Hüseyin ÇİÇEK
Ekonomik krizin giderek ağırlaşması yüzünden işleri ve gelirleri azalan esnafın umudu 13’üncü maaşlarda. Sosyal Sigorta emeklilerine bugün, kamu görevlilerine ise 20 Aralık’ta yapılacak 13’üncü maaş ödemesiyle çarşının bir miktar hareketlenmesini umut eden esnaf vatandaşlara çağrıda bulunarak “bu paraları Türk çağrısında harcayın” diyor.
Diyalog muhabirine konuşan Gazimağusa esnafı, alış-verişlerin çok azaldığını, insanların gıda dışındaki harcamaları durdurduğunu belirtirken, “Tamir edilen araçlarını dahi gelip almıyor veya ödemeyi ileriki tarihlere atıyorlar” diyerek, 13’üncü maaşı alanların öncelikle eski borçları kapatacağını söylüyor.
Esnaf ne dedi?.. Esnaf ne dedi?..
Hacı Mahmut Koruk:
İşlerimiz berbat, son dönemlerde gelen zamlar belimizi iyice büktü, KKTC’nin kurulduğu günden beri en kötü günlerimizi yaşıyoruz. Elektrik çok pahalı, sigorta ve vergilere para yetiştiremiyoruz, çocukların eğitimine de para harcayınca elde avuçta hiçbir şey kalmıyor, devletimiz bu tedarikçi firmaları kontrol etsin, yüzde yüz zam yapanlar, dövizin düşmesine rağmen fiyatları düşürmüyor, fırsatçıların eline düştük.
Tahir Toker:
Bir miktar iş yapıyoruz ancak ele geçen para giderlerimizi karşılamıyor. Fiyatlar çok yüksek. Herkes istediği gibi fiyat belirliyor, adeta herkes bir birini batırmak için uğraşıyor. Emeğimiz sıfırla çarpılıyor, kazandıklarımız yetmiyor. Kiralar çok yükseldi, ev kirasına bile 2 bin TL istiyorlar, dükkan kiralarını siz düşünün. Bir araba yapmak için birkaç kuruş para kazanıyoruz ama dünyanın masrafını yapıyoruz.
Özer Hellaç:
İşlerimiz berbat durumda, kullandığımız malzemeler çok pahalı. Dövizden dolayı fiyatlar arttı, ama döviz düşmesine rağmen fiyatlar da düşüş yok, iş yapamaz duruma geldik. Ne çalıştıracak usta bulabiliyoruz, nede yetiştirebilecek çırak. Her şekilde devlete borçlu kalıyoruz, elektriği ödesek sigorta borçlarını ödeyemiyoruz, en kötü günlerimizi yaşıyoruz. Devletin bizim gibi küçük esnaflara alternatif çözümler üretmesi gerekiyor.
Bayram Solak:
Ekonomik koşullar zorlaştıkça piyango biletleri satışında artış oluyor. Piyasa bitmiş durumda, insanlar geldiklerinde ilk olarak post cihazı var mı diye soruyor. Kimsenin cebinde nakit para yok, bütün umutlar neredeyse piyango biletlerine kalmış durumda.
Osman Geçit:
Satış yapıyorum, ama kazanamıyorum. Döviz kurundan dolayı dükkanımın kirası çok yüksek. Benim kazancım aylık 2 bin 500 TL civarı, 200 sterlin kira ödeyince, üstüne birde yüklü elektrik parası, geriye hiçbir şey kalmıyor.
Salih Oktay:
Piyasa çok durgun, bu 3-4 aylık süreçte dövizin yükselmesiyle piyasada olan tüm para resmen buharlaştı. Herkes ancak borcunu ödeyebilecek duruma geldi, yapılan zamlar nedeniyle insanlar zor durumda, bir çok vatandaş 13’cü maaşlarını şimdiden kullandı. Tablo çok kötü ve yol sonuna kadar daha da kötüye gideceğe benziyor.
Buğra Rızaner:
İşlerimiz durgun, döviz artışı ve zamlardan dolayı piyasa iyice durgunlaştı, piyasanın kötü olması da bize yansıdı, eskiden stok yapabiliyorduk ancak şimdi mal stoklayamıyoruz, en fazla 2-3 günlük stok yapabiliyoruz, durum çok kötü. Belki13’üncü maaşlar sayesinde işler bir miktar düzelir.
Köksal Çebi:
İşlerin iyi gitmesinden çok ülkemizin iyi durumda olması gerekir. Kazanımların bireysel değil toplumsal olması lazım, üretimi olmayan ülkeler tüketime dayalı olduğu için çok ağır ekonomik şartları yaşarlar, bireysellikten daha ziyade toplum olarak kalkınmanın çarelerini üretmeliyiz, benim mesleğim gibi sanat gerektiren mesleklerin devlet tarafından dikkate alınarak üretime yönelik bir gelecek hazırlanmalıdır.
Uğur Ramazanoğlu:
İşlerimizde bir sorun yok ancak fiyatlar çok yüksek, herkes fiyatlardan şikayetçi, herkes kendi kafasına göre fiyat belirliyor bu da vatandaşa olumsuz yansıyor, fiyatlar için denetim var diyorlar ama ben inanmıyorum. Elektriğe yapılan aşırı zamlarda belimizi bükmüş durumda, iş yapıyoruz ama kazandıklarımızı tamamen borçlara vergilere ödüyoruz.
Ali Gülol:
Tüccarlar fiyatları istedikleri gibi belirliyor, kafasına göre zam yapıyorlar ve bunu kimse denetlemiyor, esnafında vatandaşında durumu perişan, piyasanın durumu oldukça kötü.