Hüseyin ÇİÇEK
Yüksek Mahkeme’nin Karpaz’da arkeolojik sit alanı içerisinde kaçak yapılan bungalov, restoran ve tuvaletlere ilişkin yıkım emrini geciktirdiği gerekçesiyle yargılanan İskele eski Kaymakamı Kemal Yılmaz, 2 ay hapse mahkûm edildi.
İskele Kaza Mahkemesi’nde dün gerçekleştirilen duruşmada mahkûmiyet kararını duyan Kemal Yılmaz’ın eşi ile babası salonda, yakınlarından bazıları da mahkemenin bahçesinde fenalık geçirdi.
Karara, duruşma salonunun dışında bahçede bekleyen kalabalık da tepki gösterdi.
Polisle bazı vatandaşlar arasında kısa süreli arbede yaşandı.
İskele Kaza Mahkemesi’nde görülen davada, kararı, yargıç Dilşah Karayel açıkladı.
Duruşmada iddia makam adına Savcı Ahmet Özlemler, sanık avukatı Şefik Aşçıoğlu hazır bulundu.
Duruşma sırasında yaklaşık 300 kişilik bir grup da, Kemal Yılmaz’a destek amacıyla mahkeme önünde toplandı.
Mahkemeye gelenler arasında UBP ve YDP’den bazı milletvekilleri ile İskele bölgesinden bazı belediye başkanları yer aldı.
Yargının üstünlüğüne vurgu yapıldı
Karar öncesi iddia makamı ve sanık avukatının olgularını, delilleri ve hafifletici nedenleri sıralayan yargıç Dilşah Karayel, sanığa isnat edilen suçun kamu menfaati ve vicdanını içten sarsan önemli bir suç olduğunun altını çizdi.
Sanığa isnat edilen suçun Fasıl 154 Ceza Yasası kapsamında 2 yıla kadar hapis cezası öngördüğünü kaydederek, suçun amme menfaatini olumsuz etkilediğini belirten Karayel, mahkeme kararın hiçe sayılmasının yargıya olan güveni sarstığını ifade etti. Karayel, sanık Kemal Yılmaz’ın mahkeme emrine riayet etmediğine dikkat çekti ve hiç kimsenin yasaların üstünde olmadığını vurguladı.
Karayel, mahkeme kararlarının siyasiler tarafından yorumlanamayacak kararlar olduğuna vurgu yaptı. Sanığa ibret verici bir ceza verilmesinin gerekli olduğunu ve hapislik dışında bir cezanın takdir edilmesinin mümkün olamayacağını aktaran Karayel, sanığın kişisel durumunu ve geç te olsa mahkeme emrini uygulama yönünde çaba sarf etmesini sanık lehinde dikkate aldığını belirtti.
Dilşah Karayel, sanık Kemal Yılmaz’a 2 ay hapis cezası verildiğini açıkladı.
Vatandaş tepkili
Kararı duyan Kemal Yılmaz’ın eşi ile babası duruşma salonunda baygınlık geçirdi. Yakınlarından bazıları da mahkemenin bahçesinde fenalık geçirdi.
Polisle bazı vatandaşlar arasında kısa süreli arbede yaşandı. Bazı vatandaşlar, Kemal Yılmaz’ın “Devletle vatandaşı karşı karşıya getirmediği için mahkum olduğunu” savunurken, kararda adalet dağıtılmadığını iddia etti.
Kalabalık, “Kemal suçsuz” ve “Dik dur eğilme bu millet seninle” sloganları atarak, mahkeme kararını alkışlarla protesto etti.
Sit alanındaki binaların yıkımı kararı alınmıştı
Dipkarpaz’da Altın Kumsal bölgesinde 2013 yılında Burhan Kalın ile Gültekin Erdoğan’ın doğal arkeolojik sit alanına inşa ettikleri kaçak bungalov, restoran, tuvalet ve su kuyuları yargıya taşınmıştı. Her iki şahıs da suçlu bulunarak, 3 yıla mahkûm olurken, sanıklar istinafa gitmiş ve hapis cezaları birer aya düşürülmüştü.
6 Haziran 2016 yılında İskele Kaymakamlığı görevine atanan Kemal Yılmaz’a, görevi sırasında Yüksek Mahkeme’nin yıkım kararını geciktirdiği için dava açılmış ve Yılmaz önceki gün tutuklanmıştı.