Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın “Nüfusumuzun ne kadar olduğunu bilmiyoruz” diyerek, bu konuda sayım istemesinin ardından İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars rakamlarla gerçek durumu ortaya koydu. Baybars KKTC vatandaşlarının 252 bin 497 olduğunu belirtirken, geçerli izinlilerin 121 bin 802, toplam nüfusun 374 bin 299 olduğunu açıkladı.
Nüfus üzerinden yapılan tartışmalara son verilmesini isteyen Baybars, öğrenci izni ile adada 59 bin 482 kişinin bulunduğunu belirterek, bir başka tartışmalı konuya açıklık getirdi. Baybars’ın açıklamaları sonrasında sosyal medyada “Hani yabancı öğrenci sayısı 102 bindi?” şeklindeki yorumlar dikkat çekti.
Cumhuriyet Meclisi’nin dünkü Genel Kurulu’nda milletvekilleri güncel konuşmalar yaptı. Ekonomik konular ile nüfus konusunun tartışıldığı genel kurulda İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, ülkedeki KKTC yurttaşlarının sayısının bugün itibarıyla 252 bin 497, geçerli izinlilerin 121 bin 802, toplam rakamın 374 bin 299 olduğunu kaydetti.
“Nüfus üzerinden ülkede yapılan tartışmalara son verilmesi gerektiğini vurgulayan İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, KKTC Cumhuriyet Meclisinde yaptığı konuşmasında, “her şeyden önce “nüfus” nedir bunun bilinmesi gerektiğini belirterek, bu konudaki tanımlamayı hatırlattı. Bakan Baybars, “44 yıldır ülkede Nüfus politikası oluşturulamadığına işaret ederek bu konuda da hükümetin politikasının açık olduğunu ifade etti. 2011 yılında yapılan nüfus sayımının o günkü fotoğrafı çektiğini kaydeden Ayşegül Baybars, KKTC’deki kayıtlılığının sorgulanması gerektiğini kaydetti. İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, ülkede yaşayan öğrencilerin kayıt altına alınması konusunda hiçbir hükümetin bugüne değin hiçbir adım atmadığını söyledi.
Baybars, ülkede doğan ve yurttaş olmayan kişilere dahi KKTC kimlik numarası verildiğini, Rum ve Maronitlere kimlik numarası verecek kadar bu konunun plansız ve ciddiyetsiz şekilde yapıldığını ortaya koyan Bakan, tüm bunların 2018’de göreve geldikleri zaman düzeltildiğini ifade etti. Baybars, konuşmasında bu bir yıllık sürede bugüne değin kayıt dışı olan öğrencilerin kayıt altına alındığını ve öğrenci izni ile ülkede toplam 59 bin 482 kişi bulunduğunu belirtti.
Sosyal konut politikaları da doğru değil…
Bugüne kadar yapılan sosyal konut politikalarının da doğru olmadığını ifade eden Baybars, sosyal konut projeleri üzerinde titizlikle çalıştıklarını, yakında çalışmanın görücüye çıkacağını belirtti. Belediyeler reformuna ilişkin de açıklamada bulunan Baybars, bugüne kadar belediye başkanlarının görüşünün alınmadığını kaydetti ve bunu eleştirdi. Mağusa, İskele, Yeniboğaziçi İmar Planı’nın da yazılma aşamasına geçildiğini, Haziran başında halkın katlımı ile toplantı gerçekleştirileceğini kaydeden Baybars, en kötü ihtimalle Aralık ayında imar planının hayat bulacağına vurgu yaptı.”
Atun: Bütçe açığı tarihi zirvede
UBP Milletvekili Sunat Atun “mali ve ekonomik konular” ile ilgili yaptığı güncel konuşmada, ülkenin bütçe açığının tarihi zirvelerde olduğunu, kamuya ait her alanda sıkıntılar yaşandığını, KIB-TEK’in mali olarak çökmüş durumda bulunduğunu, zamların nedeninin de bu olduğunu savundu.
Atun, 2015-16 yıllarında ve sonrasında beklentinin bütçe açığının azalması olduğunu ancak arkasının gelmediğini ve ters yönde bir gidişat yaşandığını söyledi.
Denktaş: Gecikme Türkiye’den kaynaklanıyor
Maliye Bakanı Serdar Denktaş, hükümet maaş ödeme sıkıntısı içindedir söyleminden vazgeçilmesini isteyerek, “Böyle bir sıkıntı yoktur ve olmayacaktır” dedi.
