Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Kuzey Kıbrıs Kampüsü’nde 1 Megawatlık foto-voltail güneş enerji santrali kuruluyor.
Ertek ve Solar power Konsorsiyumunun üstlendiği güneş enerji santralinin kurulumun Şubat ayı sonunda tamamlanması hedefleniyor.
KIB-TEK’in onayının ardından üretime başlayacak olan santral, iki yıl boyunca yüklenici firma tarafından işletilecek.
Bir yıl boyunca yapılan ölçümler ve modellemeye dayalı hesaplamalar, kampüs dahilindeki güneş enerji potansiyelinin, dünyada kurulu güneş enerji santrallerinin ortalama veriminin iki katına yakın olduğunu gösteriyor.
Konuyla ilgili olarak ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü Rektörü Prof. Dr. Turgut Tümer, BRT’ye bilgi verdi.
Prof. Dr. Tümer, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü’nün kuruluşundan buyana enerji ve çevre konularını araştırmada öncelik verdiklerini belirterek, kendi öz kaynakları ile yürüttükleri bir proje ile bölgedeki rüzgar ve güneş potansiyellerini belirlediklerini söyledi.
Büyük bir güneş enerji potansiyeli var
Tümer, ülkede büyük bir güneş enerji potansiyeli bulunduğuna dikkati çekerek, bu avantajlı durumu
değerlendirmek üzere güneş santrali oluşturma kararı aldıklarını anlattı.
Santralın sadece bir üretim tesisi değil bir araştırma merkezi ve birçok projenin modeli olarak görülmesi gereğine de işaret eden Tümer, amaçlarının sadece tüketimi karşılamak değil, santrali güneş enerjisi konusunda ilgi odağı haline getirmek ve bilgi üretmek olduğunu vurguladı.
ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü Elektrik Elektronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Yardımcı Doçent Dr. Murat Fahrioğlu da projenin teknik detayları hakkında bilgiler verdi.
Fahrioğlu, yaptıkları ölçümlere göre Güney İspanya haricinde Avrupa’nın en iyi güneşinin Kıbrıs’a düştüğüne dikkati çekerek, ülkemizde bu konuda yapılan çalışmaları anlattı