Diyalog Gazetesi

Sorun çok çözen yok

KIBRIS

2006’dan beri kamuda tek bir engelli istihdam edilmediğine dikkat çekildi, 2014’te temeli atılan Engelsiz Yaşam Evinin akıbeti soruldu

Cemre Peral YANIKER
Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu, devlet ve hükümet yetkililerine çağrıda bulunarak, “Engelli Dairesi’nin kurularak hizmete açılması, inşaatı tamamlanmış Engelsiz Yaşam Evi’nin acilen hizmete açılması, 16 yıldır kamuya istihdamı yapılmayan engellilerin yasa gereği acilen istihdamlarının başlatılması ve Özel Eğitim Yasası’nın acilen yasalaşması” taleplerini yineledi.
Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu, Dünya Engelliler Haftası etkinlikleri çerçevesinde, merkez binasındaki Mehmet Ali Tatlıyay Eğitim Kültür Salonu’nda, Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu’na bağlı dernek başkanlarının katılımıyla basın toplantısı yaptı. 
Dernek yetkilileri, ülkedeki 6 bini aşkın engellinin sorunlarına dikkat çekerek, ihtiyaçların ve taleplerin yer aldığı “15 maddelik istem paketini” yeniden paylaştı ve yıllar boyunca aynı sorunların devam ettiğinden yakındı. 
Basın açıklamalarının ardından, günün anlam ve önemine dair şiirler de okundu.

Yücetürk: Halkımız sıkıntı içerisinde
Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu Başkanı Derviş Yücetürk, basın toplantısında söz alarak, ülkede engelliler haftasında kutlanacak bir şey olmadığını, bu hafta dolayısıyla sorunları dile getirmeye çalıştıklarını belirterek “Siyasi ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle halkımız sıkıntı içerisinde. Engelli camiamız bir o kadar daha sıkıntı içerisinde” dedi.
Yücetürk, 37 yıldır faaliyette olan Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu’nun en sonunda tüzüğünün onaylandığı ve federasyon olarak tescillenmiş olmasından duyduğu mutluluğu ifade ederek, Dünya Engelliler Birliği’ne de üyelik müracaatında bulunduklarını bildirdi.
Kamuya engelli istihdamını emreden yasanın 1993 yılında çıkmasına rağmen, 16 yıldır kamuya tek bir engelli istihdamının yapılmadığını belirten Yücetürk, 650 civarında engellinin iş beklediğini kaydetti.

Arı: Yasa bir türlü geçmedi
Engelli Aileleri Dayanışma Derneği Başkanı Refia Arı ise, sadece böyle günlerde hatırlanmaktan üzgün olduğunu, engellilerin her zaman desteğe ihtiyacı olduğunu belirtti ve sivil toplum örgütleri olarak, engelli bireylerin gidebileceği bir merkez olması için çok uzun yıllar boyunca uğraşmak zorunda kaldıklarını ancak bu merkezlere ilişkin yasanın bir türlü geçemediğini anlattı. 
Engelli erken tanısının ülkede halen daha yapılmadığını ve bundan dolayı erken yaşta eğitime başlanamadığı için engellilerin hayatında büyük kayıplar yaşandığını ifade eden Arı, engellilerin evde eğitimine yönelik iki toplumlu bir proje yaparak, yurt dışında eğitim aldıklarını ancak Milli Eğitim Bakanlığı ülkede gönüllü çalışmalarını başlatmalarına izin vermediğini öne sürdü.

Çaluda: Danışmanlık hizmetine ihtiyaç var
Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Melek Çaluda ise engellilerin problemlerinin tüm toplumun ortak problemi olduğunu dile getirerek, özellikle engelli çocuklara sahip ailelerin sosyal ve psikolojik danışmanlık hizmetlerine ihtiyaç duyduğunu ve devlet kontrolünde olması gereken bu merkezlerin ülkede mevcut olmadığını kaydetti.
Tam donanımlı erken tanı merkezlerine duyulan ihtiyaca da değinen Çaluda, bunların hepsinin Özel Eğitim Yasası’nda yer aldığını ancak bu yasanın bir türlü geçemediğini söyledi. Yasaların geçmesinden çok uygulanmasının önemli olduğuna da ifade eden Çaluda, yasaların uygulanabilmesi için çıkmasını ve iyileştirilmesini bekledikleri tüzüklere değindi.

