İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamento Birliği (İSİPAB) Konferansı kapsamında İran’da bulunan TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber Eski Meşrutiyet Meclisi Binası'nda devrime kadar kullanılan İran Meclisi Kütüphane, Müze ve Arşiv Merkezi'ni ziyaret ederek, "Arşiv Belgelerinde Osmanlı-İran İlişkileri" isimli serginin açılışını yaptılar.
Burada düzenlenen törende konuşan Çiçek, sözlerine, "Hem bizler hem de İran'lı dostlarımız, köklü ve derin bir tarihin mirasçılarıyız. Dahası, adete devralmış olduğumuz bu ortak mirasın hissedarlarıyız" diyerek başladı.Cemil Çiçek, sahip olunan bu mirasın yüzyıllardır içerisinde var olunup yeşertilen bu kültür havzasındaki yüksek medeniyet olduğunu kaydetti.
İran ve Türkiye doğu ile batıyı birleştiriyor
Çiçek, şöyle konuştu:
"Mevlana'nın engin hoşgörüsünde ve insanı olgunlaştıran öğretisinde, Fuzuli'nin coşkun hislerinde, Sadi, Hafız ve Molla Cami'nin ölümsüz mısralarında dile getirilen hakikatler bugün de ufkumuzu aydınlatmaya ve gönüllerimizi yakınlaştırmaya devam etmektedir. Uzun tarihi münasebetlere ve aynı medeniyet havzasında yer almamıza rağmen günümüzde halklarımızın birbirlerini kafi derecede tanıdığını ve bildiğini söylemek güçtür. Halklar nezdinde de sağlıklı münasebetlerin tesisi ve geliştirilmesinde halkın temsilcilerine ve dolayısıyla Meclislere önemli görev düşmektedir. Bu minvalde, her iki ülke meclisinde kurulan parlamentolararası dostluk gruplarının, halklar arasındaki işbirliğinin geliştirilmesine katkı sağlayacağına inanıyorum. Ayrıca edebiyattan tarihe, sanattan kültüre ve eğitimden bilime bir çok alanda müşterek projeler geliştirilebilir ve yürütülebilir. Halkların birbirini daha iyi tanımasına yönelik faaliyetler iki ülke ilişkilerinin daha sağlam ve sağlıklı temel üzerinde yürütülmesini sağlayacaktır.
İnsanlık tarihinin en önemli ve yön verici hareketlerinin üzerinde gerçekleştiği Türkiye ve İran, adeta doğu ile batıyı birleştiren ve buluşturan bir köprünün iki ucunda yer almaktadır. İşte Türk ve İran medeniyetleri böyle bir derinliğe sahiptir ve bu derinlik ile birbirlerine bağlanmaktadır."
Siber: KKTC okuyan öğrenciler fahri elçilerimiz
İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamento Birliği (İSİPAB) Konferansı'na "Kıbrıs Türk Devleti" sıfatıyla gözlemci statüde KKTC adına katılacak olan Meclis Başkanı Sibel Siber de törende konuşarak, KKTC'den gelen milletvekilleri olarak İran'da bulunmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Ülkeler arasındaki kültürel faaliyetlerin her zaman çok önemli olduğunu vurgulayan Siber, "Bizim İran'la geçmişe dayalı kültürlerimizdeki ortak özelliklerimiz çok fazla. KKTC olarak İran'la olan kültürel ilişkilerimizi geliştirmek ve karşılıklı ziyaretlerimizi artırmak istiyoruz. Böylece, ülkemizin İranlılar tarafından tanınmasını sağlamış oluruz, biz de İran'ı tanırız" dedi.
KKTC'de okuyan çok sayıda İranlı öğrenci olduğunu anımsatan Siber, mezun olup İran'a dönen bu öğrencileri fahri elçileri olarak gördüklerini söyledi. Siber, KKTC'nin çok sayıda tarihi ve kültürel güzelliklere sahip olduğunu ve daha çok İranlı’nın KKTC'yi ziyaret etmesini beklediklerini bildirdi.
Sadr: Düşmanlarımız ortak oldu
İran-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Moayyed Hosseini Sadr da iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştiğini ancak kültürel ilişkilerin o kadar gelişmediğini söyledi.
Müslüman bir ülke olarak Türkiye ile komşu olmaktan çok memnun olduklarını belirten Sadr, "Bizim çıkarlarımız, saadetimiz iki ülkenin işbirliğinin daha geliştirilmesindedir. Bizim düşmanlarımız ortak olmuştur.