Güney Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, Türkiye'nin doğalgaz araması yapılan bölgeye savaş gemilerini göndermesi nedeniyle müzakere sürecinden çekildiğini açıkladı.
Rum lideri Anastasiadis, Parti Başkanları Zirvesi'nin ardından yaptığı açıklamada, Rum tarafının müzakerecisi Andreas Mavroyannis ve müzakere heyetiyle görüşmelerden çekilme kararı alındığını bildirdi.
Müzakereleri askıya alma kararını Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras'ın desteklediği belirtildi.
Güney Kıbrıs'ta yarın yapılması beklenen ancak müzakereler dolayısıyla düne alınan Parti Başkanları Zirvesi'nden de Anastasiadis'e destek kararı çıktı.
Emekçi Halkın İlerici Partisi (AKEL) lideri Andros Kiprianu, toplantının ardından yaptığı açıklamada, partisinin Başkan Anastasiadis'in kararını desteklediğini ifade ederek tüm parti liderlerinin hemfikir olduğunu bildirdi.
Tüm partiler kabul etti
Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, dünkü Rum Parti Başkanları Konseyi’nin, “gerek Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, gerekse müzakerecinin, Kıbrıs Türk tarafı ile olan görüşmelerin askıya alınması” kararını kabul ettiğini açıkladı. Rum basınında yer alan haberlere göre, Türkiye’nin tutumundan dolayı Kıbrıs Türklerine karşı müzakerelerin askıya alınmasının yanı sıra toplam 30 maddelik tedbir hazırlandı.
Politis, Rum hükümetinin almayı öngördüğü 30 adet önlemin Rum Ticaret Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin Cumartesi günü gerçekleştirdiği toplantılarda alındığını yazdı. Alithia gazetesi ise, önlemler arasında en sert olanının, KKTC ile Güney Kıbrıs arasındaki sınır kapılarının kapatılması olacağını iddia etti.
“Türkiye’nin “tahrikkar” faaliyetleri...”
Rum radyosu ve diğer kaynaklara göre, Hristodulidis, Anastasiadis ile parti başkanları arasında dün gerçekleştirilen görüşmeye ilişkin açıklamasında, Rum liderin, parti başkanlarına Kıbrıs sorunundaki son gelişmeler, Türkiye’nin “tahrikkar” faaliyetleri ile Rum Yönetimi’nin bu yöndeki girişimleri hakkında bilgi verdiğini ifade etti.
Parti Başkanları Konseyi’nin ayrıca Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisindeki Türk faaliyetlerini de oybirliğiyle kınadığını belirten Hristodulidis, Türkiye’nin faaliyetlerinin, Güney Kıbrıs’ın egemenlik haklarının ve BM’nin Deniz Hukuku’na ilişkin uluslararası anlaşmasının aşikar bir biçimde çiğnenmesini teşkil ettiğini ileri sürdü.
Hristodulidis, Parti Başkanları Konseyi’nin, Türkiye’ye karşı tepki göstermesi ve yanıt vermesi için uluslararası toplum ve Avrupa’ya çağrıda bulunduğunu belirtti.
Diğer kararlar zamana bırakıldı
Rum Sözcü Hristodulidis, Parti Başkanları Konseyi’nin, Anastasiadis’in gerek kendisinin, gerekse müzakerecinin Kıbrıs Türk tarafıyla olan görüşmelerinin askıya alınmasının yanı sıra öngörülen diğer tedbirlerin karara bağlandığı zaman açıklanacağını söyledi.
Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisinde yer alan 9’uncu parseldeki sondaj faaliyetlerine ilişkin bir soru üzerine Hristodulidis, söz konusu şirket ile ilk andan itibaren temas halinde olduklarını kaydetti. Hristodulidis, söz konusu şirketle yaptıkları temaslara kamu oyu önünde değinmek istememekle beraber şirketin faaliyetlerinin devam edeceğini belirtti.
“Başka seçenek bırakılmadı...”
Kıbrıs Türk tarafı ile olan görüşmelerin askıya alınmasına ilişkin bir soru üzerine Hristodulidis, “Türk faaliyetinin başka bir seçenek bırakmadığını” ileri sürdü.
Hristodulidis, bir başka soru üzerine, özellikle AB içerisindeki ortaklarından, tüm devletlerden ve Güvenlik Konseyi’nin daimi üyelerinden, Türk faaliyetlerine tepki göstermesini beklediklerini de ifade etti.
30 maddelik önlem sözkonusu
Bu arada Rum basınında yer alan haberlere göre, Türkiye’nin tutumundan dolayı Kıbrıs Türklerine karşı müzakerelerin askıya alınmasının yanı sıra toplam 30 maddelik tedbir hazırlandı.
Politis, Rum hükümetinin almayı öngördüğü 30 adet önlemin Rum Ticaret Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin Cumartesi günü gerçekleştirdiği toplantılarda alındığını yazdı.