Züleyha KARAMAN
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) tarfik kazalarından dolayı 2012’de 24 kişi hayatını kaybederken, iki gün önce geride bıraktığımız 2013’te bu rakam 49’a yükseldi. Trafik kazasında ölenlerin sayının 2013’te ulaştığı rakam son 8 yılın en yüksek ölüm oranı oldu.
Trafikteki durumu Diyalog’a değerlendiren, Tafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Dr. Mehmet Avcı, “2013’te 43 ölümlü tarfik kazası meydana geldi, 49 kişi hayatını kaybetti. Bu, son 8 yılın en yüksek rakamıdır. Bu korkunç taplo, trafikdeki yetkililerin yeterli düzeyde kazaların önlenmesine katkı koymadıklarının göstergesidir” dedi.
Avcı, 2012’de 22 ölümlü kaza meydanma geldiğini ve 24 k,işinin hayatını kaybettiğini belirterek, 2013’de trafik kazasında ölenlerin 2012’dekinin iki katını aştığını vurguladı.
Radikal önlemlerden kaçınıldı
“Ölüm oranlarındaki artışı neye bağlıyorsunun” sorusuna Mehmet Avcı, “Hükümetlerin sık değişmesi, siyasi istikrarsızlık, bakanlıkların, siyasi makamların ve bürokratların değişmesi, bütün siyasi iradenin seçilmeye yönelik faaliyetlere girmesi, kazaların önlenmesi için yaptırımlardan kaçınılması, vatandaşı ve bu işten çıkarı olan siyasal paydaşları rahatsız etmeme uğruna radikal önlem alınmasından kaçınılması, bakanlıkların trafikle ilgili asli görevlerini en son sıraya koymaları bu kazaların artmasında kendini göstermiştir” karşılığını verdi.
İnsan hayatı tehlikeye atıldı
Yakın bir geçmişe, Elektrik Kurumu’nun yollardaki elektiriği kesmesi sonucu hem tarik kameraların elektriğinin kesildiğini, hem de karanlıkta ölümlü Casinomaxi kazalar meydana geldiğini belirten Avcı,
“Özellikle Elektrik Kurumu’nun vatandaşın ödediği parayı, aracı kurumdan alamadı diye yoldaki elektriği kesmesi, insan hayatını tehlikeye attı. Bu da trafik kazalarına katkı koymuştur” diye konuştu.
Polis Genel Mürdülüğü’nün 3-4 yıl önce olduğu gibi yollardaki baskın otoritesini uygulamadığını,
ana yol devriyesinin kurulmadığını ve vatandaşın da “nasılsa spolis yok” diye daha rahat davrandığını dile getiren Avcı, emniyet kemeri yasasının, motosiklet kask kurallarının polis tarafından yetereine etkin denetlenmediğini kaydetti.
Arka koltukta kemer bağlanması kontrol edilmiyor
Arka koltukta emniyet kemeri bağlama kuralının da etkin bir şekilde kontor edilediğini ve uygulanmadığına işaret eden Avcı, “Kazalarda ölen çocuk ölümlerinde çocukların bağlı olmadıkları gerçeği bunu gösteriyor” dedi. Avcı, yılbaşı gecesi Lapta-Girne yoludna meyadana gelen kazada ölen 9 yaşındaki çocuğun da kemeri bağlı oldığı için araçtan dışarı fırlayarak hayatını kaybettiğine işaret etti.
Avcı, “Polis Genel Müdürlüğü’nün emniyet kemeri yasasını ve kask yasasını etkili bir şekilde uygulamaması da ölümlere katkı koymuştur” ifadesini kullandı.
Yeni yılda alınması gereken acil önlemler
Meclis’ten geçen yasa ile tüm trafik sisteminin 5-6 bakanlıktan alınarak Ulaştırma Bakanlığı’na yetki verildiğini aktaran Avcı, “Bugünden itibaren tüm trafik sisteminden sorumlu Ulaştırma Bakanlığı, denetlemeden sorumlu Polis Genel Müdürlüğü ve yaralıyı hayatta tutma sorumluluğu Sağlık Bakanlığı’na aittir. Ulaştırma Bakanlığı en hızlı şekilde kadrolarını toparlayıp, kısa ve orta vadeli kazaları önleyici tedbirleri devreye komak durumdadır” diye konuştu.
Etkin yol devriyesine başlanmalı
Mehmet Avcı, bugünden itibaren polis devriyelerinin etkinliğinin başlatılması gerektiğini vurgulayarak, “Emniyet kemeri, çocuk koltuğu, çocuk emniyet kemeri, kask uygulaması eksiksik uygulanmalı. Yollarda ölümlü kaza olan yerler gözden geçirilip eksikler ivedi şekilde düzeltilmeli.
Tabiki ehliyet verme sisteminin de en kısa zamanda standardının yükseltilmesi gerekli.
Bu kazalardan sadece sürücüleri sorumlu tutmak doğru bir yaklaşım olamaz, kazlardan yetkili makamlar da sorumludur” ifadesini kullandı.
Fotoğraflar: