Diyalog Gazetesi

Şikayeti var

KIBRIS

Kasulidis “desteğine ihtiyaç duyduğumuz dönemde ABD bizi yalnız bıraktı” dedi

Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Moskova’ya yakınlaşma sebeplerini açıklarken, ABD’nin tutumundan şikayetçi olduklarını söyledi.
Kathimerini’ye konuşan Kasulidis “Amerikan hükümeti, Türklerin Navtex ve Barbaros ile meydan okuduğu kritik dönemde hiç destek vermedi. Desteğe ihtiyacımız olduğunda bizi ortada bıraktı” dedi. Anastasiadis’in beraberinde Moskova’ya giden Kasulidis’in, Moskova temaslarını değerlendirdiği ve Batılı ortaklarının, Kremlin ile işbirliğine karşı tavrını izah ettiği röportajı “Washington’dan Şikayetçiyiz” başlığıyla aktaran gazete, Kasulidis’in “Başkan Anastasiadis neden şikayetini dile getirmesin? Ortak olacaksak samimi olmalı ve söylemeliyiz” sözünü öne çıkardı.
Gazeteye göre, Anastasiadis-Putin görüşmesinde, Rusya’nın desteğine sahip olduklarına inandıkları Kıbrıs sorunu ile özellikle Ukrayna meselesi bağlamında Rusya-AB ilişkilerinin ele alındığını anlatan Kasulidis şunları söyledi:
“Rusya’nın, Kıbrıs’ın dengeleyici ve ılımlı bir rol oynayabilecek olmasına anlayış göstermesinden ve Kıbrıs’tan, AB’deki ortakları yaptırım veya herhangi bir baskı uygulamak isterse onlara engel olmasını beklememesinden memnunum.” 
Batılı ortaklarının, Moskova ile Güney Kıbrıs’ın birbirlerine yönelik açılımlarından endişe mi duyduğu yoksa buna anlayışla mı yaklaştığı sorulduğunda Kasulidis, “Bunu anlayış olarak adlandırmayacağım. Kıbrıs’ın özel bir durum olduğunun, kendi sorunu bulunduğunun, Türkiye ile sorunu olduğu ve bu nedenle özellikle Güvenlik Konseyi daimi üyesinin desteğine ihtiyaç duyduğunun teslim edilmesi olarak adlandıracağım” dedi.

Rusya ile askeri işbirliği

Kasulidis’e, Güney Kıbrıs’ın Rusya’ya kolaylıklar sağlamasıyla ilgili anlaşmanın AB’deki ortakları arasında bile tartışmaları tetiklediği hatırlatılarak durumun ne olduğu soruldu. 
“Anlaşmaya imza atılan şu an, bu günlerde savunma işbirliği alanları konusunda çıkan olumsuz söylemlere son verildiğine inanıyorum” diyen Rum Dışişleri Bakanı şöyle devam etti:
“Daha önce olandan hiçbir şey değişmedi. Var olan anlaşmalar güncellendi. O anlaşmaların bir kısmı ayrılıp, donanma işbirliği olarak adlandırılmış olabilir ancak bugüne kadar olandan hiçbir şey değişmedi. Bizi hiç ortada bırakmayan ve Tanrıya şükür, Fransa ile birlikte, savunma kalkanımızı takviye için bize silah satmayı kabul eden bir ülkeyle mükemmel bir işbirliği söz konusudur. Doğal olarak silahlar için yedek parça, eğitim ve bakım-onarıma da ihtiyacımız var. Anlaşmalar bu sebeple yapıldı.”
Kasulidis Güney Kıbrıs’ın, Avrupa kıtasındaki olgulara nasıl yaklaşılacağı konusunda görüşleri daha çok örtüşen ülkeleri saptadığına işaret ederek şöyle devam etti:
“Açık konuşuyorum. Bu ülkeler Fransa ve Almanya’dır. Dolayısıyla Kıbrıs Ukrayna-Rusya meselesinin yönetilmesinde bu iki ülkeyi takip ediyor ve bunların gittiği yere kadar gidiyor. Daha uzağa veya farklı noktaya değil.”

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.