlu (CTP/BG), Ömer Kalyoncu (CTP/BG), Ferdi Sabit Soyer (CTP/BG), Arif Albayrak (CTP/BG), Teberrüken Uluçay (CTP/BG) ve Sonay Adem’in (CTP/BG) imzalarını taşıyan güvensizlik önergesi okundu.

 

Gerekçeler de açıklandı

Önergenin gerekçesinde şu ifadeler yer alıyordu:

“Kıbrıs Türk halkının güvenlik, refah ve mutluluğu Cumhuriyet Meclisi için esas olup, Anayasamıza göre hükümet görev ve yetkilerini Anayasa ve yasalara uygun olarak kullanır ve yerine getirir.

Görevini layıkıyla yerine getiremeyen, desteğini yitiren bir hükümetin görevine devam etmesine izin verilmesi Anayasamıza ve demokrasiye terstir.

Mevcut hükümet icraatları yüzünden şu anda ülkemiz insanı mutsuz ve umutsuzdur. Bunun başlıca nedenleri arasında mevcut hükümetin hükümet programında öngörülenleri, söz verilenleri ve ortaya çıkan sorunların aşılması için yapılması gerekenleri yapmamış olmasını sayabiliriz. Bundan dolayıdır ki halkımızın mevcut hükümetin sorunları çözeceği yönünde inancı kalmamıştır. Son zamanlarda sivil toplum örgütleri de dahil olmak üzere halkımızın geniş bir kesimi hükümetten şikayet etmekte ve medyaya da yansıyan şekliyle hükümete istifa çağrısı yapmaktadır. Ayrıca iktidar partisi içinde yaşananlar, hükümetin arkasındaki desteği yitirdiğini açıkça ortaya koymaktadır.

Böylesi bir hükümetin halkımıza ve ülkemize hizmet vermesi mümkün değildir.

Yukarıda belirtilenler ışığında mevcut hükümetin halkımıza daha fazla zarar vermesini önlemek amacıyla ülkemizdeki siyasi istikrarın yeniden inşa edilmesi ve toplumumuzun Meclis’e olan güveninin yeniden sağlanması ve seçimin önünü açmak acına mevcut hükümete güvensizlik önergesi verilmesi zaruri olmuştur.”

 

Neden 29 Eylül değil 28 Temmuz oldu

Yine 20 Mayıs’ta Cumhuriyet Meclisi Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi, UBP’nin 21 Temmuz’da; muhalefet partileri ve UBP’nin muhalif grubu milletvekillerinin ise 29 Eylül’de yapılması için Meclis Genel Kurulu’na karar önerisi sunduğu erken seçimin 28 Temmuz 2013’de yapılmasına karar verdi.

Meclis, 23 Mayıs’ta yapılan Genel Kurulu’nda “Seçimlerin Yenilenmesine İlişkin Karar Tasarısını” ele aldı, ancak ivedilik tezkeresi gelmediği için erken seçimin 28 Temmuz’da yapılmasına ilişkin karar tasarısının bütününe ilişkin üçüncü görüşmesi daha sonraki herhangi bir birleşime kaldı.

 

Savunma vermeden ayrıldılar

UBP Disiplin Kurulu 24 Mayıs’ta 8 vekilin partiden ihraç edilmesini görüştü ve milletvekillerinin 7 gün içinde savunmalarının istenmesi kararını aldı. Ancak 8 milletvekili savunma vermeyeceklerini açıklayarak 26 Mayıs’ta UBP’den istifa etti.

Meclis’in 27 Mayıs’taki oturumunda da güvensizlik önergesi ve erken seçim tartışıldı. Meclis Genel Kurulu, UBP Hükümeti’ne karşı güvensizlik önergesini görüşmeyi oyçokluğuyla kabul etti.

Bunu, Demokrat Parti (DP) Parti Meclisi’nin 29 Mayıs’ta UBP’den istifa eden 8 milletvekilinin DP’ye katılması kararını onaylaması izledi.