Protokol konusunda gerekli çalışmaları yaptıklarını, görüşme için beklediklerini, geçen aylarda bir heyetin geldiğini, ilk görüşmenin yapıldığını, daha sonra başka bir heyetin geldiğini, onun da görüşme için yetkili olduğunun belirtildiğini söyleyen Denktaş, Genel Sağlık Sigortası hariç tüm konuların görüşüldüğünü belirtti.
Denktaş, “Biz hazırız. Yapabileceklerimizi ortaya koyarak bir protokol imzalamaya hazırız. İmza aşamasının gecikmesi bizden değil Türkiye’den kaynaklanıyor. Seçimler var seçimler bitecek değerlendirmeler yapılacak sonra imza aşaması gelecek” dedi.
“Türkiye’yi suçlamak yerine kendi hazırlıklarımızı yapıyoruz. Bir yıllık yapılması da bizim değil Türkiye’nin önerisidir.” diyen Denktaş, şu anda tartışılanın üç yıllık protokol olduğunu ifade etti.
Denktaş, hükümetin bankalara olan birikmiş ve yıllardır kimsenin dokunmadığı borçlarını da ödemeye başlayacağını, Merkez Bankası’ndan kar payının bir miktarının otomatik olarak bu ödemeye aktarılacağını ifade etti.
Öztürk: Halk kan ağlıyor
UBP Milletvekili Yasemin Öztürk ise “hayat pahalılığı ve yaşanan ekonomik sıkıntılar” konusunda konuşma yaptı.
Halkın kan ağladığını, yarını dahi göremediğini, en temel ihtiyaç olan gıdayı bile düşünerek aldığını savunan Öztürk, “Halen daha bu sorunları görmezden gelip ‘protokol imzalamadık’ demek doğru değil. Neden önleminizi almadınız?” diye sordu.
Çavuşoğlu: Sorularıma yanıt alamadım
UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, “İçişleri Bakanlığı’nın İcraatları ve Nüfus Tartışmaları” konusunda konuşmasına hükümetin, sordukları sorulara yanıt vermediğini, yanıtları bilmediğini söyleyerek başladı.
2011 yılında 295 bin nüfus rakamının belirlendiğini dile getiren Çavuşoğlu, hükümetin 2018 yılı sonunda nüfus sayımı yapacağını belirttiğini ancak bunun yapılmadığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Akıncı’nın ayda 400-500 vatandaş yapıldığını belirttiğini dile getiren Çavuşoğlu, buna karşılık bakanın yanıt vererek dörtlü koalisyon hükümeti döneminde 3 bin 500 civarında kişinin vatandaş yapıldığını açıkladığını söyledi ve vatandaşlık kriterlerinin ne olduğunu sordu.
Üstel: Ulaşımda sıkıntı var
UBP Milletvekili Ünal Üstel, “Ulaşımda yaşanan sıkıntılar” konulu güncel konuşma yaptı.
Ülkenin turizm ve eğitim ülkesi olduğunu dile getiren Üstel, ulaşım konusunda daha hassas davranılması gerektiğini kaydetti.
Hava ulaşımında, bilet fiyatlarında yaşanan pahalılığa hükümetin duyarsız kaldığını savunan Üstel, “Devlet gerekli müdahaleleri yapar” şeklinde konuştu.
Birçok kişinin daha ucuz olan Güney Kıbrıs’tan uçmayı tercih ettiğini dile getiren Üstel, son Kıbrıs görüşmelerinden sonra ulaşımdaki ambargoların arttığını, İngiltere uçuşlarında yolcuların Türkiye’de uçaktan inmek zorunda bırakıldığını kaydetti.
Atakan: Uçak biletleri Güney’den ucuz
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, uçak biletlerinin şu anda Güney Kıbrıs’taki bilet fiyatlarından daha pahalı olmadığını söyledi.
Hava ulaşımının dövize endeksli olduğunu ve döviz krizinin olumsuz etkilerinin yaşandığını belirten Atakan, sektörü rahatlatacak bazı çalışmalar yaptıklarını, özellikle öğrencilerin yoğun uçtuğu bölgelere charter uçuşlar düzenlediklerini kaydetti.
