Sağlık Turizmi Konseyi Başkanı Ahmet Savaşan, katıldığı bir televizyon programında İsviçre'nin Crans Montana kasabasında devam eden Kıbrıs Konferansı’nı değerlendirdi. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kıbrıs sorununun çözüm sürecinde çok yol alındığı, ancak sorunu çözmenin oldukça zor olduğunu söylediğini anımsatan Savaşan, Kıbrıs Konferansı için "son şans" veya "son deneme" gibi ifadeleri kullanmamasının gidilecek köyün minarelerini işaret ettiğini söyledi. Federasyona dayalı bir anlaşmanın birbirleri ile ortak çıkar ve amacı olan, birbirlerine ihtiyaç duyan ve ortak amaçlarını gerçekleştirmek için samimi işbirliği ruhuyla hareket eden eşit halklar, siyasi yapılar arasında gerçekleştirilebileceğinin altını çizen Savaşan, böyle bir yapıcı ruhun temel unsurlarının karşılıklı saygı ve güven olduğunu ifade etti.
Türkiye ile Yunanistan’ın tutumlarına da değine Savaşan, Kıbrıs meselesine çözüm bulunmasına katkı koyma bağlamında Türkiye’nin Yunanistan’a göre çok ilerde olduğunu ifade etti. Savaşan “Türkiye için son yaşanan Katar krizinin boyutunun ne kadar büyük olduğu düşünüldüğünde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun bütün programını iptal ederek görüşmelerin başından buyana İsviçre’de bulunması, Türkiye’nin hassasiyetinin ve niyetinin en somut göstergesidir” dedi.
Crans Montana’da federal bir çözüme ulaşılabilmesinin, tarafların bugüne kadarki performanslarına bakıldığında Rum-Yunan tarafının ortaya koyacağı tutuma bağlı olduğunu tekrarlayan Savaşan, eğer Rum-Yunan tarafı bugüne kadar izlediği tutuma benzer bir anlayışla masada oturmaya devam ederse federal çözüm umutlarının dibe vurmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi. Savaşan, Rum tarafının konuya sadece toprak ya da egemenlik alanını genişletmek üzere yaklaştığı sürece -ki bu tavrı gelecek seçimlerde oy kaybı yaşamamak üzere devam etmektedir- müzakerelerden sonuç almanın pek de ihtimal dahilinde olmadığına dikkat çekti.