Diyalog Gazetesi

Sayı gittikçe artıyor

KIBRIS

Son 3 yılda 23 çocuk evlatlık verildi 

 Çeşitli nedenlerle ailelerinden yoksun kalarak devletin koruması altına alınmış çocuklar, gerek evlat edinme, gerekse koruyucu aile uygulamalarıyla aile sıcaklığına kavuşturuluyor. 

Çocuğu olmayan kişi veya aileler de yine bu yolla evlat sevgisini tadabiliyor.
Sosyal Hizmetler Dairesi verilerine göre, 2016’da 9, 2017’de 6, 2018’de de 8 olmak üzere son üç yılda 23 çocuk evlat edinilirken halen 27 çocuk koruyucu aile yanında yaşıyor.
Sosyal Hizmetler Dairesi verilerine göre, 2016’da 9, 2017’de 6, 2018’de de 8 olmak üzere son üç yılda 23 çocuk evlat edinilirken halen 27 çocuk koruyucu aile yanında bulunuyor.
Şu anda çeşitli yaş gruplarında 27 çocuk Çağlayan Çocuk Yurdu’nda, 106 çocuk SOS Çocukköyü’nde ve 27 çocuk da koruyucu aile yanında yaşıyor. 
TAK muhabirinin sorularını yanıtlayan Sosyal Hizmetler Dairesi Müdürü Aydan Başkurt, evlat edinme ve koruyucu aile uygulamalarıyla ilgili bilgileri paylaştı.
Çeşitli nedenlerle, ihmal ve istismar edilen, aile bakımını yitiren ve devletin korumasına giren çocukların Çağlayan’daki çocuk yuvasında, SOS Çocukköyü’nde ve koruyucu aileler yanında bakım ve korunmalarının sağlandığını belirten Aydan Başkurt, şunları anlattı:
“Çağlayan bir istasyondur. İlk anda devletin koruma altına aldığı çocuklar, Çağlayan’daki yuvaya yerleştirilir. Daha sonraki süreçte ya uygun koruyucu aile bulunursa aile yanına yerleştirilir veya aile tipi bakım yapılan SOS Çocukköyü’ne alınır. Ancak SOS’in kendi kabul kriterleri var ve bunun dışında kalan çocuklar ya Çağlayan’da ya koruyucu aile yanında kalır.
Şu anda çeşitli yaş gruplarında 27 çocuk Çağlayan Çocuk Yurdu’nda; 106 çocuk SOS Çocukköyü’nde ve 27 çocuk da koruyucu aile yanında bulunuyor.”

En temel fark hukuki yön
Aydan Başkurt, KKTC’de evlat edinme ve koruyucu aile sisteminin Sosyal Hizmetler Dairesi tarafından yasaların verdiği yetkiyle yürütülen bir hizmet modeli olduğunu, bu iki hizmetin ilk bakışta benzer gibi görünse de ayrılan yönleri bulunduğunu söyledi.
“Koruyucu aile ve evlat edinmenin en temel ayrılma yönü, hukuki yöndür” diyen Başkurt, evlat edinmede, evlat edinilen çocukla ailenin hukuki bağ kurduğunu ve bir anne babanın biyolojik çocuklarıyla ilgili yasal hakları ne durumdaysa, evlat edinilen çocukla aile arasındaki yasal durumun da aynı olduğunu vurguladı.
Başkurt, koruyucu ailede ise bakım ve her türlü sorumluluğun devletin kontrolünde koruyucu ailede olduğunu fakat çocukla ailenin evlat edinmedeki gibi bir yasal bağı bulunmadığını ifade etti.

Bir çocuğun evlat edinilmesi süreci
Başkurt, hem KKTC’de çeşitli nedenlerle terk edilen ve devletin korumasına giren çocukların evlat edinilebildiğini hem de Türkiye Çalışma, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’yla geçmişten beri var olan protokol ve iş birliği çerçevesinde ailelerin TC’den de evlat edinebildiğini söyledi. 
Başkurt, bu süreçteki işlemlerin daire tarafından yürütüldüğünü anlattı.
Başkurt, evlat edinmek isteyen kişi veya ailelerin ilgili kaza Sosyal Hizmetler Dairesi’ne gerekli evraklarla başvurmasıyla başlayan süreçte daire uzmanlarının altı ay boyunca aileyi düzenli ziyaret ederek çevre araştırması yaptığını ve kriterlere uygun olup olmadığına dair sıkı bir takip yürüttüğünü kaydetti. Başkurt, “KKTC’de evlat edinecekse kişilerin son 2 yılda KKTC’de ikamet ediyor olması, 25 yaşını doldurmuş olması ve evlat edinilecek çocuktan en az 18 yaş büyük olması gerekir. TC’deki mevzuat ise biraz farklı... 30 yaşını doldurmuş olmak ve evliyse 5 yıllık evli olma şartı var.” 

Koruyucu aile uygulaması
Sosyal Hizmetler Dairesi Müdürü Aydan Başkurt, “koruyucu aile” hizmetini, “herhangi bir sebepten ötürü, biyolojik ailesinin yanında kalması mümkün olmayan çocukların uzun veya kısa süreli olarak, ücretli veya gönüllü olarak devlet denetiminde, aileler tarafından bakılan yetiştirilen çocuklarla ilgili sistem” olarak tanımladı. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.