15 maddelik istem paketi
Federasyon tarafından açıklanan ve engellilerin önemli ihtiyaçlarını içeren 15 maddelik istem paketi şöyle:
“1. Engellilerin genel sorunlarını çözecek Engelliler Dairesi’nin acilen kurulması.
2. Özel eğitim yasa ve tüzüklerinin acilen Meclis’ten çıkarılması.
3. 18 Yaş Üstü Engelliler Rehabilitasyon Merkezleri ile yakında açılması planlanan Engelsiz Yaşam Evi’ne devlet tarafından ihtiyaç duyulan kadrolarla ilgili gerekli çalışmaların acilen tamamlanması ve gerekli yasaların yapılması.
4. Engellileri Koruma, Rehabilite ve İstihdam Yasası altında mevcut olan Derecelendirme Tüzüğü, İş koşulları ve Nakdi Yardımlar Tüzüğü ile Hak ve Ödevler tüzüklerinin iyileştirilmesi.
5. Engelli yurttaşlarımızın kamuya açık alanlarda ve kamuya yönelik hizmetlerden eşit şekilde yararlanmalarını engelleyen ulaşım, dolaşım ve erişim sorunlarına ivedi çözüm getirilmesi.
6. 2006 yılından beri gerekçesiz olarak kamuya yapılmayan yüzde 4’lük engelli istihdamının acilen yapılması ve sağlık kurulu raporu nedeniyle istihdam edilemeyen engellilere de asgari ücret düzeyinde nakdi yardım sağlanması.
7. Özel bakıma gereksinimleri olan engellilerin ailelerinin maddi durumuna bakılmaksızın bakıcılarına asgari ücret düzeyinde maaş bağlanması.
8. KKTC Meclisi’nden geçen BM Engelli Hakları Bildirgesi’nin acilen uygulanması için gerekli tüzüklerin ivedilikle çıkarılması.
9. Yaşamlarını nakdi yardımla sürdüren engellilere elektrik, su ve telefon gibi muafiyetlerin acilen sağlanması.
10. İlçe merkezlerinde bulunan özel eğitim okullarına ve/veya kaynak sınıflara ve/veya kaynaştırılmış eğitime devam eden engelli çocukların tamamının ulaşımlarını sağlayacak servislerin konulması ve servislerde bakıcı olması.
11. Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu girişimleri ile Türkiye Kızılayı’ndan alınıp devlet eliyle hizmete açılan Girne Karakum’daki 18 yaş üstü Engelliler Rehabilitasyon Merkezi’nin yanında bulunan alana Engelli Tatil Köyü yapılmasının sağlanması.
12. Bakanlar Kurulu kararı ile 1985 yılında Kıbrıs Türk Görmezler Derneği ile Engelsiz Yaşamı Destekleme Derneği’ne tahsis edilen merkez bina ve okul arsalarının bir an önce tapularının verilmesi.
13. Kaynaştırılmış eğitime giden engelli çocukların gölge öğretmenliklerini yapacak olan kişilerin ödenekleri Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı tarafından karşılanması.
14. Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu’na bağlı Kıbrıs Türk Zihinsel Engelliler Derneği, Umut Otizm ve Engelli Aileleri Dayanışma derneklerine yer veya bina tahsis edilmesi için acilen gereğinin yapılması.
15. Engellilerin sorunlarını gerçek anlamda çözecek olan, Engellileri Koruma, Rehabilite ve İstihdam Yasası altında oluşturulan Engelliler Komitesinin koordinatör bakanlık; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde en az 2 ayda bir toplanmasının acilen sağlanması.”

Tatar: Engellilerin hayatları kolaylaştırılmalı
Öte yandan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Engelliler Haftası dolayısıyla Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu Başkanı Derviş Yücetürk ve beraberindekileri kabul etti
Verilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Tatar kabulde yaptığı konuşmada, imkanlar ölçüsünde derneklere her zaman destek olunduğunu ifade ederek, “Sizlerin sıkıntıları, bizlerin de sıkıntılarıdır. Önemli olan engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştırmak ve toplumun her alanında yer bulmaları için gerekli yasal düzenlemeleri yapabilmektir” dedi. 
Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu Başkanı Derviş Yücetürk ise, federasyonun resmi tescilinin gerçekleştiğini belirterek uluslararası kaydın da onaylanma aşamasında olduğunu açıkladı. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.