14 Mart Tıp Bayramı, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği’nde düzenlenen törenle kutlandı. K.T. Tabipleri Birliği konferans salonunda yer alan törene, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Meclis Başkanı Sibel Siber, Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, bazı milletvekilleri, birlik ve oda başkanları, bakanlık yetkilileri, doktorlar katıldı. Açılış konuşmalarıyla başlayan etkinlikte, kurumsal ödüller, basın ödülleri verilirken, 50. Ve 25. Yılını dolduran doktorlara plaketleri verildi.
Törende sırasıyla, Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Remzi Gardiyanoğlu, Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası Başkanı Dr. Sıla Usar İncirli, Kıbrıs Türk Diş Tabipleri Odası Başkanı Dr. Ahmet Özant, Kıbrıs Türk Tabipleri Odası Başkanı Mustafa Taşçıoğlu, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Kenan Arifoğlu, Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, Meclis Başkanı Sibel Siber ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı birer konuşma yaptı.
Tören anı fotoğrafı çekilmesi ve kokteylle sona erdi.
Gardiyanoğlu: İkinci iş yasağı sürecini takip edeceğiz
Törende ilk konuşmayı yapan Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Remzi Gardiyanoğlu, sağlık çalışanlarının ikinci iş yasağı konusundaki sürecin takipçisi olacaklarını belirterek, mahkeme emrinin uygulanması konusunda uyarılarda bulundu. Her yıl düzenlenen Tıp Bayramı etkinliklerinde, sağlık sistemi ve sağlık çalışanlarının sorunlarının dile getirildiğini belirten Gardiyanoğlu, ancak maalesef, bu etkinliklerde söylenenlerin ve verilen sözlerin sadece lafta kaldığını söyledi.
Serbest çalışan hekimlerin ikinci sınıf hekim muamelesi gördüğünü savunan Gardiyanoğlu, sağlık konusunda ortak akılla hareket edilmesinin önemine işaret etti.
İncirli: Eserinizle, enkazınızla iftihar ediniz
Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası Başkanı Dr. Sıla Usar İncirli de, bu yıl Tıp Bayramı’nda hiç de güzel şeyler söylenemeyeceğini, günün bir bayram havasında kutlanamayacağını belirterek, “gelmiş geçmiş hükümetler, eserinizle, enkazınızla iftihar ediniz” dedi.
Sağlık sistemindeki bozukluklara işaret eden İncirli, şöyle konuştu; “acil serviste ateşi yükselen çocukların ateşini düşürmek için, ateş düşürücü bulamıyoruz.”
Az hekimle, çok iş, az ücret uygulamasını getiren hükümetleri eleştiren İncirli, ülkede huzur ve barış ortamının ortadan kaldırıldığını savundu. Göç Yasası diye nitelendirilen yasayı, emeğe ve ülke insanına yapılmış en büyük günah olarak nitelendiren Sıla Usar İncirli, sağlık sisteminde yaşanan olumsuzluklar nedeniyle kamu hekimlerinin hastanelerden ayrıldığını vurguladı.
Özant: Ayrım ortadan kaldırılmalı
Kıbrıs Türk Diş Tabipleri Odası Başkanı Dr. Ahmet Özant da konuşmasında, sağlıkta yaşanan sorunlara işaret etti. Zaman içinde her şeyin daha da kötüye gitmemesi adına sağlıkta yaşanan karmaşanın çözülmek zorunda olduğunu vurgulayan Özant, devlette ve özel sektörde çalışan doktorlar arasındaki ayrımın ortadan kaldırılması gerektiğine dikkat çekti.
Taşçıoğlu: Tablo karamsar
Özant’tan sonra söz alan Kıbrıs Türk Tabipleri Odası Başkanı Mustafa Taşçıoğlu da, 14 Mart Tıp Bayramı’ndaki tablonun maalesef karamsar olduğunu vurguladı. Sağlıkta yaşanan sorunlara ve sistemsizliğe dikkat çeken Taşçıoğlu, 2009 yılında geçen Kamu Sağlık Çalışanları Yasası’nda, hekimler ve sağlık çalışanlarına ikinci iş yasağının getirildiğini ancak siyasi iradenin bunu hayata geçiremediğini anımsattı.
Arifoğlu: İkinci iş yasağından sonra seçim yapılmalı
Konuşmasına sağlık sisteminde kritik bir dönemden geçildiğini vurgulayarak başlayan Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Kenan Arifoğlu da, hekimlerin Yüksek Mahkeme’nin ikinci iş yasağı konusunda aldığı kararın ardından, bir an önce seçim yapması gerektiğini kaydetti. İkinci iş yasağıyla sağlık sisteminde önemli adımlar atılacağına işaret eden Arifoğlu, kamuda çalışan hekimlerin yaşadığı sıkıntılara değindi.