 

DP Ulusal Güçler doğdu

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 30 Mayıs’taki toplantısında, Erken Genel Seçim’in 28 Temmuz’da yapılmasını oy çokluğuyla kabul etti.

Meclis 3 Haziran’da, Başbakan İrsen Küçük ve hükümetine karşı verilen güvensizlik önergesini görüştü ve 5 Haziran’daki görüşmesinde önergeyi 27 kabul, 21 ret oyuyla kabul etti.

Yine 5 Haziran’da DP, Olağanüstü Kurultay’la, resmi olarak “Demokrat Parti-Ulusal Güçler (DP/UG)” adını aldı.

 

Geçici hükümetin kurulma dönemi

Güvensizlik önergesinin kabulünün ardından Başbakan İrsen Küçük 6 Haziran Perşembe günü istifasını Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na sundu. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da, hükümeti kurma görevi vermeden önce aynı gün ana muhalefet partisi CTP/BG ile daha sonra da sırasıyla TDP, DP/UG ve UBP’yle görüştü.

Bu gelişmelerin ardından CTP/BG yetkilileri, tüm partilerin bir araya gelmesi için çağrı yaptı ve UBP hariç, CTP/BG, DP ve TDP başkanları, 10 Haziran tarihinde Cumhuriyet Meclisi’nde bir araya geldi.

 

Toplantı sonucunda üç partinin yetkilileri, prensipte anlaşıldığı, erken seçime kadar ülkeyi yönetecek başbakanın, parti başkanı dışında bir milletvekili olması yönünde görüş birliğine varıldığı açıklandı.

 

3 partili geçici hükümet

CTP/BG, DP/UG ve TDP, 11 Haziran’da yaptığı üç saat süren toplantı sonucunda, Başbakanlığa CTP/BG Lefkoşa Milletvekili Sibel Siber’in getirilmesi; kurulacak kabinede CTP/BG’nin dört, DP/UG ve TDP’nin de üçer bakanlık alması kararını aldı.

Partilerin bu konuda aldığı ortak kararı Vegabet Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na sunması üzerine, Eroğlu hükümeti kurma görevini aynı gün Sibel Siber’e verdi. Geçici hükümeti oluşturacak CTP/BG, DP/UG ve TDP, kabineyi belirlemek için 13 Haziran Perşembe gün Cumhuriyet Meclisi’nde toplandı.

Cumhuriyet Meclisi’nde iki buçuk saat süren toplantının ardından, Hükümeti kurmakla görevlendirilen CTP/BG Milletvekili Sibel Siber, CTP/BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, DP/UG Genel Başkanı Serdar Denktaş, TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı kabinenin oluşturulduğunu ve Cumhurbaşkanına sunulacağını açıkladı.

 

Geçici hükümet oluşturuldu

Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilen CTP/BG, DP/UG ve TDP’nin oluşturduğu Sibel Siber başkanlığındaki hükümet 13 Haziran Perşembe gün Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na sunuldu.

Ülkenin ilk kadın başbakanı başkanlığında oluşturulan üç partili koalisyon Hükümeti kabinesi; “Başbakan Sibel Siber, Dışişleri Bakanı Kutlay Erk, İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Gülsün Yücel, Maliye Bakanı Zeren Mungan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı Asım İdris, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Sami Dayıoğlu, Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Mehmet Harmancı, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı İsmail Başarır, Ekonomi ve Enerji Bakanı Atay Ahmet Raşit, Sağlık Bakanı Nuri Gökşin” isimlerinden oluştu.

 

Program 17 Haziran’da okundu

CTP/BG, DP/UG,TDP Koalisyon Hükümeti’nin programı Cumhuriyet Meclisi’nde, 17 Haziran’da okunmaya başlandı ve 20 Haziran’da tamamlandı. Meclis yeni Bakanlar Kurulu’na güven oylaması için 23 Haziran’da toplandı.

