Diyalog Gazetesi

‘Sahip çıkılmadı’

KIBRIS

1974 sonrasında tarım işçisi olarak Karpaz’ın Sipahi köyüne yerleşenler, badem, harnup ve zeytin üretiminin zaman içinde yok olduğunu belirtiyor

Sonuç CEVİZCİ

Karpaz’ın diğer köylerinde olduğu gibi Sipahi’de yaşayan yaklaşık 650 kişi devletin ilgisizliğinden yakınıyor.
Barış harekâtı sonrasında adaya tarım işçisi olarak gönderildiklerini belirten köy sakinleri, aradan geçen yıllar içinde artık Kıbrıslı olduklarını, çocuklarının burada dünyaya geldiğini belirterek, kendilerine sahip çıkılmasını istiyor.
“Rumlar giderken burada badem, harnup ve zeytin ağaçları kaldı. Gayet iyi ürün alıyorduk. Fakat yıllar içinde yaşadığımız sorunlar yüzünden üretimi sonlandırdık” diyen Sipahi sakinleri, özellikle Türkiye’nin ilgi ve desteğini bekliyor.
Diyalog TV’den canlı yayınlanan Halk Meclisi programında ilk sözü Muhtar Köksal Hacıhasanoğlu aldı. Hasanoğlu şunları söyledi:
“Köyümüzde nüfus 650 civarındadır. En büyük sıkıntı Belediye’nin durumudur. 110 işçinin işsiz bırakılması gündemde. İşçilerimize sahip çıkılmasını istiyoruz. Bölgemizde iş kaynağı yok. Hayvancılık vardı köyde geçimini sağlayabiliyordu insanlarımız ancak, hükümetler hayvancıyı bitirdi. Emirnameler, sit alanları, eko turizm yapmak isteyen insanlarımıza yıkımlar yapılıyor. Girne’de kat kat binalar var, denizin içine iskeleler oteller yapılıyor. Yasalar engel teşkil etmiyor Girne bölgesine. Hükümetler daha hassas yanaşmalı bu bölgelere. Bütçeleri artıran yetkililer yol projelerini de hesaba katmıyor.
Yakup İskender 
1975-76 yıllarında köye yerleştik. Köyümüz en güzel köylerden bir tanesi. Doğanın cömert davrandığı kadar hükümetler cömert olmadı. Yolu bile zor bulunuyor. Tarım yapılıyordu eskiden. Köy camisinden başka bir yatırım yapılmadı köyümüze. Köy okulu kapatıldı. En çok badem yetişen köydü ağaçların % 80’i kurudu. Harnup ağaçları kurudu. Tarım ve hayvancılık sektörü öldü köyümüzde. Okumaya giden gençler geriye dönmediler.
Pınar Körük 
Pamuklu’ya hastane yapacaklardı. Eski hastaneye dâhiliye doktoru geliyordu artık gelmez oldular. Çene cerrahi sadece Lefkoşa’da var. Oraya gitmek zorunda kalıyoruz. Özel otellere yurt dışından insan getirip şef olarak yetiştiriyorlar. Gençlerimiz işsiz gezerken niye yurt dışından yetiştirilmek üzere personel getiriliyor. Emekli olan belediye çalışanlarına kıdem tazminatı ödenmedi.
Dursun Bulut 
Bölgemizde iş alanı yok. Birkaç tane butik otel var. Bafra turizm bölgesindeki otellerde i insanlarımız 8 saat yerine 16 saat çalışıyor. Hükümetlerin suçu denetimsizlikle, sigorta ücreti kesiliyor ancak yatırılmıyor. Biziz yönetenler, yıllarca bizi oy deposu gördü. Belediyemiz birçok konuda mağdur edildi.
Orhan Aydın 
Siyasetçileri yerden yere vuruyoruz ama halk seçiyor bunları. Kırk yıldır, çalışıyorum 15 yıllık sigorta yatıramadım. Devlette çalışan parasını alıyor sigortasını alıyor. İnşatta çalışıyorum her gün 40-50 kilo beton taşıyorum. Devlet yatırım teşvik veriyor buradan istihdam sağlansın diye çalışanlar yabancı. İçinde Kıbrıs vatandaşı çalışan yok. Bize faydası yok ki teşvikle açılan kurumların. Devlet dairelerinde memurlar bir alem. Kimse kimsenin işini yapmıyor nasıl iş? Bu ülkede adalette yok.


