Kıbrıs Türk Sanayi Odası 28. Olağan Genel Kurulu dün yapıldı.
Genel Kurul toplantısı Kıbrıs Türk Sanayi Odası’nda saat 10:00’da başladı.Genel Kurul’da açılış ve saygı duruşunun ardından başkanlık divanı oluşturuldu. Daha sonra Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı ile Genel Kurul’a katılan konuklar birer konuşma yaptılar. Verilen aranın ardından Genel Kurula sunulan karar tasarıları görüşüldü, faaliyet raporu ile mali raporlar sunulup onaylandı. Dilek ve temennilerin ifade edilmesinin ardından genel kurul sona erdi.
Genel Kurul’da sırasıyla Toplumcu Demokrasi Partisi Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, Maliye Bakanı Zeren Mungan, TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Başbakan Özkan Yorgancıoğlu birer konuşma yaptı.
Çıralı: Çözüm fırsatlar da getirecek
Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı konuşmasında, Kıbrıs sorununa çözümün çok büyük fırsatları beraberinde getireceğine inandıklarını kaydetti. Bununla birlikte yasal altyapılar ve ekonomik anlamda çözüme hazır olunmadığını kaydeden Çıralı, yasal mevzuatın tamamlanması ve bu yasaların uygulanmasının denetlenmesinin etkin şekilde yapılması gerektiğini söyledi.
Sanayi sektörünün iyice köklenerek, güçlü bir yapıda çözüm sürecine girmesinin sağlanması gerektiğini vurgulayan Çıralı, tüketimi teşvik eden politikalar yerine üretimi destekleyen politikalara zaman ve kaynak ayrılması gerektiğini dile getirdi.
“Sanayi Odası’nın , hükümetin yerli üretimin desteklenmesi konusunda daha fazla kayıtsız kalmasına tahammülü kalmamıştır” diyen Çıralı, kendi ayakları üzerinde duran, sürdürülebilir bir ekonomi isteniyorsa üretimin artırılması konusunda radikal önlemlerin alınması gerektiğini belirtti.
Hükümeti, girdi maliyetlerinin düşürülmesi konusunda neredeyse hiçbir adım atmamakla suçlayan Çıralı, aksine girdi maliyetlerini artıran yığınla kararlar alındığını savundu.
Yorgancıoğlu: Sorunların çözümüne pozitif bakıyoruz
Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, sanayideki sorunların aşılması için sektör temsilcileriyle hükümetin işbirliği yapması gerektiğini söyledi. Dile getirilen sorunların çözümüne yönelik bakışlarının pozitif olduğunu ancak sorunları çözmenin 3-5 ayda mümkün olmadığını belirten Yorgancıoğlu, sorun ve çözüm önerilerini doğru belirlemek gerektiğini vurguladı.
Kıbrıs Türk Sanayi Odası’nın bugün gerçekleştirilen 28. Olağan Genel Kurulu’nda konuşan Yorgancıoğlu, sektörün önünü açmak için bazı tedbirler aldıklarını ve adımlar attıklarını dile getirdi ve sadece mal değil hizmet kalitesinin de önemli olduğunu söyledi.
Talat: Çözüme hazırlıklı olalım
II. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat da Kıbrıs sorununun belli bir noktada olduğunu, yarın olmasa da mutlaka bir gün çözüm olacağını kaydetti.
Çözüme hazırlıklı olmanın önemini vurgulayan Talat, şu sıralar Kıbrıs sorununun çözümünün zamanı olduğunu, Güney Kıbrıs’ın ekonomik koşullarının kötüleşmesi ile Türkiye’nin bulunan petrolün güzergahı oluşunun çözümü tetikleyen dinamikler olduğunu kaydetti.
Akça: Hükümet kararlı adım atmalı
TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça da konuşmasında, sanayicileri, tanınmamış, ambargolar altındaki bir ülkede üretim yapmaya çalıştıkları için kutladı.
