Diyalog Gazetesi

Satıcılar da rahatsız

KIBRIS

Kış aylarında sebze fiyatlarının artması, vatandaşların tepkisine yol açıyor

Çiğdem AYDIN

 

Kuzey Kıbrıs’ta sadece dövizle ithal edilen ürünler değil, kış aylarında yerli üretimin fiyatları da artıyor. Özellikle bazı sebzelerde fiyatların yükselmesi, vatandaşların tepkisine yol açıyor.

Kuşkusuz satıcılar da fiyat artışından rahatsız. Onlara göre fiyatların yükselmesi, vatandaşın alım gücünü düşürüyor ve bu da satışlara olumsuz bir şekilde yansıyor.

Diyalog muhabirine konuşan market sahipleri toptancılardan ve ekonomik koşullardan yakınırken, vatandaşlar ise eskiden kilo ile aldıkları birçok ürünü şimdi gram ile tartmaktan şikayet ediyor.

 

En ucuz maydonoz

Marketlerin reyonlarında bulunan sebzelerden en çok satılanların başında 1 lira 25 kuruşluk fiyatıyla marul ve 90 kuruşluk fiyatıyla maydonoz geliyor.Vatandaşın ağırlıklı olarak tercih ettiği diğer sebzeler ise şöyle: Rokka 1.50 TL, ıspanak 1.50 TL, glumbra 0.99 TL, dere otu 1.30 TL ve luana 1.30 TL.

 

Jestbahis Roman"">Sarı fasulye altın oldu

Mutfakların vazgeçilmez sebzesi olan sarı fasülye 15 TL’lik, taze bakla 8.9 TL’lik etiket fiyatıyla rekora koşuyor. Sarı fasulye ve taze baklanın fiyatını gören çoğu vatandaş sebzelere elini bile değmeden reyondan ayrılıyor. Satıcılar; vatandaşların yüksek fiyatına rağmen en çok salatalık, domates, marul ve maydonoz aldığını belirtiyor.

 

Kestane 15 ceviz 25 TL

Özellikle yılbaşı kutlamalarında ve soğuk kış gecelerinde tercih edilen kestanenin kilosunun 15 TL, cevizin de 25 TL. Vatandaşlar “bir kilo kestane bir kilo ceviz 40 TL olunca almak yerine bakmakla yetiniyoruz. Bunların yerine fiyatı 1.85 TL olan muz alıp evimize gidiyoruz. Anlayacağınız alışveriş mafiş” diyor.

 

Yabani otlar daha gelmedi

Öte yandan, Kıbrıs’a özgü olan kış mevsiminin vazgeçilmez otları ise henüz reyonlarda yerini almadı. Mantar, ayrelli, hostes, gaz ayağı gibi otları, köy yollarının kenarında üreticiler tarafından satılmasına rağmen henüz şehire inmedi.

 

“İnsanlar para harcamaya korkar oldu”

Diyalog muhabirinin sorularını yanıtlayan market sahibi Mehmet Erland, halkın para harcamaya korkar olduğunu savunarak bunun nedenini de ülkede yaşanan ekonomik istikrarsızlığa bağladı.

“İnsanlar para harcamaya korkar oldu. Ne zaman ödenecekleri belli değil. Doğal olarak onlar da ellerine para geçtiği zaman en ucuz ve acil ihtiyaç yönünde hareket ediyor”diyen Erland, hayat şartlarının her geçen zorlaştığını belirtti.

 

“Evde yemek yapmayı unuttuk”

Markette alışveriş yapan bir vatandaş ise mutfak alışverişinden çok borç ödeme derdine düştüklerini ifade ederek, “Genellikle ev yemekleri yapan restorantlardan spariş veriyoruz veya fast food tüketiyoruz. kısacası evde yemek yapmayı unuttuk” ifadelerini kullandı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.