Mesut Yıkıcı 
İlk gündem belediyedir bölgede. Çalışanlar başta olmak üzere halk da yıprandı. Bu ülkede adilane ve eşitlik istiyoruz. Memur sınavlarında adil olarak geçen % 25 ile % 30 civarı Karpaz insanıdır. Bu ülkede fırsat eşitliği istiyoruz. Kuzey sahillerimizin hepsi alındı neredeyse. Karavan bölgesi yapmak için arazi tahsis etmiştik ancak hükümet elimizden aldı. Güzelyurt insanları göç ediyordu. ODTÜ açılınca mutlu umutlu oldular. Bizim bölgemizde Hiçbir yatırım yok. İstanbul Teknik Üniversitesi açılacaktı açılmadı. Karpaz bölgesi esnafı 2-3 vergiden muaf tutulmalı. İnsanlar zaman zaman elektrik faturasını ödeyemiyor. 
Hasan Çelik 
Pamuklu köyündeki hastanenin Türkiye tarafından yapılacağını söyledik. Sağlık bakanı projeye karşı olduklarını söyledi. Sağlık ocaklarını büyütme programı varmış. Hastane yapılacak bütçenin devlete verilmesini ve projeyi kendilerinin yapmalarını istediğini belirtti. Ancak Lefkoşa –Girne yolu kaç kere ihaleye çıkıldı yapılamadı. Geçici işçiler tehdit altında oy karşısında. 1974’ten sonra adaya gelenler tarım işçiliği için getirilmiş, bırakmadılar onu da yapalım. Tarım hayvancılık ve çiftçiliği memur aileleri yapıyor. Yatırım gelmiyor bu bölgelere insanlar göçmen olduğu için, 40 yıldır hor görülüyoruz. Atıl durumda eksi Rum okulunu gençlik merkezi yapılması için girişimler yaptık fakat şimdiki hükümet bütçeye koymasını bekliyoruz. Muhtarlıklara verilen proje destekleri sıfır. Karakol binasını kapattılar. Postane göstermelik hizmet veremiyor.
Mustafa Aydenk
Ekonomik zorluklar yönetimden kaynaklanıyor. İnsanların ayrımcılık milliyetçilik yapması yine yönetenlerden kaynaklanıyor. Türkiye’den maddi anlamda destek alan bir ülkeyiz. Eğer yöneticiler siyasiler yasaları uygulasa, vatanını seven vekil olsa ülkemiz bir numara olur. Ülkemizi seviyorsak insanları refahını istiyorsak işi yapabilecek olan insanlar görev başına gelmeli. Ekonominin can kemiklerinden biri esnaflardır. Hükümet vergi alacağını günü gelince yakana yapışır eyvallah resmi yapanlar ödüyor gününde. Sosyal hakları vermiyor, vergisiz iş yapanlara görev yapılmıyor. Devlet 25 yıl dolunca bana maaş alacağımı söylüyordu 14 yıl sonra 57 yaşına kadar bekleneceğim söylendi. Nasıl sistem. Sorunların düzelmesi için tek çözüm hükümetin bir an önce yasa ve denetleme mekanizmalarını uygulamasıdır. Aksi halde böyle gelmiş böyle gider.


Yusuf Yıldız 
Bölgemiz zar zor bulunuyor diyor. Siyasiler beş yılda bir oylarımız almak için anında bizi bulabiliyor. Hangi siyasetçi bölgemize yatırım yaptı. Bölgemize bir süt fabrikası kazandırıldı. Bir de İsrailli liman kazandırdı. Hükümetler hizmet edemediler vatandaşa. Ne yönetmeyi bilebildik ne yönetilmeyi kabul ettik. Ercan Havaalanı, KTHY batırıldı iflas ettirildi. Her iflas edilen kamu alanını kapatıyorlar.
Mustafa Şah 
Bölge halkı olarak sorunlarımız aynı. Verilen vergilerin iadesini istiyoruz ancak hiçbir verginin iadesi hizmet olarak dönmedi. Yolu zor bulduk köye gelebilmek için. Yollar, eksiklikler görülmüyor mu? Verilen hiçbir verginin karşılığını halk hizmet olarak alamıyor. Köy içi yolları dahi yok. Can güvenliğimizi istiyoruz. Haritalarda bile Karpaz bölgesinde yaban eşeği var işlenmemiştir. Nöbetçi eczane yok. Parti kölesi oldu herkes. Yasa boşluğu var ülkemizde. Adalet sisteminin çalışması gerekiyor. 
Savaş Şahin 
Seçimlerde bazı siyasi partiler müşavirlikleri kaldıracağını söyledi. Daha önceki müşavirlere verilmiş hak var diye kaldırılmaz dediler. Belediye de 112 işçiye hak verilmemiş miydi? İşten çıkarılma tehlikesi ile karşı karşıyalar.
Atfiye Soybir 
İlkokulumuzu zamanında kapattılar. Devletimiz bu taraftaki köylere öğretmen veremezmiş bütçe yokmuş. Üniversite bitiren öğrenciler iş alamıyor. 
Yılmaz Güler 
Gündemde Erenköy belediyesi var. Spor kulübümüz 18 yıl kapalı kaldı. Beş kişi kulübü aldık takım kurduk, sahaya sürdük. Biz her türlü fedakârlığı yapıyoruz. Belediyeden 112 kişi kapı dışarı edilip sorunlar ortadan kalkacaksa ne diyelim. Meclisi de kapatalım çok gideri vardır. 
Ramazan Kırmızıöz 
Köy kadın kursu vardı. Kapandı, hiçbir sosyal faaliyetimiz yok. İnsanlara özverili olarak yaklaşılmalı. Köyümüzün adını bilmeyenler var. 
Havva Elkovan 
Her gün Kaleburnu’ndan buraya 40 dakikalık yol ile geliyoruz. Sipahi Kaleburnu yolu yapılmadığı için ambulansla gelen hastalar yetiştirilmiyor. Keşke seçimleri ki yılda bir olsaydı da bu vatandaşın yüzü gülseydi. 
Mustafa Demir 
Karpaz bölgesinde çok sorun var. Avcılar son dönemlerde köpeklerini bölgeye bırakıp gidiyorlar. Mandıralara zarar veriyorlar, sokakta ölüyorlar açlıktan. Biraz insanlığınızı hatırlayalım. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.