Pelin YÜKSELAY
Kuraklığın hüküm sürdüğü Kıbrıs’ın kuzeyindeki 17 göletten 16 tanesinin tamamen kuruduğu tespit edildi.
Diyalog muhabirinin, Su İşleri Dairesi’nin Eylül ayındaki ölçümlerine dayanarak elde ettiği bilgilere göre, Akdeniz göletinin dışındakilerin tümünde damla su kalmadı. Bazı göletlerin, yağış sonrasında su tutmayacak hale geldiği de tespit edildi.
Güney Kıbrıs’ın Lefkoşa civarındaki 3 barajında ise su seviyesinin 227 bin ile 773 bin metre küp civarında olduğu, buna karşın Baf bölgesindeki Asprokremmos barajında 20 milyon 349 bin metre küp su bulunduğu öğrenildi. Sözkonusu barajda doluluk oranının yüzde 38,9 olduğunu belirten yetkililer, ikinci büyük baraj olan Kouris’te doluluk oranının yüzde 10’a gerilediğini ve bunun ürkütücü olduğunu ifade ettiler. Kouris’te dün itibarıyla 11 milyon 972 bin metre küp su bulunuyordu.
Güney Kıbrıs genelindeki toplam 18 barajda halen 55 milyon 519 bin metre küp su bulunduğu kaydedildi.
Kuzeydekilerin durumu
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), yağışsız geçen bir kışın ardından oldukça kurak bir yazı da geride bıraktı. Bu durum ise en çok göletleri etkiledi. Su İşleri Dairesi’nin verilerine göre ülkemizde bulunan 17 göletten 16’sında su kalmadı.
Su İşleri Dairesi’nin Eylül 2016 tarihli ölçümlerine göre 5 gölette doluluk oranı ‘dip savak altı’ olarak kayıtlara geçti. 10 göletin ise ‘kuru’ olduğu belirtildi.
Mart ayında doluluk oranı yüzde 33 olan Yılmazköy Polatdere Göleti’nde Eylül ayı doluluk oranı kayıtlara ‘dip savak altı’ olarak geçti.
Geçitkale Eğridere’nin Mart 2016’da yüzde 18.2 olan doluluk oranı da Eylül ayında dip savak altına geriledi.
Gemikonağı Madendere, Gönyeli ve Haspolat göletleri de Eylül 2016’da kayıtlara ‘dip savak’ olarak geçti.
Kurak yaz suyu bitirdi…
Gemikonağı Madendere’nin Mart ayındaki doluluk oranı yüzde 9.1, Gönyeli’nin 46.3, Haspolat’ınsa yüzde 17’ydi. Kurak geçen yaz ayları göletlerdeki suyun bitmesine yol açtı.
Beşparmak Alagadi Çiftlikdere Göleti’nin Mart ayında yüzde 26.7 olarak açıklanan doluluk oranı Eylül ayında kuru olarak değişti. Hamitköy Baştanlıkdere Göleti’nde de Mart ayında yüzde 44.8 olan doluluk oranı Eylül ayında değişti ve kurudu. Mart ayında kuru olarak kayda geçen Değirmenlik Çataldere Göleti’nde doluluk oranı Eylül ayında da değişmedi ve ‘kuru’ olarak kaldı.
Mart ayında yüzde 48.5 dolu olan Arapköy Uzundere Göleti de Eylül ayında kurudu. Yine aynı bölgede bulunan ve Mart ayındaki doluluk oranı yüzde 37.2 olan Arapköy Ayanidere Göleti de, Eylül ayında kayıtlara kuru olarak geçti.
Ergazi Sayadere’de Eylül ayında kayıtlara ‘kuru’ olarak geçti. Bu göletin Mart ayı doluluk oranı ise 14,1’di.
Üçparmak da kurudu…
Dağyolu Üçparmak dere de ise Mart ayı doluluk oranı yüzde 54’dü. Bu göletin Eylül ayı doluluk oranı da kuru oldu.
Mart ayında doluluk oranı yüzde 40 olan Kanlıköy göleti de Eylül ayına kadar kurudu.
Serdarlı Ağıllıdere Göleti’ndeki Mart ayı doluluk oranı dipsavakaltı, Eylül ayında ise kuru olarak açıklandı. Gönendere göleti de Mart ayından beridir kuru.
Mersinlik Göleti’nde ölçüm yapılamadı
Su İşleri Dairesi’nin verilerine göre, Ekim, Ocak ve Mart ayında ölçüm yapılamayan Mersinlik Azganlıdere Göleti’nde Eylül ayında da ölçüm yapılamadı.
Tek su olan gölet; Akdeniz
Ülke genelindeki 17 göletten 16’sında su tamamen biterken Akdeniz Göleti’nde hala su bulunuyor. Su İşleri Dairesi’nin ölçümlerine göre, Mart ayında 859 bin 426 metreküp doluluk hacmi ile yüzde 58.5 dolu olan Akdeniz Göleti, Eylül ayında 770 bin 139 metreküp doluluk hacmi ile yüzde 52.4 oranına geriledi.
Su İşleri Dairesi’nin verilerine göre, Mart ayında 3 milyon 335 bin 840 metreküp doluluk hacmi ile yüzde 20.2 dolu olan göletler, Eylül ayında 770 bin 139 metreküp doluluk hacmi ile yüzde 4.7 oranına geriledi.
Dip savak altı, gerekli hallerde göleti tamamen boşaltmak, dolu savak kapasitesini azaltmak, akarsu mansabına bırakılacak suyu salmak amacıyla yapılan hidrolik yapının da altında bulunan su demektir.