Hüseyin ÇİÇEK
Gazimağusa’nın bir zamanlar en gözde semti olan Suriçi, yılların ihmali sonucu şimdilerde yıkık dökük ve sahipsiz evlerle dolu…
Mahallesinin sorunları hakkında Diyalog muhabirine bilgi veren Suriçi Muhtarı Nevin Fenercioğlu, bölgede her yerin yıkık dökük binalarla dolu olduğunu söyledi. Herkesin Avrupa Birliği’nin evleri gelip onarmasını beklemekten başka bir şey yapmadığını söyleyen Fenercioğlu, bu binalara sahip çıkılması gerektiğini dile getirdi.
Yerli halkın Suriçi Mahallesinden uzaklaştığını belirten Fenercioğlu, dükkanların birer birer kepenk kapattığını ifade etti. Kendisinin de dükkanının daha önce İstiklal Caddesi üzerinde bulunduğunu söyleyen Fenercioğlu, işlerin azalmasından ve dükkan kirasını karşılayamamasından ötürü dükkanının yerini değiştirmek zorunda kaldığını aktardı.
Mahalle gençleri işsiz
Suriçi’nin virane görünümü yanında birçok sorunu olduğunu, mahalle gençlerinin birçoğunun işsiz olduğunu söyleyen Fenercioğlu, birçok ailenin geçinemediğini gözlemlediğini aktardı. Suriçi bölgesinin eskiden cıvıl cıvıl olduğunu anlatan Fenercioğlu, şimdilerde ise Suriçi’ne neredeyse insan uğramadığını, özellikle belli saatlerden sonra sokaklarda tek bir insana bile rastlanmadığını söyledi.
Polis karakolu ve Postane buradan taşınmamalıydı
Suriçi’nde bulunan polis karakolu ve postanenin mahalle dışına taşındığını ve bunun yanlış bir adım olduğunu belirten Fenercioğlu, geçmiş yıllarda Suriçi mahallesinde daha çok devriyenin atıldığını söyledi.
Çalışma izni olmayanlarla sorun yaşıyoruz
Suriçi Mahallesi’nde 21 yıldır muhtarlık yaptığını söyleyen Fenercioğlu, bu süre zarfında yaşadığı en büyük sorunların başında çalışma izni olmadığı halde çocuğunu okula kaydettirmeye çalışan ailelerin ikametgah belgesi istediklerini, kendisinin de vermediği zaman aralarında tartışma yaşandığını söyledi. Genelde çalışma izni olmayanlara ikamet belgesi vermediğini belirten Fenercioğlu, verdiği zaman bile belgenin altına çalışma izninin olmadığını belirttiğini ifade etti.
Turistleri sadece bir bölgeye getiriyorlar
Herhangi bir sınır kapısının veya bir çözümün Suriçi esnafını hareketlendirip hareketlendirmeyeceği yönündeki soruya, “Şimdiki durumdan pek bir değişiklik olmayacak” cevabını veren Fenercioğlu, şu anda bile Suriçi’ne turistlerin sadece bir kısmının getirilip indirildiğini ve turistlerin orda sadece birkaç tane dükkana girip çıktığını söyledi. Otobüslerin kale kapısının bulunduğu bölüme getirilmesi gerektiğini savunan Fenercioğlu, en fazla dükkanın bulunduğu o kısımda turistlerin indirilmesi halinde, bölgenin şu anda bile canlanabileceğini öne sürdü.
“KKTC makamları yardım etmeli…”
Gazimağusa’nın sembol yerlerinden olan Suriçi’ndeki tarihi yapıların korunması, harabeye dönen evlerin tamir edilmesi gerektiğinin altını çizen Fenercioğlu, bu konuda başta Gazimağusa Belediyesi olmak üzere hükümete ve Türkiye Cumhuriyeti Yardım Heyeti’ne çağrı yaptı.
Fenercioğlu, “Suriçi’nin eski günlerine dönmesi için bölgede temizlik ve yeniden yapılanma şart. Bu konuda Avrupa Birliği’nden umudumuzu kestik. KKTC makamları ve Türkiye Yardım heyeti bu bölgeye el atmalı kültürel mirasımız korunmalıdır” şeklinde konuştu.