Euro bölgesi Yunanistan konusunda ikiye bölündü. Fransa, Yunanistan’ın yanında yer alırken, Almanya Başbakanı Angela Merkel, müzakerelerin yeniden başlaması için şartların oluşmadığını bildirdi.
Maliye bakanlarının toplantısı sonrasında Euro Grubun dün gece geç saatlere kadar süren toplantısından da kesin bir sonuç çıkmadı. Yapılan açıklamada, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’a, referomların Meclis’ten geçirilmesi için 72 saatlik ek bir süre verildiği bildirildi.
Reformların 15 Temmuz’a kadar Yunan meclisinden geçirilmesi durumunda AB liderler zirvesinin toplanarak bir karar üretebileceği kaydedildi.
Çipras toplantıya umutlu girdi…
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras Brüksel’de gazetecilere kısa bir açıklama yaptı.
Çipras toplantıya girmeden önce, “Ben burada dürüst bir uzlaşmaya hazırım. Avrupa’nın bölünmesini değil birlik olmasını isteyen insanlara bunu borçluyuz. Eğer bütün taraflar isterse bir anlaşmaya varabiliriz” dedi.
Yunanistan yeni bir kurtarma programı karşılığında kreditörlerin taleplerinin çoğunu karşılayan bir reform paketi önermişti.
Eurogroup toplantısı saatler süren görüşmelerinden ardından kesin bir sonuç alınamadan sona erirken, gelen bilgilere göre maliye bakanları önce Atina’nın bir adım atmasını istiyor.
Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselboem, “Toplantımızı yeni bitirdik. Çok uzun bir yoldan geldik, büyük sorunları çözdük fakat bazı büyük sorunlar ise duruyor. Yani şimdi liderleri bilgilendireceğiz ve onlarda bunları tartışıp umarım son konularla ilgili karar verecekler.” şeklinde açıklamada bulundu.
Almanya ile Fransa’nın ise Yunanistan’ın yakın geleceği ile ilgili duruşunda farklılıklar bulunuyor.
Merkel’in tavrı net…
Almanya Başbakanı Angela Merkel ise Yunanistan'la her koşulda anlaşmaya varılmayacağına işaret ederek, "Yunanistan'la 'bedeli ne olursa olsun' anlaşma yapmayız" dedi.
Merkel, Yunanistan'ın güvenilirlik ve inandırıcılığını kaybettiğini söyledi.