Hüseyin ÇİÇEK
İzin kurulu tarafından Doğu Akdeniz Üniversitesi’ne (DAÜ) 4 yeni “T” izni verildiğini savunan Halk Otobüsleri İşletmeleri yönetimi, bu duruma tepki gösterdi.
Üniversitelerin işinin taşımacılık değil eğitim olduğunu ifade eden otobüsçüler, verilen izinlerin geri alınmasını istedi.
Konu ile ilgili Diyalog muhabirine açıklama yapan Halk Otosüsleri İşletmeleri direktörü İsmail Gürsoy, izin kurulundan Doğu Akdeniz Ünivetsitesi’ne 4 adet yeni “T” izni verildiğini öğrendiklerini söyledi. Bu duruma şiddetle karşı olduklarını belirten Gürsoy, üniversitelerin ülkemizde okul açma izni aldıkları zaman, kuruluş tüzüklerinde toplu taşımacılığın bulunmadığını ileri sürdü.
Yıllardır boşluklardan yararlanıyorlar
Gelmiş geçmiş tüm hükümetlerin programlarında toplu taşımacılık konusunun bulunmadığını ve üniversitelerin de bu boşluktan yararlandığını savunan Gürsoy, her geçen yıl büyüyen üniversitelerin, öğrenci taşımacılığı işine de aynı oranda büyüttüğünü ifade etti.
Geçen yılki protokole aykırı davranılıyor
Yakın Doğu Üniversitesi’nde geçtiğimiz Aralık ayında yapılan çalıştayda Ulaştırma Bakanlığı, Üniversiteler ve Kar-İş arasında, üniversitelerin her yıl özelden iş alacağına yönelik bir protokol imzalandığını anımsatan Gürsoy, üniversitelerin buna uymak bir yana, bir de yeni “T” izni alımına gittiklerini savundu.
Para gücü ile yasaların üzerine geçtiler
Üniversitelerin para gücü ile yasaların üzerine geçtiğini iddia eden Gürsoy, Ulaştırma Bakanlığı ve hükümetlerin şimdiye kadar bu konuda söz sahibi olamadıklarını da savundu.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu yıl ki sözleşmede şirketleşmeden bahsettiğini ve borcu olan işletmenin sözleşmesini yenilemeyeceğini belirttiğini anlatan Gürsoy, otobüsçülerin yılın 200 günü iş yapmadıklarını savunarak, “bu durumda otobüs işletmeleri nasıl borçlu duruma düşmesin” diyerek tepkisini dile getirdi.
Konunun takipçisi olacağız
Halk Otobüsleri İşletmeleri olarak üniversitelere verilen izinlerin bir an önce iptal edilmesini istediklerini belirten Gürsoy, konunun sonuna kadar takipçisi olacaklarını ifade etti. Ücretsiz taşımacılığın dünyada bir suç olduğunu da iddia eden Gürsoy, ülkemizde haksız rekabet kurulu ofisinin bulunduğunu ancak bu kurulun seyirci rolünden başka bir rol üstlenmediğini sözlerine ekledi.