Ömer KADİROĞLU
Kuzey Kıbrıs’ta ekonomik krizin etkileri devam ederken, konut sahibi olmanın zorlaştığına dikkat çeken emlakçılar, eskisi gibi villa satışı yapamadıklarını, özellikle yerli halkın 2 veya 3 yataklı apartman dairelerine yöneldiğini belirtiyor.
Diyalog’a konuşan sektörün önemli isimleri, dövizdeki belirsizliğin konut satışlarını olumsuz yönde etkilediğini belirterek, faizlerin hala yüksek olduğuna dikkat çekiyor. “Bankadan borç alarak konut sahibi olmak isteyenlerin sayısı her geçen gün azalıyor” diyen emlakçılar, 2020’ye umutlu girmek istediklerini söylüyor.
Ne dediler?.. Ne dediler?..
Mehmet Çıldır (Gülenay İnşaat)
“Emlak sektöründe satışlar maalesef kötü durumdadır. Memlekette güven kırıldığı için artık insanlar ev almak istemiyor. Faiz oranları düştü ancak bankalar kredi verirken herkese olanak sağlamıyor. Devlet de ev almak isteyen vatandaşlara yardımcı olmuyor. Bu nedenle sektörde durumlar her geçen gün kötüye gidiyor. Sattığımız evler arasında 2+1, zemin kat ve küçük model villalar rağbet görüyor. En çok rağbet gören bölge ise Ortaköy, Göçmenköy, Kaymaklı bölgeleri olsa da Yenikent bölgesindeki villalarda tercih ediliyor.”
Nevzat Arifoğlu (Arifoğlu LTD)
“Son zamanlarda emlak satışlarında bir iyileşme söz konusudur. Faiz oranlarının düşürülmüş olması emlak sektöründe canlılığa neden oldu. Dövizdeki çalkalanmalar insanların kafasında belirsizliğe neden oluyordu ancak tam olmasa da bu belirsizlik bir nebze ortadan kalkmıştır. Bu nedenle de sektörde bir canlılık yaşanıyor. En fazla 2+1 ve 3+1 evler tercih ediliyor. Bölge olarak daha önce Gönyeli bölgesini tercih ediliyordu ancak orada bir doyuma ulaşıldığı için şimdilerde Lefkoşa’ya ciddi bir rağbet vardır.”
Necmi Sıddık (Kumsal Emlak)
“Emlak sektöründe son dört ayda satışlar dibe vurdu. Daha önceleri öğrenciler üniversite fiyatları Türkiye’den daha ucuz olduğu için adaya geliyordu. Adaya gelen öğrencilere ev kiralamak isteyen vatandaşlar da yatırım amaçlı emlak satın alıyordu. Öğrenci gelişindeki azalma sektörü olumsuz yönde etkiledi. Dört ay öncesinde yapılan satışlarda en çok rağbet gören ev modelleri 2+1 evlerdi. Bölge olarak ise en çok tercih edilen yer ise üniversite duraklarına yakın olan yerlerdi. Dediğim gibi şimdilerde sektörde satışlar dibe vurmuş durumdadır.”
Ata Satur (ATSA Emlak)
“Emlak sektörü son iki yıldır çok kötü durumda. İki yıldır adaya gelen öğrenci sayısı azaldığı için eve yatırım yapanlar geri adım attı. Bu da sektörde durgunluğun yaşanmasına neden oldu. İşlerin iyi gittiği dönemlerde en çok rağbet gören evler 2+1 evlerdi. Konut almak isteyen vatandaşlar da bölge olarak özellikle Gönyeli ve Küçükkaymaklı’yı tercih ediyordu. Söz konusu bölgelerden konut almak isteyen vatandaşlar özellikle okul otobüslerinin duraklarına yakın noktalardan ev almak istiyordu. Şimdilerde ne yazık ki sektör can çekişir durumda. Birçok müteahhit arkadaşım projelerini iptal etti, bazı arkadaşlarım da projelerini hayata geçirdi ancak satamadığı için elinde kaldı. Dilerim bu sorun bir an önce normale döner ve sektörde bir canlılık yaşanır.”