Diyalog Gazetesi

Sonunda “evet”

KIBRIS

Hakan Dinçyürek “millet bir ipnelik yasasına takıldı gidiyor” dedi, Doğuş Derya salonu terk etti

Cumhuriyet Meclisi’nin dünkü birleşiminde, Ceza Yasası’nda yapılacak değişiklikler madde madde görüşülerek, oy çokluğu ile kabul edildi. Genel kurulda söz alan milletvekillerinin konuşmaları ise zaman zaman gerilime yol açtı.

DP-UG Milletvekili Hakan Dinçyürek yasa değişikliğine detsk vermekle birlikte, kamuoyundaki tartışma şekline tepki gösterdi. Dinçyürek “açık konuşacağım millet bir ‘İpnelik yasasına’ takıldı gidiyor” dedi. Dinçyürek "Ben fotoğrafın bütününü görmediğimizi algılıyorum. Bu noktaya gelene kadar oyladığımız maddelere baktığımızda, ölüm cezasının KKTC yasalarından kaldırılmasına tanıklık koyuyuroz. Burada gerek kamuoyunda gerekse polislerde yapılan tüm görüşmelerde tabir-i caizse 'millet bir 'ipnelik' yasasına takıldı gidiyor' dedi.

Dinçyürek’in sözlerine tepki gösteren CTP Milletvekili Doğuş Derya, Meclis salonunu terk etti. Derya, Dinçyürek’in konuşmasını tamamlamasının ardından genel kurul salonuna geri döndü.

 

Meclis rötarlı birleşti

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dün, ikinci denemesinde nisabı sağlayarak saat 11.00’de toplandı.

Kurul, 10.50 sıralarında toplanma girişiminde bulundu ancak, Ulusal Birlik Partisi (UBP) ile Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP-UG) grubu salonda olmadığı için nisap sağlanamadı ve toplantıya başlanamadı.

Genel Kurul’un dünkü gündeminde, Fasıl 154 Ceza Yasası’nın bazı hükümlerinin modern hukuk devletlerinde ve uluslararası insan hakları belgelerinde yer alan düzenlemelere koşut bir içeriğe sahip olmasını öngören Ceza (Değişiklik) Yasa Önerisi, Eczacılık ve Zehirler (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Motorlu Araçlar ve Yol Trafik (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Motorlu Araçlarla Yolcu ve Eşya Taşınması (Denetim) (Değişiklik) Yasa Tasarısı ve Ceza (Değişiklik) Yasa Önerisi vardı.

 

Digi-Tec için komite kuruluyor

Genel kurulun onaya sunuş bölümünde Digi-Tec İletişim Ltd.’nin stobaj vergisinden muaf edilmesi işleminin araştırılması amacıyla Meclis Araştırma Komitesi kurulması onaylandı.

Kurulda ayrıca komitenin CTP-BG Milletvekilleri Ferdi Sabit Soyer, Ömer Kalyoncu, Birikim Özgür; DP-UG Milletvekilleri Özdemir Berova ve Zorlu Töre; UBP Milletvekilleri Ersin Tatar ve Faiz Sucuoğlu’dan oluşması kabul edildi.

 

YÖDAK seçimi ertelendi

Gündemdeki yasaların ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkerelerin onaya sunuşunun ardından genel kurul bugünkü gündemde yer alan Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) üyelik seçimine geçti.

Kurul, seçimin gelecek hafta yapılması yönündeki hükümet ortaklarının önerisini oy çokluğuyla kabul etti.

 

Eczacılık Ve Zehir (Değişiklik) Yasa Tasarısı kabul edildi

Genel kurul daha sonra Eczacılık ve Zehirler (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı görüşmeye başladı. İdari ve Sosyal İşler Komitesi ile Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi’nin tasarıya ilişkin raporlarını sunmasının ardından konuşma yapmak üzere söz alınmamasından dolayı yasa tasarısı madde madde okunup, oy birliğiyle kabul edildi.

