Diyalog Gazetesi

Sağlıklı değil

KIBRIS

Öztürkler, KKTC’deki liselerden mezun gençlerin yüzde 75’inin üniversiteye yöneldiğini söyledi ve uyardı:

 Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı Yüksek Öğrenim ve Dış İlişkiler Dairesi Müdürü Ziya Öztürkler, 2015-2016 öğretim yılında liseden mezun gençlerin yüzde 69,5’inin yüksek öğrenim gördüğünü, 2016-2017 yılında oranın 74.5’e, geçen öğretim yılında (2017-2018) yılında ise yüzde 75.2’ye ulaştığını ifade etti. Öztürkler, “Bu çok sağlıklı bir yapı değildir” dedi.

“Herkes üniversite okuyacak” zihniyetinden bir an önce kurtulmak gerektiğini kaydeden Öztürkler, bu zihniyetten dolayı ülkede ihtiyaç duyulan teknik elemanların yetiştirilemediğini dile getirdi.
Liseden mezun olan gençlerin büyük bir kısmının KKTC’de okumayı tercih ettiğini ifade eden Öztürkler, liselerden mezun gençlerin KKTC’deki üniversitelerde okuması için üniversitelerin belirlediği giriş sınavlarında başarılı olması gerektiğini kaydetti.
Öğrencilerin bir kısmının ise Türkiye Cumhuriyeti’ndeki üniversiteleri tercih ettiğini ifade eden Öztürkler, Türkiye’deki üniversitelere 3 şekilde öğrenci gönderildiğini anlattı.

ÖSYM kontenjanları 
ÖSYM yoluyla Türkiye’deki okullara yerleşecek olan öğrenciler için Büyükelçilik aracılığıyla YÖK’ten talepler yapıldığını söyleyen Öztürkler ön lisans, lisans, özel yetenek, master, doktora alanında KKTC’ye verilen kontenjanların da yine Mayıs ayında açıklanacağını söyledi.
Türkiye’deki üniversitelere yabancı uyruklu kontenjanı kullanılarak yerleşmek isteyen öğrencilerin mevzuat gereği A Level sınav sonuçları elde etme zorunluluğu olduğunu vurgulayan Öztürkler, bakanlığın ailelerle yaptıkları toplantılarda son zamanlarda bazı öğrencilerin yanlış yönlendirildiğine kanaat getirdiklerini söyledi.

3. ülkelerdeki üniversiteler 
Bunun dışında her yıl yaklaşık 180 öğrencinin de KKTC ve TC dışındaki ülkelerde öğrenimine devam ettiğini dile getiren Öztürkler, 2017-2018 yılında liselerden mezun olan öğrenciler arasından ABD’de 1, Almanya ‘da 6, Azerbaycan’da 2, Fransa’da 1, Güney Kıbrıs’ta 2, Hollanda 6, İngiltere 143, İskoçya 1, İspanya 1, İsviçre 1, İtalya 3, Rusya 3, Romanya 5 ve Yunanistan’da 1 olmak üzere 175 kişinin 3. ülkelerdeki üniversitelere yerleştirildiğini ifade etti.

2 bin 172’si üniversiteyi tercih etti
2017-2018 yılında liselerden toplam 2 bin 887 öğrencinin mezun olduğu bilgisini veren Öztürkler, bunların 2 bin 172’sinin üniversite okumayı tercih ettiğini, 230’unun ÖSYM yoluyla Türkiye, 22’sinin A Level sonuçları ve 25’inin de TC Burslarıyla Türkiye’deki üniversitelere yerleştirildiğini kaydetti. Öztürkler 3. ülkelerdekilere 175, KKTC üniversitelerine ise bin 720 öğrencinin yerleştirildiğini söyledi.

TC Bursları…
TC burslarının her yıl Şubat aylarında TC Yurtdışı Türkler ve Akraba topluluklar başkanlığının verdiği burslar olduğunu anlatan Öztürkler bunları sadece maddi kaynak olarak düşünmemek gerektiğini, burs kapsamında öğrencinin üniversiteye yerleştirilmesinin de bulunduğunu kaydetti.
Şubat ayında son sınıf öğrencilerinin burs için 9, 10, 11. Sınıf derecesi ve 12. sınıf birinci dönem not transkriptiyle başvuru yaptığını dile getiren Öztürkler, bunun bir online başvuru olduğunu, başvuru esnasında tercihlerin “Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı” web sayfasına girilerek yapıldığını anlattı.

Başarı Bursları
Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı tarafından dağıtılan burslarla ilgili kısa bilgi de aktaran Öztürkler, eskiden sadece ÖSYM puan türünde ilk 5’e giren öğrencilere başarı bursu verildiğini, geçen yıl yapılan tüzük değişikliğiyle artık A level sonuçlarına sahip en başarılı 10 öğrenciye de başarı bursu sağlandığını söyledi. 

Maddi Destek Bursları
A level sonuçlarına göre üniversitelere yerleşen ve aile geliri asgari ücretin 3.2 katını geçmeyen öğrencilere de belirlenen kriterlere uyduğu takdirde maddi destek bursu verildiğini anlatan Öztürkler, 3. ülkelerde okuyan gençlere de maddi destek bursu ya da başarı bursu verilebildiğini ifade etti. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.