Genel Kurul’da, güven oylaması başlamadan önce aynı gün DP/UG’den istifa eden milletvekili Ejder Aslanbaba, kürsüye çıkarak, DP/UG Genel Başkanı Serdar Denkaş ile Ahmet Kaşif’in kendisine güven oylamasında evet demesi ve milletvekilliğinden istifa etmesi karşılığında 7 bin 700 Euro rüşvet teklif ettiğini iddia etti. İddialar ülke gündeminde günlerce tartışıldı.

CTP/BG, DP/UG ve TDP Koalisyon Hükümeti, 23 Haziran Pazar gün Cumhuriyet Meclisi’nden güvenoyu aldı. Meclis İç Tüzüğü’ne göre açık oyla yapılan oylamada, hükümete 26 kabul, 15 ret oyu verildi.

 

İlkler hükümeti

Üç partinin desteklediği koalisyon hükümeti, ilklerin hükümeti olarak tarihe geçti. CTP/BG milletvekili Sibel Siber, KKTC’nin ilk kadın Başbakan olarak tarihteki yerini alırken aynı zamanda şimdiye kadarki en genç Başbakan da oldu.

Meclise ilk kez 2009 seçimlerinde giren Siber, beş yıllık milletvekilliğinin ardından başbakanlık koltuğuna oturan ilk siyasetçi olarak siyasi tarihe geçti.

Siber, başbakanlığa kendisinin önerilmesinden onur duyduğunu söyledi ve “Bu kısa dönemde esas hedef, tüm halkı kucaklayan, ilkeli, etik bir hükümet kadrosuyla güzel bir geçiş dönemi yaşamaktır” dedi.

Geçici hükümet, üçlü koalisyon olması ve tamamen teknokratlardan oluşmasıyla da bir ilk oldu.

Cumhuriyet Meclisi web sitesindeki verilere göre, 8 Ekim 1974’ten bugüne, kabinelerdeki değişiklikler de dahil 34’üncü hükümet olan CTP/BG, DP/UG ve TDP ortaklığındaki hükümette, Başbakan Sibel Siber dışında milletvekili bulunmuyordu.

Sibel Siber’in başbakanlığında kurulan Hükümet, 28 Temmuz seçimleri sonucu kurulan yeni hükümet görevi devralana kadar işbaşında kaldı.

 

Erken Seçim

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 28 Temmuz’da yapılan “Milletvekilliği Erken Genel Seçimi”yle ilgili takvimi 1 Haziran’da açıkladı. Buna göre milletvekili adayları 1 Temmuz’da kesinleşip ilan edildi ve seçim propagandası 2 Temmuz’da başladı.

28 Temmuz Erken Genel Seçimi’nde; Ulusal Birlik Partisi (UBP), Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP/BG), Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP/UG) ve Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) seçmenlerden oy talep ederken, Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) ve Kıbrıs Sosyalist Parti (KSP) ise seçimleri boykot çağrısı yaptı. BKP çatısı altında Toplumsal Varoluş Güçleri adayları da seçime girdi.

Adaylar propaganda süreci boyunca, ziyaretler gerçekleştirdi, bildiriler dağıttı, mitingler yaptı.

 

Seçim günü

Cumhuriyet Meclisi’nde görev yapacak 50 milletvekilinin belirlendiği “Milletvekilliği Erken Genel Seçimi” 28 Temmuz Pazar gün yapıldı. Oy verme işlemi saat 08.00’de başladı ve 18.00’de tamamlandı. Yüksek Seçim Kurulu oyları saat 19.00’dan itibaren saymaya ve sonuçları açıklamaya başladı.

Seçim sonucunda CTP/BG yüzde 38.38 oy oranıyla 21; DP/UG yüzde 23.16 oy oranıyla 12; UBP yüzde 27.33 oy oranıyla 14 ve TDP de yüzde 7.41 oy oranıyla 3 milletvekili çıkardı.

