Doğuş Özokutan ÇİFTÇİOĞLU
Sağlık Bakanlığı’nın, Kıbrıs Türk Pediatri Kurumu ve Türk Pediatri Kurumu ile işbirliği içinde yürüttüğü ve 6-11 yaş arası 3 bin 989 çocuğun katıldığı sağlık taramasında, çölyak hastalığı oranı yüzde 1 olarak belirlendi.
Konuyla ilgili dün Sağlık Bakanlığı’nda basın toplantısı düzenlendi.
Toplantıya Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu yanında, Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Yeşim Gümüşdağ, Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi eski Müdürü Emine Aligüllü, Kıbrıs Türk Pediatri Kurumu Başkanı Gülten Erçal ile Türk Pediatri Kurumu’ndan Prof.Dr. Fügen Çullu Çokuğraş ve Doç Dr. Ömer Faruk Beşer katıldı.
Toplantıda konuşan Sağlık Bakanı Sucuoğlu, kesin sonucun bağırsak biyopsisiyle belirleneceğini dile getirerek yüzde 1’lik oranın dünya standartlarında olduğunu açıkladı.
Sucuoğlu, kalıtsal bir hastalık olan ve tedavi edilmediği takdirde mide bağırsak kanserine kadar varabilen sistemik bir hastalık olan çölyakın erken tanı ve tedavisini hedefleyen bu çalışmada, ada genelinde 6-11 yaş gurubu 3 bin 989 çocuktan kan numuneleri alındığını dile getirdi.
Yapılan testlerin ardından 39 çocukta çölyak hastalığı tespit edildiğini anlatan Sucuoğlu, bunun yüzde 1’e denk geldiğini ve bu oranın dünya standartlarında olduğunu ifade etti.
Aligüllü: Çalışma Nisan 2015’te başladı
Çalışmaların yürütüldüğü dönemde Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü olarak görev yapan Emine Aligüllü ise toplantıda yaptığı konuşmada, çalışmanın, Sağlık Bakanlığı’na bağlı ve gerekse serbest çalışan toplam 15 çocuk doktoru ve 17 hemşirenin katkısıyla yapıldığını kaydetti.
Aligüllü, Nisan 2015’te başlayan çalışma kapsamında Lefkoşa’da 13 okuldan 1242; Gazimağusa’da 14 okuldan 947; Girne’de 11 okuldan 601; Güzelyurt’ta 6 okuldan 563, İskele’de 7 okuldan 636 olmak üzere toplam 3 bin 989 öğrenciden kan numuneleri alınarak Türk Pediatri Kurumu’na gönderildiğini kaydetti.
Çokuğraş: Hastalık değil yaşam biçimi
Basın toplantısında konuşan Türk Pediatri Kurumu eski başkanı Prof.Dr. Fügen Çullu Çokuğraş ise, çölyaka bir hastalık değil yaşam biçimi olarak yaklaşmak gerektiğini anlattı.
Türk Pediatri Kurumu’ndan Doçent Doktor Ömer Faruk Beşer ise, çalışmayla ilgili bilgi vererek, hastalığın kesin tanısı için bağırsak biyopsisine ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.