Diyalog Gazetesi

Sorunlar çözülecek

KIBRIS

Güzelyurt bölgesinde temaslarda bulunan Bakan Oğuz, narenciyede doğrudan gelir desteğinin yakında ödeneceğini açıkladı

 Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, narenciyede kontrollü ve planı bir ekim ile ürün çeşitliği olması gerektiğini söyledi.

Bakan Oğuz, Güzelyurt bölgesinde temaslarda bulundu. Bakan Oğuz, temasları çerçevesinde bölgedeki üreticileri ve Cypfruvex’i ziyaret ederek, incelemeler yaptı.
Bakan Oğuz, Kuzey Kıbrıs Narenciye Üreticileri Birliği ve Kıbrıs Türk Narenciye Üreticiler Birliği başkan ve üyeleriyle de narenciye konusunda toplantı gerçekleştirdi.
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, narenciyede 2018 Doğrudan Gelir Desteği ve akaryakıt ödemelerinin yarısını ay sonu veya Temmuz ayı içinde ödemeyi planladıklarını söyledi.
Narenciye sektörünün yaşaması için Cypfruvex’in önemli olduğunu belirten Bakan Oğuz, “Üretici hasat zamanı portakalını hangi fiyata vereceğini bilecek. Bunun öngörüsü yapılmazsa başıboş bir fiyat ortaya çıkar ve paraya sıkışan üretici de bunu o fiyattan satar. Bu durumu arpada da yaşadık. Üretici kaybediyor. Bunun önüne geçmek için Cyprufex yönetimine en doğru atamaları yapmak düşüncesindeyiz” dedi.

Pazar sorunu ve Cypfruvex 
Oğuz, Cyprufex’te olanların, narenciyenin geleceğine yön vermeleri gerektiğini kaydederek, şöyle konuştu:
“Mutlaka pazar araştırması, fiyat araştırması yapılmalı. Üreticinin benim tarlamdaki ürün satılacak mı diye bir derdi olmaması lazım. Cypfruvex pazar sorununu çözecek. Bununla ilgili çalışmalarımız var.”
Narenciye teşvikleri konusuna da değinen Bakan Oğuz, şu anda bütçenin belli olduğunu ancak 2020 yılında hazırlanacak bütçe içinde bir farkındalık yaratabileceklerini belirtti.
Bakan Oğuz, her ne kadar narenciyenin gelişmesi ile ilgili verilen teşvik sınırlı da olsa bunu en yaralı nasıl yapabiliriz noktasında olduklarını ifade ederek, “Gençlerin de bu işe sahip çıkmasını istiyoruz. Narenciye hobi olarak kalmamalı” diye konuştu.
Tarımsal su konusunda görüşmelerin devam ettiği bilgisini paylaşan Oğuz, tarımsal suyun yalnızca Türkiye’den gelen suyla değil; arıtmalar, yağmur, drenaj sularının toplanmasıyla oluşacak bir havuz olarak görüldüğünü söyledi. Bakan Oğuz, Türkiye’den gelen suyun maliyetinin yerel su kaynaklarının toplanması ile oluşacak havuzdan maliyet düşürülerek suyun en uygun fiyata üreticiye verilebileceğini belirtti.

Akçın: Su en büyük sorun
Kuzey Kıbrıs Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Turgut Akçın ise, bölge pek çok sıkıntı ile karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Akçın, bölgede narenciyeye alternatif başka bir ürün olmadığını belirterek, “İhracatı yapılmayan hiçbir ürün bu bölgeye bir fayda sağlayamaz. Bu nedenle narenciye yeni çeşitlerle güçlendirilip, ihracata yönelik hale getirilmeli. Cypfruvex’te de günün koşullarına göre ihracatta bilgi sahibi, lisan bilen kişiler olmalı” dedi.
Akçın, suyun en büyük sorun olduğunu vurgulayarak, “Bu yıl yağışlar oldu ama bazı bölgelerde sular istediğimiz seviyede değildir. Bunun için barajdaki suyun bir an önce nasıl gelebileceği önemli. Alt yapının yenilenmesi gerektiğine inanırız” diye konuştu.

Alioğlu: Narenciye arazisi 30 bin dönüme düştü
Kıbrıs Türk Narenciye Üreticiler Birliği Ali Alioğlu ise, tarım sektöründe narenciyenin 2000 yılından günümüze kadar büyük oranda kayba uğradığını, 45 bin dönüme sahip narenciye arazisinin 30 bin dönüme düştüğünü söyledi.
Alioğlu, üretim konusunda, yurtdışında üreticinin tembel olduğu yönünde kötü algı yaratılmaya çalışıldığına işaret ederek, “Temennimiz, siz ve ekibinizin bizimle daha iyi istişare ederek, bu sorunları çözme noktasında bize yardımcı olmanızdır” dedi.

Hayvan üreticileriyle de bir araya geldi
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, Kaleburnu köyünde küçükbaş hayvan üreticileri ile de bir araya geldi. Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları da Bakan 
Oğuz’a eşlik etti. 
Bakan Oğuz, küçükbaş hayvan üreticilerinin sorunlarını dinledi. Bakan Oğuz, özellikle küçükbaş hayvan hastalıkları ile mücadele ve hastalıklardan dolayı ortaya çıkan sorunların çözümüne yönelik hayvancılarla görüş alışverişinde bulundu.
Görüşme sırasında, Veteriner Dairesi Müdürü Hüda Hüdaoğlu ve Veteriner Dairesi Bölge temsilcisi de hazır bulundu. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.