172 bin 803 seçmenin oy hakkı bulunduğu seçimde, sandığa 120 bin 287 kişi gitti. Buna göre seçime katılım oranı yüzde 69.61oldu.

Seçim yarışında yer alan BKP ise yüzde 5’lik ülke barajını aşamayarak Meclis dışında kaldı. BKP yüzde 3.15 oy aldı. Bu seçimde de 7 bağımsız adaydan hiçbiri Meclis’e girecek oy oranına ulaşamadı.

Seçim sonuçlarına göre hiçbir parti tek başına hükümet kuracak çoğunluğa ulaşamadı ve koalisyon hükümeti kurulması gündeme geldi.

 

Meclis gençleşti

Milletvekilliği Erken Genel Seçimi sonuçlarına göre Cumhuriyet Meclisi’nin yüzde 46’sı yeni isimlerden oluştu. Meclise 27 kişi yeniden girerken, 23 de yeni isim seçildi. Geçen seçimlere oranla daha çok sayıda genç aday milletvekilliği kazandı.

Geçen dönem 17 olan doktor milletvekili sayısı 1 kişi azalarak 16’ya düşerken, kadınların sayısı 4 ile aynı kaldı.

 

Eskiler eve gitti

Seçimde aday olup kaybedenler arasında en çok dikkati çekenler, UBP Genel Başkanı İrsen Küçük, Meclis Başkanı ve UBP Girne Milletvekili adayı Hasan Bozer ile Meclis Başkan Yardımcısı, CTP/BG Lefkoşa Milletvekili adayı Mustafa Yektaoğlu oldu.

UBP’den ayrılarak DP/UG’ye geçen 8 milletvekilinden 4’ü, Ahmet Kaşif, Zorlu Töre, Ergün Serdaroğlu ve Hasan Taçoy yeniden seçilirken, 3’ü Afet Özcafer, İlkay Kamil ve Türkay Tokel seçilemedi. 8’ler arasında yer alan Ejder Aslanbaba ise aday gösterilmemişti.

 

Yeni vekillerin isimleri

Seçimlerde kazanan milletvekilleri şu isimlerden oluştu; “Lefkoşa; Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP/BG): Sibel Siber, Tufan Erhürman, Özdil Nami, Özkan Yorgancıoğlu, Ahmet Gülle, Birikim Özgür, Doğuş Derya. Ulusal Birlik Partisi(UBP): Tahsin Ertuğruloğlu, Faiz Sucuoğlu, Ersin Tatar, Hüseyin Özgürgün. Demokrat Parti - Ulusal Güçler (DP/UG): Serdar Denktaş, Mustafa Arabacıoğlu, Hasan Taçoy, Zorlu Töre.Toplumcu Demokrasi Parti (TDP): Mehmet Çakıcı.

Mağusa; CTP/BG: Teberrüken Uluçay, Asım Akansoy, Mustafa Ferdi Soyer, Erkut Şahali, Dr. Arif Albayrak, UBP: Sunat Atun, Hamza Ersan Saner, Erdal Özcenk, Dursun Oğuz, DP/UG: Ahmet Kaşif, Fikri Ataoğlu, Hakan Dinçyürek, TDP: Hüseyin Angolemli.

Girne; CTP/BG: Abbas Sınay, Salih İzbul, Fazilet Özdenefe Kürşat, Ömer Soyer Kalyoncu, UBP: Ünal Üstel, Kutlu Evren, İzlem Gürçağ, DP/UG: Özdemir Berova, Esat Ergün Serdaroğlu, TDP: Zeki Çeler.

Güzelyurt; CTP/BG: Armağan Candan, Mehmet Çağlar, Dr. Hüseyin Erçal, UBP: Dr. Ali Pilli, Kemal Dürüst, DP/UG: Menteş Gündüz.