Sözkonusu değişiklik, yasanın ‘Eczacılık Evsafları’nı düzenleyen maddesinin günün koşullarına göre yeniden düzenlenmesini öngörüyor.

 

Motorlu araçlarla ilgili 2 yasa tasarı da tamam

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, motorlu araçlarla ilgili 2 yasa tasarısını görüşüp, oy birliğiyle kabul etti.

Genel kurul önce Motorlu Araçlar ve Yol Trafik (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı görüştü. Tasarıyla ilgili konuşma yapılmamasından dolayı tasarı madde madde görüşülüp, oy birliğiyle kabul edildi.

Genel kurul daha sonra Motorlu Araçlarla Yolcu ve Eşya Taşınması (Denetim) (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı görüştü. Komitenin tasarıya ilişkin raporunun sunulmasının ardından söz alan UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, yasa tasarısına olumlu oy vereceklerini söyledi. İzin kurulunun toplanmamasından kaynaklanan sıkıntılara dikkat çeken Çavuşoğlu, yasa değişene kadar işlem yapılmamasının yanlış olduğunu belirtti.

 

Angolemli: Yollar çok tehlikeli

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli de konuşmasında, Yavuz Çıkarma Plajı arazisiyle ilgili haberlere açıklık getirilmesini istedi. Trafik konusundaki sıkıntılara da değinen Angolemli, yolların çok tehlikeli olduğunu belirterek, denetimin sadece bir gece değil, düzenli yapılması gerektiğini söyledi.

UBP Milletvekili Ersin Tatar, trafikle ilgili birimlerin Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı altında toplanmasının olumlu bir gelişme olduğunu belirtti. Tatar, trafikteki denetim amaçlı kameralardan elde edilen gelirin çok ciddi boyutlarda olduğuna işaret ederek, bu paranın iyi değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

 

Çakıcı taksicilerin sıkıntısına değindi

TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı da konuşmasında, taksicilerin sıkıntılarına değindi ve kaçak taksiciler konusuna el atılmasını istedi.

 

Uluçay eleştirileri yanıtladı

İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, eleştirileri yanıtladığı konuşmasında, izin kuruluyla ilgili yasanın uzun süredir mecliste olduğunu Pinbahis söyledi. Uluçay, izin kurulunun yürüttüğü işlerin aksatılmadan devam ettiğini, sadece izin verme işleminin yapılamadığına dikkat çekti.

Trafikle ilgili tüm birimleri tek bir bakanlık altında toplama çalışmaları hakkında da bilgi veren Uluçay, bundan sonra AB kriterleri çerçevesinde bir takım değişikliklerin gündeme geleceğini belirtti.

Teberrüken Uluçay, taksicilerin sorunlarının da kurulan sistemden kaynaklandığına işaret ederek, konaklama sektörünün taşımacılık sektörüne girmesinden dolayı taksicilerin bazı haklarını kaybettiğini söyledi. Uluçay, yapılacak düzenlemeyle sektörlerin net çizgilerle ayrılacağını kaydetti.

 

Çıkarma Plajı ile ilgili iddialar doğru değil

Yavuz Çıkarma Plajı’yla ilgili haberlere de değinen Uluçay, iddiaların doğru olmadığını, plajın kimseye verilmediğini söyledi. Uluçay, plajın ne söz konusu şirkete verildiği, ne de söz konusu şirketin aldığı iddialarının gerçekleri yansıtmadığını belirtti. Uluçay, “İki şirketle yapılan kira sözleşmesi var. Bu kira sözleşmelerden birinin diğerine devri ve bununla ilgili başvurular var. Bu başvurular ilgili birimlerde değerlendiriliyor. Ancak plaj herhangi bir şirkete verilmiş değil. Vakıflar İdaresi’nin de gündemine gelmedi” dedi.