Sanayinin daha ileriyle gitmesi, gelişmesi için çeşitlendirilmesi gerektiğini dile getiren Büyükelçi Akça bunun için ise ürün kalite güvencesi ve standartları ile girdi maliyetlerinin önemli olduğunu belirtti.
Bir malın dünyanın her yerine ilişiğindeki belgelerle gidebilecek standartlara sahip olması gerektiğini kaydeden Akça, aksi halde bu malın Güney Kıbrıs ve Türkiye de dahil olmak üzere hiçbir yere gidemeyeceğini kaydetti.
Standartlar konusunda devlete önemli görevler düştüğünü kaydeden Akça, TC Elçiliği olarak kendilerinin de elerinden geleni yapmaya hazır olduklarını söyledi.
Finansman maliyetleri başta olmak üzere girdi maliyetlerinin KKTC’de yüksek olduğunu, ancak indirelim deyince bunların indirilemediğini dile getiren Akça, girdi piyasasını düzenlemek gerektiğini, bunun için hükümetin kararlı adımlar atması gerektiğini ifade etti.
Mungan: Önemli açılımlar getirdik
Maliye Bakanı Zeren Mungan da konuşmasında, hükümetin üretim ve ülkedeki tüketici refahının artırılması üzerinde çaba harcadığını, Sanayi Odasıyla da üretimin nasıl artırılabileceğini sürekli ele aldıklarını kaydetti.
İstihdam ve kredilendirme açısından önemli açılımlar getirdiklerini belirten Mungan, TC Elçiliğiyle de bazı kredi ve hibe programları yürüttüklerini ifade etti. Bunlarla temel hedeflerinin üretici refahını artırmak olduğunu söyleyen Mungan, üreticinin de rekabet edebilir ürünlere yoğunlaşma konusunda hassasiyet göstermesini beklediklerini dile getirdi.
Gürpınar: Sorunlar masaya yatırılmalı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar da konuşmasında Sanayi Odası’nın kurumsallaşma, yerel üretim ve sanayiye sahip çıkma yönünde önemli adımlar attığını kaydetti.
Sanayicilerin ciddi sorunları olduğunu, bunları masaya yatırarak çözüm üretmek gerektiğini dile getiren Gürpınar, nitelikli iş gücü temin edilmesinin bakanlığıyla bağlantılı sorunlardan biri olduğunu, bu konuda odanın ihtiyaçları doğrultusunda ortak çalışmalar yürüttüklerini söyledi.
Özyiğit: Maraş konusu halledilmeli
TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Sanayi Odası’nın genel kurul toplantısında yaptığı konuşmada, sanayicilerin sorunları bulunduğuna dikkat çekti ve Kıbrıs sorunu çözülmeden sanayicilerin, üreticilerin sorunlarının çözülmesinin kolay olmayacağını söyledi.
Kıbrıslı Türklerin Annan Planı’na “evet” demesinin getirisinin, yürürlüğe konulan Yeşil Hat Tüzüğü’nün ötesine geçemediğini ifade eden Özyiğit, sanayicilerin ve üreticilerin, ürettiklerini satamadıklarını kaydetti.
Maraş konusuna da değinen Özyiğit, Maraş’ın bütünlüklü çözüm çerçevesinde düşünülmesinin yanlış olduğunu savunarak, bütünlüklü çözüm beklenmeden Maraş konusunun halledilmesini yararlı olacağını dile getirdi.
TDP Genel Başkanı Özyiğit, Maraş konusunun, Kıbrıslı Türklere serbest ticaret sağlayacak bir formülle çözülebileceğini söyledi.
Maraş konusunun bir yerlerde konuşulmakta olduğunu, birilerinin gelip Maraş’ta işletmeleri açabileceğini, Kıbrıslı Türklerin de taşeron olmanın ötesine geçemeyeceğini savunan Özyiğit, oldu bittilerin karşısında olacaklarını ifade etti.