1942 yılında basılan Latin harfli Türkçe gazeteden başlayarak günümüze kadar olan Kıbrıs Türk gazetelerinin dijital ortama almayı sürdüren Milli Arşiv ve Araştırma Merkezi bu çalışmasını Cumhuriyet Meclisi ile de paylaşıyor.
Cumhuriyet Meclisi Sibel Siber, gazetelerin dijital ortama alınması çalışmalarının sürdürüldüğü Milli Arşiv ve Araştırma Merkezini ziyaret etti. Ziyaretinde hem merkezin arşivini gezip, gazetelerin dijital (sayıla/elektronik) ortama alınması çalışmalarını izledi, hem de Milli Arşiv ve Araştırma Merkezi Müdürü Gökhan Şengör ile gazetelerin elektronik ortama alınması konusunda işbirliğini görüştü.
Elektronik ortama alınan gazetelerin Cumhuriyet Meclisinin internet sitesinde yayımlanması planlanıyor.
Sibel Siber, 1300’lü yıllara ait kuran-ı Kerim ve 1570 yılına ait Lala Mustafa Paşa’ya ait Kuran-ı Kerimin muhafaza edildiği bölümleri de gezdi, söz konusu eserleri inceleme ve bilgi edinme fırsatı buldu.
Siber: Önemli ve anlamlı bir kurum
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Siber, Gökhan Şengör ile görüşmesinin başında basına yaptığı açıklamada, Milli Arşiv’in Kıbrıs tarih ve kültürünün saklandığı çök önemli ve anlamlı bir kurum olduğunu kaydetti.
Kişi olarak da milli arşivi önemsediğini kaydeden Siber, “Geçmişimizi, neler olduğunu araştırmak, özellikle üniversitelerde master veya doktora eğitimi alan öğrencilerin merkeze olan ilgilisini arttırmak ve basında daha çok yer almasını sağlamak sorumluluklarımızdandır diye düşünüyorum” dedi.
Cumhuriyet Meclisi ile Milli Arşiv arasındaki işbirliğini geliştirmeyi temenni eden Siber, Youwin “İnternet ortamında gazeteleri hem kalıcı kılmak, hem de daha çok kişinin yararlanmasını sağlamak” amacıyla yapılan işbirliğinden dolayı teşekkür etti.
Şengör: Eleman yetersizliği var
Milli Arşiv ve Araştırma Merkezi Müdürü Şengör de Milli Arşiv’in Meclis Başkanı nezdinde de değer görmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Eleman yetersizliğinden dolayı işbirliğine her zaman açık olduklarını kaydeden Şengör, “Kıbrıs ile ilgili bilgi ne kadar çoğalırsa ve ne kadar çok kişiye ulaşırsa, yeni bilgilerin üretilmesi de o kadar fazla olacaktır” dedi.
Milli Arşiv’deki elyazıları, karpostal, belge veya gazetelerin görsel kopyalarının imkansızlıklar nedeniyle merkezin internet sitesi üzerinden henüz paylaşılamadığını kaydeden Şengür, dijital ortama alınan gazetelerin Cumhuriyet Meclisi’nin internet sayfası üzerinden yayınlanacak olmasından duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.
İnternet üzerinden paylaşım için çalışmalar devam ediyor
Şengör, dijital ortama alma çalışmalarının gazetelerin yanında elyazmaları, Fetva Eminliği Fonu belgeleri, Vakıf Dosyaları, kartpostallar üzerinde sürdüğünü söyledi.
Milli Arşiv ve Araştırma Merkezi, //www.arsiv.kamunet.net sitesi üzerinden arşivdeki belge ve dosyaların belge tarihi, adeti ve özeti gibi bilgilerin yer aldığı “katalogları” paylaşıyor ancak söz konusu belge ve gazetelerin görsel olarak da paylaşılması için çalışmalar sürüyor.
“Felsefemiz bilgi için halkın buraya gelmesi yerine, bilginin onların ayağına gitmesidir” diyen Şengör, arşivdeki bin 700 civarındaki elyazmalarının 400’ünün, Kıbrıs’la ilgili kartpostalların sayısal ortama alındığını Fetva Emin ile Vakıf dosyalarının üzerinde çalışmaların sürdüğünü de anlattı.