 

Yorgancıoğlu: Otobüsçülerin parası ödenecek

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu da, okullara taşımacılık yapan şirketlerin ödenmemesine ilişkin iddialara değinerek, ödemelerin önümüzdeki günlerde yapılacağını söyledi.

Yavuz Çıkarma Plajı konusuna da değinerek, plajın devrinin ne Vakıflar İdaresi’nin, ne de Bakanlar Kurulu’nun gündeminde olmadığını kaydeden Yorgancıoğlu, plajın devrinin söz konusu olmadığını söyledi. Yorgancıoğlu, ilgili şirkete de, plajdaki kiracılarla devralma anlaşmasına girmemesi çağrısında bulundu.

Konuşmaların ardından yasa tasarısının madde madde görüşülmesine geçildi. Motorlu Araçlarla Yolcu ve Eşya Taşınması (Denetim) (Değişiklik) Yasa Tasarısı oy birliğiyle kabul edildi.

 

 

Ceza Yasası’nda Meclis hareketlendi

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda, Fasıl 154 Ceza Yasası’nın “kabul edilen insan hakları seviyesinin altında kalan bazı hükümlerinin modern hukuk devletlerinde ve uluslararası insan hakları belgelerinde yer alan düzenlemelere koşut bir içeriğe sahip olmasını” öngören Ceza (Değişiklik) Yasa Önerisi'nin görüşülmesi esnasında salonda hareketli dakikalar yaşandı.

 

Çakıcı: Farklı cinsiyet eğilimini bir tercih değil

Komitenin öneriye ilişkin raporu sunuşunun ardından ilk sözü TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı aldı. Çakıcı, uzun yıllardır muhafazakar ve ideolojik bir görüşün hakim olduğu farklı cinsel eğilimi olan insanların psikiyatride 40 yıldır “hastalık” olarak dahi tanımlanmadığına işaret etti.

Sorunun, bir insan hakları sorunu olduğunu kaydeden Çakıcı, bu kişilerin hâlâ “sapık” olarak nitelenmesinin yobazlık olduğunu ve kabul edilmesinin mümkün olmadığını söyledi. Çakıcı, farklı cinsiyet eğiliminin bir tercih olmadığını kaydetti.

Çakıcı, geç kalmış da olsa bu yasa önerisini yapanlara ve katkıda bulunan sivil toplum örgütlerine teşekkür ederek, kendilerinin de bir öneride bulundukları bu konuyla ilgili bir yasa önerisi hazırlanmasının sevindirici olduğunu söyledi.

Mehmet Çakıcı, Ceza Yasası’nın olduğu gibi değiştirilmesi, hatta yeni bir yasa gerektiğini belirtti. Çakıcı, yasaya oylarının olumlu olacağını kaydetti.

 

Töre: Toplum bu değişikliğe hazır değil

DP-UG Milletvekili Zorlu Töre de konuşmasında, toplumda çok tartışılacak bir yasanın görüşülmekte olduğunu söyledi.

Töre, cinsiyet eşitliğine inandıklarını, daha zayıf olan kadın ve çocukların korunması gerektiğine inandıklarından bu yöndeki değişiklikleri desteklediklerini belirtti.

Cinsiyet eğilimiyle ilgili düzenlemelerin değiştirilmesinin ve yasak olmaktan çıkarılmasının komplikasyonları olacağını ve Kıbrıs Türk toplumunun gelenek ve göreneklerine aykırı olduğunu savunan Töre, toplumun bu değişikliğe hazır olmadığını iddia etti. Töre, konunun daha ayrıntılı ele alınması için bugün sonuçlandırılmamasını istedi.

 

Derya: Bireyin bedeniyle ilgili kararı devlet veremez

CTP-BG Milletvekili Doğuş Derya, bu yasa değişikliğinin, partiler üstü bir şey olduğu ve öyle değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Toplumun gelenek ve göreneklerinin sabit, değişmeyen şeyler olmadığına işaret eden Derya, Antik Yunan, Osmanlı ve Avrupa’da 18. Yüzyıl’a kadar yasak olmayan eşcinselliğin ulus devlet döneminde yasaklandığını kaydetti.

