Diyalog Gazetesi

“Sesimizi duyun artık”

KIBRIS

Meclis Başkanı Siber, İngiltere Parlamentosu’ndaki Lortlar Kamarası’nda, Kıbrıs’taki durumu anlattığı konuşmasıyla bir ilki daha başardı ve tarihe geçti

Özgül Gürkut MUTLUYAKALI (TAK)

Meclis Başkanı Siber, dün akşam İngiltere Parlamentosu’ndaki Lortlar Kamarası’nda Kıbrıs’la ilgili bir konuşma yaptı. KKTC Dostluk Grubu Başkanı Lort Sharkey himayelerindeki etkinlikte Siber’in konuşmasını aralarında Kıbrıslı Türk barones Meral Ece’nin de bulunduğu parlamenterler, lortlar, İngiliz Dışişleri’nden üst düzey yetkililer, Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Ünal Çeviköz, Siber’e eşlik eden KKTC milletvekilleri ve akademisyenler izledi.

İngiltere Lortlar Kamarası’nda ilk kez bir Kıbrıslı Türk Meclis Başkanı konuşma yapmış oldu. Meclis Başkanı Siber’in konuşmacı olarak katıldığı organizasyonda, Lort Sharkey yanında Kıbrıslı Türk Baroness Meral Ece’nin de büyük katkıları oldu. Siber’in konuşma yapacağı, lortlara davetiyeyle duyuruldu.

 

KKTC’nin ilk kadın başbakanı yazılı davetiye

Davetiyede Sibel Siber’in KKTC Meclisi Başkanı olduğu vurgulandı ve Siber’in Kıbrıs’ta şu andaki durum ve adanın yeniden birleşmesi beklentileriyle ilgili konuşacağı belirtildi.

Lort Sharkey imzalı davetiyede, Siber’in KKTC’nin ilk kadın başbakanı sıfatını da taşıdığı ifade edilerek, özgeçmişiyle ilgili bilgi verildi ve Şubat 2014’te Avrupa’daki en etkili 8 kadın arasında yer aldığı kaydedildi.

Siber, tarihi parlamento binasındaki bir salonda İngilizce yaptığı konuşmasının ardından dinleyicilerden gelen soruları da yanıtladı.

 

“Çözümü destekliyoruz”

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Lortlar Kamarası’ndaki konuşmasında, Kıbrıs sorununun 51. yılına girdiğini ve dünyadaki en uzun süren sorunlardan biri olduğunu belirterek, çözüm için geçmişte yapılan girişimlerin hep başarısızlıkla sonuçlandığını söyledi.

Adada yeniden başlayan müzakere sürecinde, bu kez hem Kıbrıs Türk, hem de Kıbrıs Rum tarafında büyük kararlılık ve istek bulunduğunu ifade eden Siber, “Bu konuşmayı yapmamın nedeni, bizim Türk tarafı olarak çözümlenmeyen Kıbrıs sorununun bir parçası olmamızdır. Biz Kıbrıs Türk tarafı olarak BM parametrelerini ve iki liderin ortak deklarasyonunu destekliyoruz. Çözümü destekliyoruz. Fakat bu süreçte Kıbrıs Türklerinin sesinin uluslararası arenada duyulmasını talep ediyoruz” dedi.

Siber, Kıbrıslı Türklerin sesinin duyulmamasının sağlıklı bir çözüm süreci anlamına geleceğini ifade ederek, Kıbrıslı Türklerin demokratik seçimlerle seçtiği milletvekillerinin 2004’ten beri AKPA’da, 2006’dan beri de İSİPAB’da gözlemci üye olarak yer aldığını anlattı.

 

İki toplum gerçeği...

Kıbrıs’ta iki toplum bulunduğunun 1960 Anayasası’nda da açıkça yer aldığını vurgulayan Siber, Kıbrıslı Türk ve Rum toplumların kendi seçimlerini ayrı ayrı yaptığını; geçmişte de böyle olduğunu ve bundan sonra da böyle olacağını kaydederek, “Bu uluslararası alanda kabul edilmiştir. En bariz örneği de 2004 referandumunda her iki toplumun ayrı ayrı oylamasıydı” diye konuştu.

 

AB’nin verdiği sözleri hatırlattı

Siber, Annan Planı’na “evet” diyen Kıbrıs Türk halkına AB’nin 2004’te verdiği sözleri hatırlattı; BM’nin 1986’da yayımladığı ve “herkesin her toplumun ekonomik, sosyal, kültürel alanda gelişmesinin bir insan hakkı olduğunu ve buna saygı duyulması gerektiğini” vurgulayan deklarasyonuna uluslararası toplumun Kıbrıs Türk toplumu için de uymasını istedi. Siber, Kıbrıs Türk toplumunun ambargoları ve izolasyonları hak etmediğini söyledi.

 

Büyük resmi görmemiz lazım

Meclis Başkanı Siber, adada şu anda çözümü motive edecek birçok parametre bulunduğunu, özellikle enerji ve doğalgazın ortak kullanımının her iki tarafa da büyük faydalar sağlayacağını belirterek, Türkiye’den Kıbrıs’a gelecek suyun barış suyu olarak her iki toplumun kullanımına verilmesi ve bir çözümle yaşanacak ekonomik gelişmenin her iki topluma sağlayacağı faydalardan söz etti.

“Bu sefer büyük resmi görmemiz gerekir” diyen Siber, çözüm sürecinde daha etkin çalışmak gerektiğini, uluslararası aktörlerin de katkısının şart olduğunu anlattı.

 

Bizi tanımak için ziyaret edin

Rum tarafında, Kıbrıslı Türklerle temas edenlerin KKTC’yi tanıyacağı korkusunun her zaman var olduğunu ifade eden Siber, Rumların, Kıbrıslı Türklerin dış temaslarından da panik olduklarını anlattı. Yabancı ülkelerin temsilcilerinin Kıbrıs’ı anlamaları için kendilerini de ziyaret etmesini istediklerini kaydeden Siber, bunun tanınma anlamına gelmeyeceğini belirtti.

 

Meral Ece: Ambargolar hafifletilmeli

Barones Meral Ece de toplantının sonunda yaptığı konuşmada, diyaloğun önemini vurgulayarak iletişimin sürmesi; diasporayla yakın işbirliği içinde olunması gerektiğini kaydetti.

Kıbrıs Türk halkına uygulanan ambargoların hafifletilmesini isteyen Ece, Maraş’a karşılık ne talep edilmesi gerektiğini sordu; “Siz ne istiyorsunuz? Bunu duymak istiyoruz. Milletvekilleri de ses vermeli. Hep Rumların ne istediğini duyuyoruz. Rumların sesi çok net ve yüksek duyuluyor” dedi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.