Çiğdem AYDIN
Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun (Kıb-Tek) yaklaşık 60 milyon TL tutarında bir harcama yaparak 140 bin adet ‘akıllı sayaç’ satın alma girişimleri, toplumun tüm kesimlerinde kuşku ve endişeye yol açtı.
Özellikle El-Sen Başkanı Çağlayan Cesurer’in, dünkü Diyalog’ta yer alan, gündüz tarifesinin yükseleceği, akşamları da elektriğin ucuzlayacağı yönündeki açıklamasını değerlendiren sanayiciler, esnaf ve ticaret kesimi, böylesi bir uygulamanın ülke ekonomisine ağır darbe vuracağı görüşünde.
Diyalog’a konuşan Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Başkanı Hürrem Tulga “bıçak kemiğe dayanmıştır. Böylesi bir uygulama karşısında sessiz kalmayız” derken, Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, tarifenin yükselmesi durumunda sanayicinin zorda kalacağını söyledi.
Genç İş Adamları Derneği Başkanı Ceyhun Tunalı “Bu uygulamanın otelleri ve iş insanlarını ciddi rahatsız edeceği kanısındayım”dedi.
İşadamı Meriç Erülkü ise 300 bin kişinin Kıb-Tek mağduru olduğuna dikkat çekti.
İşte görüşler:
Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı
“Sayaçların zamana göre yapılandırılması esasen doğrudur. Fakat gündüz tarifesi eğer yüksek olursa sanayici zor durumda kalır. Üretimin en yoğun olduğu zaman diliminde tarife yüksek olursa iş insanları bu kez gece çalışacak. Gece vardiyası da düşünülebilir. Daha evvel elektrikte sanayi tarifesi vardı onu kaldırdılar şimdi de akıllı sayaçların tarifeleri gündeme geldi. Sanayi Odası olarak, hükümeti hemen sanayi tarifesini devreye tekrar koymaya davet ediyorum. Dediğim gibi elektrikte gece ve gündüz tarifesi uygulaması yanlış değildir ama üreticiyi batıracak şekilde olmaz. Bir Devlet politikası olması gerekiyor.Gece herkesin evde olacağı düşünülerek ucuz gündüz üretimin zirvede olduğu saatlerde pahalı olması sanayiciyi zorda bırakır ve bu gündeme gece vardiyasını getirir bazı yerler için diye düşünüyorum.”
Genç İş Adamları Derneği Başkanı Ceyhun Tunalı
“Bu uygulama genelde insanların evde olmadığı düşünülerek yapılmış bir uygulamadır . Bu uygulamanın otellere ve iş insanlarını ciddi rahatsız edeceği kanısındayım . Ülkede üretim gündüz yapılıyor Bana göre böyle bir uygulama Devletin ya da ilgili kurumun desdursuz hesap kitap yapmadan aldığı kararlardan biridir. İş insanları , sanayiciler zaten akaryakıta yapılan zamlar nedeniyle zor durumdadır üretimde zorlanmaktadır.Bana göre böyle bir uygulama iş insanlarını ve sanayicileri zorda bırakır üretimin en çok olduğu saatlerde tarifenin yükselmesi desdursuz atılan bir adımdır.”
Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Başkanı Hürrem Tulga
“Bu karar alınmışsa eğer tek kelime ile söylüyorum yanlıştır.İş yerleri için tarifelerin yüksek olması yanlıştır. Farklı tarife olabilir ama bu konutlar için olur Dünyanın başka yerlerinde vardır bu uygulama. Zaten oldukça pahalı bir elektrik ödüyoruz bu yapamadıkları zam’mı yapma girişimidir ve biz buna razı değiliz .Yapamadıkları elektrik zammını yapma girişimleri akıllı sayaç uygulamasına tarife getirmektir enerji üretici için zaruri ihtiyaçtır derhal bu düşüncelerini geri çeksinler böyle bir uygulama karşısında sessiz kalmayız bıçak kemiğe dayanmıştır.”
Meriç Erülkü (İş Adamı )
Elektrik kurumu zordaymış, batıyormuş, alacaklarını tahsil edemiyormuş, özelleştirmeye karşı olmalıymışız, stratejik kurummuş, falan da filan. Sayaç ihalesi konusunda; dosya içinde teklif verilmedi, imza sirküsü 30 günden eskiydi, dosyanın rengi farklıydı, kaşının rengini beğenmedim diyebilirler. Bu gerekçelerin hiçbiri 10-15 milyon liranın çöpe atılması için geçerli sebep değildir. Ben de onların bize uyguladığı tarifeleri beğenmiyorum. Onların tonlarca fazladan para verip de bunnu peşkeş çekmelerini beğenmiyorum. Biz tüketicilere uyguladıkları korkunç gecikme faizlerini, bu faizlerden para kazanmalarını da beğenmiyorum. Düzgün temellerde özelleştirilmeleri ve 300,000 kişinin mağdur olduğu fiyatlarını daha ucuz seviyelere gelmesi gerektiğini düşünüyorum.Hele bu akıllı sayaçlarla uygulamayı düşündükleri farklı tarifeler Voyvodalık’tan başka birşey değildir.Bu uygulamalar siz bize muhtaçsınız biz ne yaparsak siz boyun eğeceksiniz ,biz istediğimizde gelip elektriğinizi haber vermeden keseriz, vs.. Bunlar kabul edilemez. Bizleri gece üretim yapmaya zorlamanın bir yoludur. Kıb-Tek ivedi olarak özelleştirilmelidir.800 personel ekmek yer kabul ediyorum ama sen el ense yatacaksın 2-3 milyar maaş alacaksın biz özel sektördekiler canımızı dişimize katarak çalışacağız bizim , halkın ensesinden caka satacaksınız.”