Yasaklandığı halde insanın doğasında bugünlere kadar geldiğine işaret eden Derya, bir bireyin bedeniyle ilgili kararı verecek olanın devlet olmadığını söyledi.

Doğuş Derya, ifade özgürlüğüyle nefret söylemini de birbiriyle karıştırmamak, birini ötekileştiren ifadelerden uzak durmak gerektiğini belirtti.

 

Erhürman: Erteleme önerisi mantıklı değil

CTP-BG Milletvekili Tufan Erhürman da konuşmasında yasa önerisinin 1.5 aydan beri gündemde olduğunu belirterek, erteleme önerisinde bulunulmasını mantıklı bulmadığını söyledi.

Erhürman, 44 maddelik değişikliğin sadece 3 maddesinin bazı kişilerin kafasına takıldığını, bunun da “ahlaka aykırı” başlığının “cinsel nitelikli suçlar” şeklinde düzenlenmesi olduğunu belirtti.

 

Ahlak apış arasında değil

Ahlakı, kadının apış arası olarak kabul eden bir yasayı değiştirmeye çalıştıklarını kaydeden Erhürman, konunun, eşcinsellikten çok cinsel dokunulmazlık olduğuna işaret ederek, cinsel dokunulmazlığın da bir insan hakkı olduğunu söyledi.

Erhürman, eşcinselliğin ne Türkiye’de, ne de burada yasak olduğunu; burada sadece iki erkek arasındaki ilişkinin yasak olduğunu belirtti. Erhürman, Türkiye’nin, buradaki bu maddeden dolayı uluslararası mahkemelerde yargılandığına işaret etti.

 

Dinçyürek ‘İpnelik Yasası’ dedi Meclis karıştı

Konuşmaların ardından yasa önerisinin madde madde görüşülüp, oylanmasına geçildi. Oylama sırasında söz alan DP-UG Milletvekili Hakan Dinçyürek, ölüm cezasının da kaldırılmasının öngörüldüğü yasa önerisinin halk ağzıyla “ipnelik yasası”ymış gibi yansıtılmasından büyük rahatsızlık duyduğunu söyledi.

Bu sözlerine milletvekili ve izleyiciler bölümünden tepki gelmesi üzerine Dinçyürek “Bunlar benim lafım değil. Bazı çevreler yasayı böyle niteliyor. Bundan duyduğum rahatsızlığı dile getirmek için bu ifadeyi kullandım” dedi.

 

Derya salonu terketti

Bu açıklamaya rağmen CTP-BG Milletvekili Doğuş Derya genel kurul salonunu terk etti. Derya, Dinçyürek’in konuşmasının ardından salona döndü.

Genel kurul daha sonra Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun “bazı maddeler üzerinde değerlendirme yapma” önerisi üzerine saat 14.20’de çalışmalarına yarım saat ara verdi.

Meclis Genel Kurulu, verilen aranın ardından 15.30 sıralarında yeniden toplandı.

 

UBP’li vekiller oylamaya katılmadı

UBP’li milletvekillerinin salona girmediği toplantıda, Ceza Değişiklik Yasa Önerisi madde madde okunarak oy birliğiyle kabul edildi.

CTP-BG Milletvekili Tufan Erhürman, yasa önerisinin 37. maddesinde değişiklik önerisi sundu. Erhürman’ın önerisi de oy çokluğuyla onaylandı.

Ceza (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin tamamının, ivediliği olmamasından dolayı bir sonraki birleşim olan 23 Ocak Perşembe günü oylanması bekleniyor.

 

Meclis’in dünkü toplantısında son olarak Dilekçe Komitesi Başkanı, CTP-BG Milletvekili Fazilet Özdenefe Kürşat, Dilekçe Komitesi’nin raporunu okudu.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.