Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, aşılamanın koruyucu hekimliğin en önemli konularından birisi olduğunu ve aşı ile hastalıklardan korunma yönteminin Dünya Sağlık Örgütü’nün de başlıca önerileri arasında olduğu ifade edildi.
Hastalıklara karşı aşı ile korunmanın, hasta olup da tedavi olmaktan hem daha ucuz, hem de daha zahmetsiz ve anlamlı olduğuna değinilerek, böylelikle bireylerin beden ve ruh sağlığının korumasının daha olanaklı hale geldiği vurgulandı.
Suçiçeği aşısı yaptırılabilir
Suçiçeğinin çok kolay bulaşan bir hastalık olduğuna dikkat çekilen Sağlık Bakanlığı açıklamasında, “Suçiçeği aşısı bu yıl Kasım ayında, aşı takvimimize eklenmiştir. Bir yaşından itibaren yapılabilen suçiçeği aşısı, Sağlık Bakanlığı’na bağlı tüm hastaneler ve sağlık merkezlerinde yapılmaktadır” denildi.
Açıklamada, suçiçeğinin solunum yolundan damlacık yoluyla bulaşan bir hastalık olduğu ve hasta kişinin öksürüğü ile bulaşabildiği Fenomenbet kaydedilerek, döküntü ile seyreden hastalığın, döküntü başlamadan 2 gün önce ve döküntüler tamamen kayboluncaya kadarki sürede bulaşıcılığını sürdürdüğü vurgulandı.
Kuluçka dönemi 15 gün…
Suçiçeğinin 15 gün kadar devam ettiği vurgulanan açıklamada, bu sebeple hastalığı geçiriyor olan kişinin başka kişilere hastalığı bulaştırmasını önlemek için okula ve toplu yaşama katılmaması gereğine dikkat çekildi.
Bakanlık açıklamasında suçiçeği hastalığıyla ilgili şu unsurların altı çizildi:
“Suçiçeği hastalığı çok ağır bir hastalık olmamasına karşın anne karnındaki çocuğa etkileri olmakta, ayrıca çok nadir olsa da ağır seyreden formları bulunmaktadır. Bu yüzden çocuklarımızı aşı ile korumak birinci tercihimiz olmalıdır. 1 yaşından itibaren yapılmaya başlanan aşı, 4 - 6 yaşlarında 2. dozu yapılarak, ömür boyu koruyuculuk sağlanmaktadır.”
Endişe ve paniğe gerek yok
Son günlerde İskele Maarif anaokulunda görülen suçiçeği vakalarında endişe ve paniğe kapılacak bir durumun söz konusu olmadığının da belirtildiği açıklamada, “Yaklaşık 25 çocuğa suçiçeği tanısı konmasına rağmen, Pazartesi günü 40 çocuğun okula gitmemesi üzerine, önlem olarak bulaşıcılığı kırma düşüncesiyle, okul idaresi ile de görüşülerek okula hafta sonuna kadar ara verilmiştir” denildi.
Ücretsiz yapılan aşılar…
Açıklamada, Sağlık Bakanlığına bağlı hastane ve sağlık merkezlerinde ücretsiz olarak aşıların yapıldığının da altı çizilerek bu aşıların şunlar olduğu belirtildi:
“Hepatit B; Difteri – tetanoz – boğmaca - çocuk felci - HIB (dtap+IPV+HIB) (5’li aşı); Difteri – tetanoz – boğmaca - çocuk felci (dtap+IPV)(4’lü aşı); Kızamık – kızamıkçık - kabakulak (MMR); Pnömokok; Hepatit A; Suçiçeği; DT (difteri Tetanoz) ve OPV (oral polio)”