 

İskele; CTP/BG: Önder Sennaroğlu, Biray Hamzaoğulları, DP/UG: Hüseyin Alanlı, Dr. Hamit Bakırcı, UBP: Nazım Çavuşoğlu”

 

Vekiller ant içti

Cumhuriyet Meclisi’nin 12 Temmuz’da Milletvekilliği Erken Genel Seçimleri’nin ardından 12 Ağustos da yapılan ilk birleşiminde milletvekilleri ant içti.

CTP/BG Lefkoşa Milletvekili Doğuş Derya’nın milletvekilliği ant içme töreninde, kendi yazdığı andı okuması üzerine Cumhuriyet Meclisi oturumuna ara verildi. Derya’nın tavrı toplumda geniş yankı uyandırarak olumlu ve olumsuzlarıyla tartışıldı.

 

Hükümet kurma çalışmaları

Milletvekillerinin 12 Ağustos’ta yapılan yemin töreni sonrasında Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, hükümet kurma çalışmaları kapsamında Cumhuriyet Meclisi’ne giren siyasi parti başkanlarıyla görüşmeye başladı.

Yapılan görüşmelerin ardından, Eroğlu, hükümeti kurma görevini 15 Ağustos tarihinde CTP/BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu’na verdi.

Yorgancıoğlu ve beraberindeki heyet aynı gün hükümet kurma çalışmaları kapsamında UBP ve TDP heyeti ile görüştü.

 

Görüşmeler uzun sürdü

CTP/BG heyeti 16 Ağustos’ta DP/UG’yi ziyaret ederek parti yetkilileriyle görüştü. Görüşme sonrasında Kıbrıs sorunu dışında, temel prensiplerde anlaşıldığı açıklandı. Yorgancıoğlu, diğer partilerle de yeniden görüştükten sonra hükümeti kurma çalışmalarına başlayacaklarını belirtti.

CTP/BG heyeti 17 Ağustos’ta yeniden DP/UG ile görüştükten sonra, ikinci kez UBP yetkilileriyle bir araya geldi. Yorgancıoğlu, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, iki partinin ilk bakışta hemfikir oldukları planı UBP’li yetkililerinin kendi parti organlarında 2 gün içinde değerlendirip, alternatifleri de varsa onlarla birlikte geri dönüş yapacaklarını söyledi.

CTP/BG’nin Genel Sekreteri Asım Akansoy, 18 Ağustos’ta, hükümet kurma çalışmaları kapsamında UBP ve DP/UG ile yaptıkları görüşmelerde, partilere bir program sunduklarını ve partilerden değerlendirmeleri beklediklerini açıkladı.

 

CTP-BG ile DP-UG görüşmeleri

DP/UG, CTP/BG’ye programla ilgili yazılı değerlendirmesini 18 Ağustos’ta, UBP ise 19 Ağustos’ta sundu.

CTP/BG Parti Meclisi 19 Ağustos’ta Parti Genel Merkezi’nde toplanarak, iki partinin programa yönelik değerlendirmelerini inceledi ve hükümet kurma çalışmalarına öncelikli olarak DP/UG ile devam edilmesi kararı aldı. CTP/BG Parti Meclisi DP/UG ile koalisyon hükümeti oluşturma konusundaki resmi görüşmeleri yürütmek üzere Genel Başkan Özkan Yogancıoğlu ile Merkez Yönetim Kurulu'nu yetkilendirdi.

CTP/BG ile DP/UG yetkilileri hükümet kurma çalışmaları çerçevesinde 21 Ağustos’ta yeniden bir araya geldi. Ancak çalışmaların sonuçsuz kaldığı açıklandı. Bu gelişme üzerine CTP/BG parti meclisi 22 Ağustos’ta değerlendirme yapmak üzere toplandı.

 

Denktaş vazgeçti...

DP/UG Genel Başkanı Serdar Denktaş, 23 Ağustos’ta yaptığı açıklamada, “CTP/BG ile görüşecek bir konu kaldığını düşünmüyorum” dedi.

