Diyalog Gazetesi

Siber: Uyaracağım

KIBRIS

Meclis’in dünkü birleşiminde iktidar milletvekillerinin oturumlara katılmaması eleştirildi

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Sibel Siber başkanlığında toplandı.
Genel Kurul’da ekonomik sorunlarla ilgili güncel konuşmalar yapıldı.
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, meclis oturumunu kapatmadan önce milletvekillerinden gelen “salonun boş olduğu ve boş koltuklara konuştukları, milletvekilleri ve hükümet üyelerinin uyarılmasını” istemesi üzerine, milletvekillerine uyarı yazısı yazılacağını söyledi. 
İlk sözü alan UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, gündemi meşgul eden aspir bitkisinin Tarım Bakanlığı’nı ilgilendirdiğini ancak Ekonomi Bakanlığı’nın bu konuda “Tarım Bakanlığı’ndan habersiz işler yaptığını” savundu.
“Birbirinden habersiz hükümet ortakları ülke ekonomisini ne kadar ileri götürebilir” diye soran Tatar, hükümet icraatlarını eleştirdi.

Yorgancıoğlu: Şov yapmayın
Tatar’ın eleştirilerine yanıt veren Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Ersin Tatar ile Sunat Atun’un protokolün uygulanmasıyla ilgili birbirine zıt açıklamalar yaptığını belirtti. Kamuoyuna yönelik şov yapmanın doğru olmadığını kaydeden Yorgancıoğlu, iç borçlar sorununu bugünün meselesi olmadığına işaret etti.
Reformlara önem verdiklerini ancak bu reformları ülke insanını ve gözeterek hayata geçirme sorumlulukları da olduğunu anlatan Yorgancıoğlu, Kamu Görevlileri Değişiklik Yasa Tasarısı’nın en kısa sürede Meclis Genel Kurulu’na getirileceğini belirtti.



Saner: Her ay zam yapılabilme imkânı verildi
UBP Gazimağusa Milletvekili Ersan Saner, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda, özelleştirmelerle ilgili güncel konuşma yaptı.
Saner, ülkedeki GSM operatörlerinin yapılan sözleşmelerle özelleştirildiğini kaydederek, CTP-BG’nin “özelleştirmelere karşıyız” demesine rağmen özelleştirmeleri uyguladığını savundu. Yapılan sözleşmenin 12’nci maddesine göre zamların 6 ayda bir değil, her ay yapılabilmesine imkân verildiğini belirten Saner, hükümeti bu konuyu açıklamaya çağırdı.
Türkiye’de operatörlerin kullandığı tarife ile KKTC’de kullandığı tarife arasında uçurum olduğunu savunan Saner, hükümetin “ülkeyi idare ettiğini sandığını” ileri sürdü.

Çakıcı’dan başbakana çağrı
 TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı Meclis Genel Kurulu’nda “hükümetin programında vermiş olduğu sözlerle ilgili” güncel konuşma yaptı.
Rekabet Kurulu’nun ülkedeki her sektörü incelemesi ve tekelciliğe son vermesi gerektiğini kaydeden Çakıcı, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy’un GSM operatörleriyle yaptığı görüşmeye değinerek, görüşmede Bakan Taçoy’un zamdan bahsetmediğini söyleyerek bu durumu eleştirdi.
Çakıcı, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nu vatandaşın hakkını koruyan, emekçinin yanında bir başbakan olup olmadığını açıklamaya çağırdı.

Yorgancıoğlu: Gereken takip yapılacak
Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Çakıcı’nın eleştirilerine verdiği yanıtta, rüşvet olaylarıyla ilgili gereken takibin yapılacağını söyledi.
Elektrik Kurumu’nda 37 kişinin işçi statüsünde istihdam edildiğini, bunların çoğunun teknisyen olduğunu, bu kişilerin buhar kazanlarının tamiri ve bakımı için 2-3 aylık bir dönem için istihdam edildiğini anlattı.

Taçoy: Çalışmalar devam ediyor
Çakıcı’ya cevap vermek üzere kürsüye gelen Bayındırlık ve Ulaştırma Bakan Taçoy da, 2007 yılında imzalanan GSM sözleşmesinin ekinde yer alan fiyat tarifelerinin GSM operatör fiyatlarını belirlediğini; sözleşmelerin 12. maddesi gereği Bakanlığa bilgi verilerek her altı ayda bir zam yapma hakkı verdiğini anlattı. 

Sucuoğlu: Hükümetseniz, çözüm üretmek zorundasınız
UBP Lefkoşa Milletvekili Faiz Sucuoğlu, hükümetin son ekonomik icraatlarıyla ilgili güncel konuşmasında KTHY çalışanlarının yaşadığı sorunlara ve Başsavcılık raporuna değindi. Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu toplantısında konuşan Sucuoğlu, “Hükümetseniz çözüm üretmek zorundasınız, üretemezseniz çıkıp gitmelisiniz” dedi. Çeşitli alanlarda yapılan zamlara değinen Sucuoğlu, döviz ve akaryakıtta artış yaşanan bu süreçte ham petrol fiyatlarının değer kaybettiğini savundu. 

Yorgancıoğlu: Sıkıntıyı aşmak istiyoruz
Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, eleştirileri yanıtladığı konuşmasında, asgari ücrete 2014 başında yapılan artışın kamu görevlilerine yapılan artışın üzerinde olduğunu söyledi. Yorgancıoğlu, Temmuz 2014 başında önerilen artışın da aynı aylarda kamu görevlilerine yapılan artışın üzerinde olduğunu vurguladı. Ancak işçi ve işveren tarafının sunulan önerileri reddettiğini kaydeden Yorgancıoğlu, bu sıkıntıyı aşmak istediklerini kaydetti. Yorgancıoğlu, yasa değişikliği yaparak, asgari ücret komitesinin üç kez sonuç üretememesi halinde hükümetin yetki kullanmasını öngördüklerini söyledi. 

Dürüst: Eğitimde vizyon ve hedefi yok
UBP Milletvekili Kemal Dürüst, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda “Yüksek Öğrenim ve Eğitim Politikaları” ile ilgili güncel konuşma yaptı. 
Konuşmasında, yüksek öğretimdeki öğrenci sayısının 74 bine ulaşmasının sevindirici olduğunu söyleyen Dürüst, eğitim ve turizmin değişmeyen devlet politikalarıyla yönlendirilmesi gerektiğini belirtti. Dürüst, YÖDAK ile bakanlığın, YÖK’ten de destek alarak gelecek yıla hazırlanmasını istedi. 
Öğrenci memnuniyetini artırmak için de halka yönelik çabaların unutulmaması gerektiğini söyleyen Dürüst, yöre halklarının öğrencileri benimsemesi için çaba harcanmasını talep etti. 

Dinçyürek: Politika oluşturulmalı
Çevre Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek, ülkede yüksek öğrenimle ilgili eğitim politikası oluşturulması gerektiğini söyledi. 
Yüksek öğrenimle ilgili bugünkü durumda YÖDAK ve kurumsal yapının sorun teşkil ettiğini kaydeden Dinçyürek, kurulun sembolik yapı olarak durduğunu, denetim yapamadığını ve etkin konumda olmadığını söyledi. Dinçyürek, YÖDAK’ın etkin yapıya kavuşturulması gerektiğinin altını çizdi. 
Konuşmaların ardından Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu toplantısı tamamlandı. Bir sonraki birleşim 10 Kasım pazartesi saat 10.30’da yapılacak. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.