Diyalog Gazetesi

Şanverdi: Kurs yasal

KIBRIS

Türkiye’deki Osmanlıca dersi tartışmaları Kuzey Kıbrıs’a da sıçradı. Milli Eğitim Bakanı Berova, yasal izinler tamamsa “sorun yok” derken, KTÖS Genel Sekreteri Elcil, “Tolerans gösterilmemeli” dedi

Remzi SAMAR

Türkiye’de Osmanlıca’nın tüm liselerde öğretilmesi teklifi ile başlayan tartışma Kuzey Kıbrıs’a da sıçradı. Akademi Kıbrıs Gelişim Platformu’nun ücretsiz Osmanlıca kurs verileceğini açıklaması kamuoyunda tartışma konusu oldu. Konu ile ilgili olarak Diyalog gazetesine konuşan Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova, zorunlu eğitim için şu anda lise ve dengi okullarda bu yönde bir girişim olmadığını ifade etti. Bu yönde bir durum olması halinde bunun belirli prosedürleri ve belirli yolları olduğunu kaydeden Berova, “Ne yapılacaksa onun için başvuruda bulunulur. Ve bunun kriterlerine göre bir değerlendirme yapılır. Ayrıca 18 yaş üstü, üniversitelerde bir kuruluş tarafından verilecekse bunun denetimi de Yükseköğretim Planlama, Denetleme Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu YÖDAK’a bağlıdır. Bu konu ile ilgili elle tutulur herhangi bir bilgi şu anda elimizde yoktur. Sadece bir söylenti söz konusudur” dedi.

Elcil: Osmanlıca bahane... 
Tartışma konusu olan kursun verilmesi ile ilgili olarak açıklama yapan Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil de Osmanlıca’nın bahane olduğunu iddia ederek, Türkiye’de Ak Parti’nin hükümetinin fırsat bilerek orada Osmanlıca öğretilme adı altında bazı faaliyetler gerçekleştirme amacıyla girişim başlattılar. Osmanlıca işin bahanesidir. Burada yapılmak istenen temel amaç Atatürk’ün gerçekleştirdiği en büyük gelişmelerden birisi olan latin alfabesine geçiş sürecini geriye götürmek için yapılan bir faaliyettir” diye konuştu. 

“Tolerans gösterilmemeli”
Bu gibi programlara tolerans gösterilmemesi gerektiğini savunan Şener Elcil, “Devlet varsa, bu faaliyetlere fırsat verilmez. Bu kurslar başlamadan kapatılır. Burada Türkiye’nin kuklası bir hükümet vardır. Bu kukla hükümetin de bu gibi dernekleri kapatmaya niyeti yoktur. Akademi Kıbrıs Denen bu dernek herhangi bir izin falan da almış olmadığı bilgisini aldım. Eğitim Bakanlığı’nın bunlarla ilgili soruşturma başlattığı gündeme geldi. Ben Eğitim Bakanlığı’nın bu konuda soruşturma yapacağını düşünmüyorum” iddialarında bulundu.


Şanverdi: Yapılan yasal bir kurs
Akademi Kıbrıs Proje Koordinatörü, Fadıl Şanverdi ise Diyalog’a yaptığı açıklamada, Akademi Kıbrıs olarak daha önce bazı seminerler yaptıklarını ifade etti. 
Yasal olmayan bir şey yapmadıklarına dikkat çeken Şanverdi, Diksiyon kursları ve ney kursları gibi pek çok kurslar icra ettiklerine işaret etti. Şanverdi, “Bunların hepsini Yakın Doğu Üniversitesi’nin (YDÜ) himayesi altında yaptık. Osmanlıca kursunu da YDÜ bünyesinde ücretsiz bir şekilde yapılacak” ifadelerini kullandı. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.