Bu gelişmeler sonrasında 27 Ağustos’ta CTP/BG, hem UBP hem de DP/UG yetkilileri ile hükümet kurma çalışmaları kapsamında yeniden bir araya geldi.

CTP/BG ile DP/UG Parti Meclisleri, 28 Ağustos’ta değerlendirme yapma amacıyla toplandı.

Aynı gün UBP milletvekili Hüseyin Özgürgün, CTP/BG ile yaptıkları görüşmede, CTP/BG’nin DP/UG ile koalisyon yapma kararı aldığını açıkladığını söyledi.

 

Liste Cumhurbaşkanına sunuldu

Yapılan değerlendirmeler sonucunda, CTP/BG ile DP/UG yetkilileri, koalisyon hükümeti kurma kararı aldı ve koalisyon hükümeti listesi 30 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na sunuldu.

 

Cumhurbaşkanı tarafından onaylanan ve Meclis’te Kararnamesi okunan yeni kabine şu şekilde oluştu:

“Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı: Serdar Denktaş (DP/UG); İçişleri Bakanlığı: Teberrüken Uluçay (CTP/BG); Maliye Bakanlığı: Zeren Mungan (CTP/BG); Dışişleri Bakanlığı Özdil Nami (CTP/BG); Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Ahmet Kaşif (DP/UG); Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Aziz Gürpınar (CTP/BG); Gıda Tarım ve Enerji Bakanlığı Önder Sennaroğlu (CTP/BG); Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Hamit Bakırcı (DP/UG); Milli Eğitim Bakanlığı Mustafa Arabacıoğlu (DP/UG), Sağlık Bakanlığı Ahmet Gulle (CTP/BG)”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu tarafından onaylanan koalisyon hükümetinin Bakanlar Kurulu listesi 31 Ağustos tarihinde Cumhuriyet Meclisi’nin bilgisine sunuldu.

2 Eylül tarihinde, bakanlıklarda devir teslim törenleri yapıldı ve Bakanlar Kurulu ilk toplantısını, 3 Eylül’de gerçekleştirdi.

 

Siber Meclis Başkanı

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 4 Eylül tarihinde “Başkanlık Divanı Seçimleri” gündemiyle en yaşlı milletvekili sıfatıyla geçici Başkan DP/UG Girne Milletvekili Ergün Serdaroğlu başkanlığında toplandı.

Yapılan seçim sonucunda CTP/BG milletvekili Sibel Siber, 46 kabul, 1 ret, 2 çekimser, 1 geçersiz oyla Meclis Başkanı seçildi. Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcılığı’na da UBP Girne milletvekili Ünal Üstel seçildi.

Hükümet programı 6 Eylül tarihinde okundu. Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu 9 Eylül tarihinde hükümet programını görüşmeye başladı ve 10 Eylül’de görüşmeler tamamlandı.

Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler-Demokrat Parti Ulusal Güçler (CTP/BG-DP/UG) koalisyon hükümeti, 11 Eylül’de Cumhuriyet Meclisi’nde güvenoyu aldı. Oylamada, 32 milletvekili kabul, 16 milletvekili ret oyu kullanırken, 2 milletvekili de oylamaya katılmadı.

Hükümet ilk Bakanlar Kurulu toplantısını 12 Eylül tarihinde gerçekleştirdi.

 

CTP/BG Kurultayı

CTP/BG’nin 24. Kurultayı 8 Aralık’ta yapıldı. Kurultay’da, CTP/BG Genel Başkanı ve Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ile o tarihe kadar genel sekreterlik görevini yürüten Asım Akansoy yarıştı.

Lefkoşa Atatürk Spor Salonu’nda yapılan Kurultay’da bin 15 delege oy kullandı. Yorgancıoğlu, kurultayda 555 oyla seçimi kazanırken, rakibi Asım Akansoy 442 oy aldı. 18 oy ise geçersiz olduğu için iptal edildi.

 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.