Diyalog Gazetesi

Sinirler gerildi

KIBRIS

Bazı bölgelerin kuraklık kapsamı dışında bırakılması yüzünden Çiftçiler Birliği’nin Aslanköy’de düzenlediği toplantı olaylı geçti

Ufuk ÇAĞA – Hüseyin ABRAŞ
Çiftçiler Birliği Yönetimi ile hükümet arasında kuraklıkla ilgili yapılan görüşmelerin ardından, bazı bölgelerin kuraklık kapsamı dışında bırakılması tartışmalara yol açtı. Aslanköy’de geçtiğimiz akşam düzenlenen toplantıda çok sert tartışmalar yaşandı. Toplantıya katılan çiftçiler, bazı bölgelerin kuraklık kapsamı haricinde tutulmasına büyük tepki göstererek, Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle’nin üzerine yürüdü.
Diyalog Gazetesi, yaşanan gerginlik hakkında Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle ile Çiftçiler Birliği eski genel sekreteri Oğuz Ceyda’nın görüşlerini aldı.

Ceyda: Olay daha da büyüyecek
Bu yıl çiftçilerin tam bir afet yaşadığını belirten Oğuz Ceyda, “Hal böyleyken bazı bölgelerin kuraklık kapsamı dışında tutulması kabul edilemez” dedi. 
Ceyda sözlerini şöyle devam etti; 
“Geçtiğimiz yıl ülkede kuraklık yaşandı, bu yıl ise tam bir felaket yılı oldu, ot bile bitmedi. Artık kuyularda bile su kalmadı, çiftçinin bu yıl tohumluk alacak ne parası var ne de dermanı. Geç de olsa hükümet ülkede bir afet yaşandığını hatırlayarak gidip Türkiye Cumhuriyeti’nden yardım istedi ve sağolsunlar bunun için 34 milyon liralık bir katkı sağladılar. Hükümet bu paraya ilaveten tarım fonunda biriken 18 milyon lirayı da ilave ederek çiftçiye 52.5 milyonluk bir katkı yapmaya hazırlanıyorlar. 

“Hükümetin cebinden tek kuruş çıkmadan...”
Yani kısacası hükümetin cebinden bir kuruş bile çıkmadan bu iş çözülmeye çalışılıyor. Ancak biz Resmi gazetede yayınlanan pafta numaralarını alarak çıkardığımız harita sonunda gördük ki yaklaşık 112 bin dönümlük bir alan kuraklık kapsamı dışında tutuldu. Şimdi ben Tarım bakanına soruyorum, geçen yıl kuraklık olduğu için tamamına kuraklık parası ödenen bir ülkede, bu yıl felaket yaşanmasına rağmen niçin bu kısımlar kuraklık kapsamına alınmadı. Yukarıdakinin elinde dümen mi var ki böyle bir harita ortaya çıktı, bu hükümetin bütçesinde 3, 4 milyon para yokmu ki bu yerleri de kuraklık kapsamına alsınlar. Geçtiğimiz yıl Toprak Ürünleri Kurumu 25 – 30 bin ton arasında ürün satın aldı, buna rağmen tüm bölgelere kuraklık parası ödendi. Bu yıl ise sadece 1500 ton ürün alınmasına rağmen dağ şeridi ve orta Mesaryayı kuraklık kapsamı dışında tutmaları tam bir çelişkidir.

Yılda 87 milyon ödüyorlar
“Ortaya çıkan harita sonunda tüm geçimini çiftçilikten sağlayan birçok üretici kuraklık katkısı alamıyor. Yani kısacası çiftçilikten başka geliri olmayan birçok insan mağdur oluyor. Yılda memurlara 87 milyon lira ek mesai ücreti ödeyen bu hükümet acaba 3, 4 milyon lirayı bulup bu insanların nefes almasını sağlayamaz mı?. Ben buradan sayın Tarım Bakanına sesleniyorum, siz de üreticisiniz acaba sizin kuraklık kapsamı dışında kalan yeriniz varmıdır?, bu haritadan dolayı vicdanınız rahat mıdır?. 

“Parayı veren Türkiye kontrolü de yapsın”
Yine sayın Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisine sesleniyorum, bu parayı siz verdiniz kontrolünü de siz yapınız. Çünkü bu paranın adil olarak dağıtılacağına inanmıyoruz, açıklanan listelerde hangi bölgelerin kuraklıktan ne kadar etkilendiği belirtilmedi. Yani bu paranın nasıl verileceği belli değildir. Son bir uyarı da hükümete yapmak istiyorum, eğer yapılan bu çalışmadaki hataları düzeltmezseniz bu olaylar çok daha fazla büyüyecek ve istenmeyen olaylar da yaşanacaktır.”



Kelle: Çiftçi yanlış bilgilendirildi...
Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kele de Diyalog’a yaptığı değerlendirmede, toplantıda çıkan tartışmayı yanlış bilgilenmeye bağladı. Kelle açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Aslanköy’de yapılan toplantıda tartışma çıkmasının nedeni yanlış ve hatalı bilgiden dolayı olmuştur. Nitekim yaptığımız dünkü görüşmeler neticesinde bu toplantıda tepkili olan çiftçi arkadaşlar konuyu daha iyi anlayarak ortada bir bilgi kirliliği olduğunu kavradılar. Bu toplantıda ortaya konan haritanın doğru olup olmadığını ben de tam bilmiyorum, çünkü devletle bazı görüşmeler yapıldı ve buradan açıklanacak haritayı görmeden yorum yapılmasını doğru bulmuyorum. Şu anda toplam 872 bin dönümlük arazinin sadece 80 bin dönümü kuraklık kapsamı dışında bırakılmış, 792 bin dönümü ise kuraklık kapsamına alınmıştır. Hükümetle yapılan görüşmeler neticesinde çiftçilere toplam 52.5 milyonluk bir rakam kuraklık parası olarak ödenecektir. Yapılan incelemeler sonunda kuraklıktan %50 etkilenen yerlere dönüm başı 40 lira, %70 etkilenlere 56 lira ve %90 etkilenenlere de 80 lira ödeme yapılacaktır.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.