Sucuoğlu: Muhalefetteyken eleştirmek kolay
Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu da, 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutlayarak, eleştirileri yanıtladı.
Geçen yılki törene muhalefet olarak katıldığını anımsatan Bakan Sucuoğlu, muhalefetteyken eleştirmenin kolay olduğunu, ancak bir şeyler yapmak ve sorunları çözmenin ise aslında o kadar kolay olmadığını, bunu göreve gelince daha iyi anladığını söyledi.
Altyapı konusundaki çalışmalarının devam ettiğine işaret eden Bakan Sucuoğlu, yeni hastane yapılmasının ise arkasını bırakmadıklarını vurguladı. Türkiye’nin şu an içinde bulunduğu durum sebebiyle, şu an için bir adım atılamadığına dikkat çeken Bakan Sucuoğlu, konu hakkında nisan ayı sonunda Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştireceklerini ve durumu netleştireceklerini anlattı. Bakan Sucuoğlu, yeni hastane için proje bazında bir çalışma yapıldığını söyledi.
Siber: Sistem tartışması son bulmadı
Meclis Başkanı Sibel Siber, 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutlayarak, sağlıktaki sorunlar konusunda işin dönüp dolaşıp sisteme geldiğini söyledi. Sistem yoksa işlerin kaosa sürüklendiğini, ülkede yıllardır yaşananın da bu olduğunu söyleyen Siber, ülkedeki sistem tartışmasının ise hala son bulmadığını kaydetti.
Sağlık konusunda bir Ad-Hoc komite kurulmasının önemine vurgu yapan Meclis Başkanı Sibel Siber, yasaların hep birlikte, paydaşlarla sahiplenilerek, sağlık sisteminin ileriye götürülmesi temennisini dile getirdi.
Akıncı: Ciddi sağlık sorunları yaşanıyor
Törende son konuşmayı yapan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da, ülkede ciddi sağlık sorunlarının yaşandığını ve sağlıkta kötüleşme görüldüğünü söyleyerek, sağlık alanının tartışılarak gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Akıncı, “İster Kıbrıs sorununa çözüm bulalım ister bulmayalım, sağlık bizim ana meselemizdir” dedi.
Cumhurbaşkanı Akıncı, “Ama bugün hastanelerde ateş düşürücü kalmadıysa, asıl haklı sanırım vatandaşlarımız” diyerek sözlerini sürdürdü. Hekim, hemşire ve hasta bakıcıların şifa vermek için canı gönülden çalıştıklarına birçok kez tanıklık ettiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı, yaşanan sıkıntıların sistemsizlikten kaynakladığını ifade etti.
Cumhurbaşkanı, hastane altyapısı ve ilaç tedarikinde yaşanan sıkıntılar ve bazı mevkilerin boşalmasıyla yerine hekim bulamama gibi sorunlar eklenince hasta memnuniyetsizliği meydana geldiğini kaydetti.
Emektarlara plaket verildi
Törende, meslekte 50. ve 25.ci yıllarını dolduranlara ise plaket takdim edildi.
50 Hizmet yılını dolduran 1967 yılı mezunları şöyle; Dr. Erbay Arman, Dr. Ertuğrul Hasipoğlu, Dr. Suna Hasipoğlu, Dr. Yusuf Ahmet Çiner
25. Hizmet yılını dolduran 1992 yılı mezunları: Dr. Ahmet Ulutekin, Dr. Ali Fuat Atalay, Dr. Burak Kavuklu, Dr. Derviş Alp Gazitepe, Dr. Dilek Ökçün, Dr. Emin Berk Angün, Dr. Emir Barış Ökçün, Dr. Fatma Deniz, Dr. Filiz Akçaoğlu, Dr. Halil Hızal, Dr. Hasan Hansel, Dr. Hatice Arodezli Soydemir, Dr. İbrahim Kobat, Dr. İdris Deniz, Dr. Katayon Kobat, Dr. Mehmet Müderriszade, Dr. Musa Olgu, Dr. Mustafa Kalfaoğlu, Dr. Mustafa Taşcıoğlu, Dr. Nalan Atalay, Dr. Olgun Akalpler, Dr. Remzi Tınazlı, Dr. Serpil Deren, Dt. Serkan Altuğra, Dr. Süha Akpınar, Dr. Şerife Erk, Dr. Tijen Ataçağ, Dr. Tijen Sökmez, Dr. Türker Erkcan, Dr. Dt. Zühtü Baysen.
Tören, anı fotoğrafı çekilmesi ve kokteylle sona erdi.