Raif DOĞRU
Diyalog’un dün manşetten verdiği ‘Açıklıyoruz’ başlıklı haberde adı geçen Karayolları Dairesi eski müdürü Hasan Nihat Erduran, hükümetlerin ‘müşavir’ uygulamasına sert tepki gösterdi.
Bir yıl önce görevinden alınarak müşavir yapıldığını belirten Erduran, “13 yıl serbest çalıştım, 20 yıl Karayolları tecrübem oldu ve 2,5 yıl müdür oldum. Bu süre zarfında hiçbir partiden yana olmadım. Peki ben nerede yanlış yaptım” diye sordu.
Müşavirler ordusunun bir başka üyesi İbrahim Avkan, sistemin yanlış olduğunu ve savunulacak yanının bulunmadığını belirterek, “Bu durumdan rahatsız olmayan hiçbir müşavir yoktur” dedi.
Dilek Yavuz Yanık ise “Müşavir sorunu müşavir yaratmamakla çözülür” diyerek tepkisini dile getirdi.
İşte Diyalog’un haberi sonrasında 3 müşavirin sosyal medyadan paylaşımı:
Hasan Nihat Erduran:
Tam bir yıl oldu KKTC Karayolları Dairesi Müdürlüğünden müşavir olalı. Beni atayan CTP/DP Koalisyon hükümeti. DP’li Ahmet Kaşif ve CTP Başkanı ve Başbakan Yorgancıoğlu idi. Serdar Denktaş Bakan idi değişti. Dönemin Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanı Hasan Taçoy idi. Koalisyonun sona ermesi ile CTP ve UBP yeniden hükümeti kurdu. Dönemin UBP-CTP hükümetinde Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu oldu. Başbakan değişti. Yorğancıoğlu gitti yerine Ömer Kalyoncu geldi. Bu hükümet de fazla dayanamadı. Bu sefer hükümet UBP-DP koalisyonu ve bağımsızların desteği ile kuruldu. Bu hükümetin Başbakanı Hüseyin Özgürgün ve Başbakan Yardımcısı ise DP Başkanı Serdar Denktaş oldu. Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanı ise Kemal Dürüst oldu. Gecemi gündüzüme katarak 7 gün 24 saat 2.5 yıl boyunca Karayolları Dairesi Müdürlüğü görevini ifa ettim. Devletin bana yaptığı maaş artışı 900 TL ama her ay cebimden harcadığım 3 bin TL.
Her ay yaklaşık 2 bin TL yani! Bir yılda tasarrufum 30 bin TL. Meslek: 13 yıl serbest, 20 yıl Karayolları Makine Yükleme Mühendisliği İşletme Bölümünde çalıştım.
Dil Türkçe-İngilizce ancak az da olsa Fransızca biliyorum. Şimdi evimde ne yaptığımı merak ediyorsunuzdur; meşguliyetim evde ihmal ettiklerim ile ilgilenme. Arada sırada basınla görüşme TV’de canlı yayınlara katılma vs. Karayollarının yürüttüğü başlattığım işlerin takibi... Geçmişle ilgili müdürlükle bilgi paylaşımı vs. Belediyelerden gelen sorulara yanıt... Facebook’taki yol ve
tır konuları takip yanıt bilgi paylaşımı TCK ve TCYH ile mesleki istişare. Müdür iken hiç izin kullanamadım... Tek şube amiri ile çalıştım ve yıllardır Müdür Muavini de yoktu!
İşimde hiç siyaset yapmadım... Kamu kaynaklarını hep kamu yararına etkin ve verimli kullanmaya gayret ettim. Makamlar da dahil kimsenin şahsi menfaat içerikli talebine itibar etmedim hiçbir bakan ve başbakanı yanıltmadım... Tek kuruş görevimle ilgili menfaat sağlamadım.
İleriye dönük terfileri şube amirliklerini planladım. 2019 yılına kadar olan projeleri bütçeye devrettim. TC KGM ile 3 kez Bölge Müdürleri ile yıllık toplantılara katılıp sunumlarımı yaptım. İşbirliğimizi de halen sürdürürüm.
2019 ortalarında kısmetse emekli olurum! Ben nerede yanlış yaptım!?
Haberi yapan müşavirlik sürelerini de yazsa iyi olacaktı! 10 yıllık müşavir olan varmış!
İbrahim Avkan:
Müşavirlik sisteminin savunulacak bir yanı yoktur ancak her fırsatta ülkedeki ekonomik kötü gidişi müşavirlerin üstüne yüklemeyi maharet bilen konuyla ilgili uzak yakın ilgisi olmadan müşavirleri eleştirerek (günün en ucuz ve prim yapan eleştirisi) ülke ekonomisini kurtaranlar emin olun sözde kamu görevlisi çoğu çalışan müşavir gerçek müşavirlerden çok fazladır... Evet sistem yanlış savunulacak yanı yok ve bu durumdan rahatsız olmayan hiçbir müşavir yoktur. Keşke müşavirler maaş almasa da ülke ekonomisi tavana vursa...
Fatoş Anıl Önder: Çalışıyorum
Müşavirler listesinde adı geçen Fatoş Anıl Önder ise, İstanbul Konsolosluğunda eğitim ateşesi olarak çalıştığını söyledi. Önder “Müşavirler listesinde adımın olması yanlıştır” dedi.
Mehmet metcooglu 7 Yıl Önce
Müşavirler konusu çok iyi analiz edilmeli gündem saptırma amaçlı olmamalı bu sistem yanlıştır ama yerine ne değişiklikler yapacaksınız müdür ve mustesarliklarda kriterler neler olmalı her iktidar döneminde musavir yaratılmıştır bir sonraki iktidar döneminde kendini atayan partilinin bakanı bir başka bakanına oda kendinin arkadaşlarını atıyor böylelikle parti sorunun ötesine taşınmış bireycilik hakim olmuştur şu an bakanlar kurulu emekliye sevk yapsa çok az musavir emekli olur birçoğu yaş 55 gelmediği için emekli de olamıyor bu müşavirleri aranmadan önce bir makam odası vardı şu an odaları da yok ve sokağa atilmislardir bir müdürün bürokratın yetişmesi yıllar ister işini öğrenmesi zaman ister değerlerimizi boş yere israf ediyoruz musavir olarak bizde huzursuzluk ikide bir konu edilmeye bu yazıları kaleme alanlar tüm musavirlere konuşup kaleme almış olsaydı sorunlara çözüm bulmak için know hoş yani bilgi birikimine ulaşılmış olurdu popülizme gerek yok biz devlet olarak kendi ayaklarımızın üstünde duştaydım kendi bütçemiz kendi kaynaklarimizdan karsilasaydik hiçbir iktidar musavir yaratmadı sorun dıştan TC den herzaman yardım aldığımız sürece hiçbir iktidarın karnesi belli olmayacaktır bu isteksizlik devam edecektir