Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (KTMMOB) bağlı Elektrik Mühendisleri Odası'nın (EMO), enerji politikalarına yön verecek bilimsel sonuçlar üretebilme hedefiyle düzenlediği “Enerji Çalıştayı” yapıldı.
İlgili bakanlık, bazı siyasi parti, sivil toplum örgütü ve sendika temsilcileriyle, mühendislerin, akademisyenlerin, ekonomistlerin ve hukukçuların katıldığı çalıştayda, EMO ve Çalıştay Yürütme Kurulu yetkilileri de hazır bulundu. Lefkoşa Merit Otel’de düzenlenen çalıştay, açılış konuşmalarıyla başladı.
Çalıştayda, konulara ve katılımcıların uzmanlık alanlarına göre “Enerjide Arz Güvenliği; Enerji Maliyetleri; Enerji Yönetimi; İletim ve Dağıtım; Enerji Kaynakları ve Enerji Sektörü” başlıklı 6 çalışma masası oluşturuldu. Tartışılmak üzere her konu başlığı için yaklaşık 8 soru hazırlandı.
Tek günlük çalıştayın sonuçları önümüzdeki günlerde açıklanacak. Enerji Çalıştayı’nın açılışında ilk sözü EMO Başkanı Osman Eminel aldı.
Eminel: Enerji devlet politikası olmalı
Eminel, ülkenin enerji politikalarının şekillenmesine katkı koymak hedefiyle yola çıkıldığını vurgulayarak, enerjinin devlet politikası olması gerektiğine dikkat çekti.
KKTC’deki enerjinin devlet değil, hükümet politikası olduğunu ifade eden Osman Eminel, “Hükümet krizlerinin ve seçimlerin yoğun şekilde yaşandığı bir ülkemiz var. Dolayısıyla enerji politikaları kısa vadeli ve değişken oluyor. Oysa enerji zaman dilimine yayılan bir devlet politikası olmalıdır” dedi.
Turkan: Hükümet için iyi bir veri olacak
Osman Eminel’den sonra söz alan KTMMOB Başkanı Dr. Zihni Turkan, enerjinin hem çağdaş yaşamın önemli bir parçası olduğunu, hem de devletler için stratejik önem taşıdığını vurguladı.
Konuşmasında birliğin enerji alanındaki çalışmalarına işaret eden Turkan, ilgili 2 odanın bu konudaki çabalarına dikkat çekti.
Zihni Turkan, çalıştayda, üretimden tüketime, maliyetten programlamaya kadar enerjinin her yönüyle ele alınacağını ifade ederek, “Bu çalıştayın devlet politikası oluşturmak adına hükümet için iyi bir veri oluşturacağına inanıyorum” dedi.
Enerji Çalıştayı Yürütme Kurulu Başkanı Rifat Yalınç da, çalıştayın açılışında söz aldı.
Çalıştayda, inisiyatifi ellerine alarak, enerji alanında neler yapılabileceğini tartışacaklarını ifade eden Yalınç, “karar verici” pozisyonunda olan yöneticilere ışık tutacak sonuçlar üretmeyi hedeflediklerini belirtti.
Türk-Sen ve El-Sen katılmadı
Öte yandan, Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (Türk-Sen) Genel Başkanı Arslan Bıçaklı, Elektrik Mühendisleri Odası’nın (EMO) organize ettiği ve dün yapılan “Enerji Çalıştayı”na federasyonun ve federasyona bağlı Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası’nın (EL-SEN) katılmadığını açıkladı.
Bıçaklı, hükümetin Ankara’da enerji ve elektrik enterkoneksiyonu konularında işbirliği yapılmasına dair toplantı yaptığını, bu toplantıya ilişkin hazırlanan eylem planı belgesinin imzalandığını savunarak, “Bu belge çalıştayı anlamsız kıldı” dedi.
Arslan Bıçaklı, çalıştayın hükümetin enerjiden sorumlu Bakanı’nın talebi üzerine gerçekleştirildiğini iddia ederek, “Kendi seçim bildirgelerine ve hükümet programına sadık kalmayan bir bakan tarafından düzenlenen çalıştaya katılmaktan vazgeçtik” ifadesine yer verdi.
“Hükümeti son kez uyarıyoruz”
Arslan Bıçaklı dün konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP/BG) - Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP/UG) hükümetini son kez uyardıklarını ifade etti.
Bıçaklı, “Halka rağmen, özelleştirmeler konusundaki ısrarlı tutumu sonrasında Ulusal Birlik Partisi’nin seçimlerde aldığı sonuç ve özellikle parti başkanlarının vekil dahi seçilemediği gerçeği ortadadır. Nerden ve kimden gelirse gelsin, dayatma pakette elektrik enerjisiyle ilgili belirtilen herhangi bir unsurun hayata geçirilmeye çalışılması durumunda geçmişte gösterdiğimiz direnişin çok daha fazlasını göstermekten çekinmeyeceğiz” dedi.