Çok ciddi çalışmalar yaptıklarını dile getiren Tolga Atakan, yılın 12 ayında ülkede okuyan öğrencilerin ve turistlerin sürekli havayolu kullandığını söyleyerek, bazı adımlar attıklarını belirtti.
Öğrencilerin yoğun uçtukları bölgeleri tespit ederek dönemlik charter uçuş düzenlediklerini söyleyen Atakan, ülkede öğrenim gören 3. ülkeden gelen öğrencilerin yoğun destinasyonunu tespit ederek direkt ülkelerine uçabilecekleri charter uçuş planı yaptıklarını kaydetti.
Altuğra: İş kazaları arttı
UBP Milletvekili İzlem Gürçağ Altuğra “İş kazaları” ile ilgili güncel konuşma yaparak, son dönemlerde iş kazalarının trafik kazalarını geçtiğini kaydetti.
Bu acıların yaşanmaması için neler yapılması gerektiğinin konuşulması gerektiğini dile getiren Altuğra, inşaat kazalarının en büyük sebebinin çalışanların eğitimsizliği olduğunu söyledi.
Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler de, işçilerin bilgilendirilmesi konusuna kendilerinin de çok büyük önem verdiğini dile getirerek, iş sağlığı eğitiminin de yapılacağını kaydetti.
Sağlık Bakanı Filiz Besim de yerinden söz alarak, iş yeri hekimi birimi kurduklarını ve birçok işyerinde hekim zorunluluğu getirileceğini vurguladı.
Pilli: Bireysel sağlık önemli…
UBP Milletvekili Ali Pilli de güncel konuşmasında , “bireyler sağlıklı olursa toplumlar da sağlıklı olur” dedi.
Güçlü bir sağlık sisteminin olmadığını söyleyen Pilli, önce sistemin kurulması gerektiğini belirtti.
Sağlığa en kolay şekilde ulaşmak gerektiğine dile getiren Pilli, yataktan kalkıldığında nereye gidileceğinin bilinmesi gerektiğini kaydetti.
Acil servislerle ilgili sorunların da devem ettiğini, acile giden hastaların verilen hizmetten memnun olmadığını bildiğini ifade eden Pilli, acildeki sorunun çözülmesi halinde sağlıktaki sorunun büyük bir kısmının çözülebileceğini kaydetti.
Hastanede ilaç sıkıntısı da yaşandığına dikkat çeken Pilli, hastanede birçok ilacın eksik olduğunu söyledi.
Besim: Reçeteyi hepimiz biliyoruz
Sağlık Bakanı Filiz Besim de, UBP Milletvekili Ali Pilli’nin dile getirdiği sorunların yıllardır yaşanan sorunlar olduğunu söyleyerek, “Reçeteyi hepimiz biliyoruz” dedi.
Sağlığın siyaset üstü olduğunu belirten Besim, sağlıkta el ele verilip ışık tutulması halinde çok daha iyi bir sağlık sisteminin kurulacağını söyledi.
“KKTC’de sistem yok deniliyor” şeklinde konuşan Besim, sağlıkta çalıştırılamayan sistem olduğunu kaydetti.
Sistemin olduğunu ve bundan dolayı da bu sistemin doğru düzgün çalışması için çok mücadele ettiklerini söyleyen Besim, insanların sağlığa kolay ulaşabilmeleri için 16 sağlık merkezinde görev yapıldığını kaydetti.
İlk kez bu dönemde mecburi hizmetlilerin başka yerlere görevlendirildiğini dile getiren Besim, alınan tüm sözleşmeli hekimlerin ihtiyaç olunan yerlere gönderildiğini kaydetti.
Altyapı sıkıntısının bugünün değil 40-50 yılın sıkıntısı olduğunu dile getiren Besim, Burhan Nalbantoğlu Hastanesinde birçok kaliteli insan olduğunu fakat yatak sıkıntısının kendilerini vurduğunu belirtti.
Yoğun bakıma çok büyük mücadeleler vererek 35 yeni hemşire aldıklarını da sözlerine ekleyen Besim, yoğun bakımda yaşana sıkıntıların da çözümü yönünde gerekli girişimleri yapmaya çalıştıklarını kaydetti.
Güzelyurt hastanesinin ikinci etabının devam ettiğini söyleyen Besim, yakın zamanda Hastanenin tamamlanacağını belirtti.
ALFAROMEO 6 Yıl Önce
% 99 ISGARTA NÜFUS. NE YERLİLER İNSAN NE DE İŞÇİLER !